© Sputnik / Evgenij Haldej
Aktuality, História,

Bolo zverejnené hlásenie Žukova Stalinovi o Hitlerovej samovražde

Rusko, 17.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Ruské vojenské historické spoločenstvo (RVIO) zverejnilo hlásenie veliteľa 1. bieloruského frontu maršala Georgija Žukova vrchnému veliteľovi Ozbrojených síl ZSSR Josifovi Stalinovi z 3. mája 1945 o údajoch sovietskej vojenskej kontrarozviedky týkajúcich sa samovraždy vodcu Tretej ríše Adolfa Hitlera a ríšskeho ministra propagandy Josepha Goebbelsa.


 

Hitler spáchal samovraždu 30. apríla 1945 v Berlíne obkľúčenom sovietskymi vojakmi.

V Žukovovom hlásení boli predstavené údaje orgánov Smerš (Smrť špiónom) 79. streleckého zboru 3. útočnej armády založené na výpovediach zajatých príslušníkov obsluhy vyšších funkcionárov Tretej ríše.

 

V hlásení sa hovorí, že kontrarozviedčíci zadržali v Ríšskom sneme osobného kuchára Goebbelsa Wilhelma Langeho a šéfa garáže ríšskeho ministra Schneidera. Tí vypovedali, že Hitler spáchal samovraždu 30. apríla, ale o mieste hrobu nič nevedia, a že Goebbels a jeho žena spáchali samovraždu 1. mája v podzemnom bunkri pod Ríšskym snemom.

 

“V Goebbelsovom podzemnom kryte boli pri vchode do jeho pracovne nájdené obhorené telá muža a ženy, ktoré Lange a Schneider hneď identifikovali ako Goebbelsa a jeho manželku. Dodatočne bol predvolaný aj generálny tajomník bieloruského výboru Bartkevič, ktorý štyri roky pracoval na ministerstve propagandy a ktorý tiež identifikoval Goebbelsa a jeho ženu. Žiadne doklady pri mŕtvolách nájdené neboli, ale v Goebbelsovej pracovni boli nájdené rôzne dokumenty, ktoré boli zapečatené a prevzaté pod ochranu, “napísal Žukov.

 

Hlásenie maršala Georgija Žukova vrchnému veliteľovi Ozbrojených síl ZSSR Josifovi Stalinovi z 3. mája 1945  © FOTO: THE RUSSIAN MILITARY-HISTORICAL SOCIETY 

 

“Za účelom potvrdenia týchto údajov bol 3. mája vydaný rozkaz “ukázať mŕtvoly piatim zajatým generálom, zapísať ich výpovede, vyfotografovať telá, prehľadať bunker a zistiť príčinu popálenia tiel, po čom Vám bude zaslané dodatočné hlásenie,” povedal maršal.

 

Okrem toho boli podľa Žukova “prijímané opatrenia na zistenie miesta pobytu Hitlera v poslednej dobe a podrobné preskúmanie všetkých údajov o Hitlerovej samovražde”.

Hlásenie patrí k unikátnym dokumentom, ktoré RVIO zverejnilo pri príležitosti 75. výročia začatia Berlínskej strategickej útočnej operácie Červenej armády . V týchto spisoch z Ústredného archívu Ministerstva obrany RF sú pôvodné bojové hlásenia, mapy, rezolúcie a podpisy členov sovietskeho vojenského velenia, počnúc veliteľom divízie a končiac Najvyšším veliteľom.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov