Ilustračné foto
Aktuality, História,

Historik prehovoril o tom, ako jednotky SMERŠ dobyli v roku 1945 archív nemeckej rozviedky

Berlín, 20.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Sovietska vojenská kontrarozviedka SMERŠ (Smrť špiónom) počas útoku Červenej armády na Berlín na jar roku 1945 mohla vďaka odvážnej operácii získať cenné dokumenty nemeckej vojenskej rozviedky Abwehr. V rozhovore pre Sputnik to uviedol generálporučík FSB vo výslužbe a doktor historických vied Alexander Zdanovič.


 

V nedeľu uplynulo 77 rokov od založenia SMERŠ . Odborníci sa domnievajú, že to bola najlepšia tajná služba z čias druhej svetovej vojny. SMERŠ za dobu svojej existencie zaistil všetky úspešné útočné operácie Červenej armády, tromfol nemeckú rozviedku a zneškodnil veľký počet nemeckých agentov a diverzantov.

Veľkú úlohu zohral SMERŠ v berlínskej útočnej operácii na jar 1945. Vojenskí kontrarozviedčíci mali za úlohu najmä dobyť archívy nemeckých štátnych a straníckych orgánov a tiež tajných služieb a archívov vedeckotechnických informácií.

 

“Veľkým úspechom bolo napríklad dobytie archívu Abwehru. Zvlášť sa pritom vyznamenali príslušníci oddielu SMERŠ 47. gardovej streleckej divízie 8. gardovej armády 1. Bieloruskej frontu, “povedal starší vedecký pracovník vedeckovýskumného ústavu vojenskej histórie Akadémie generálneho štábu Ozbrojených síl RF, generálporučík FSB vo výslužbe a doktor historických vied Alexander Zdanovič.

 

Na berlínskom predmestí, v štvrti Zehlendorf, sa nachádzala jedna z hlavných jednotiek Abwehru maskovaná ako poľnohospodársky ústav. Za účelom zajať tamojších zamestnancov a získať dokumenty tak bolo rozhodnuté podniknúť výsadok, aby sa vylúčila možnosť evakuácie príslušníkov Abwehru na západ Nemecka.

 

Veliteľ 8. gardovej armády generálplukovník Vasilij Čujkov nasadil v tejto operácii tankovú rotu a motostrelecký prápor. Bezprostredné velenie operácie bolo zverené špeciálnej skupine z príslušníkov SMERŠ.

 

“S pomocou palebnej podpory jednotiek našej armády prelomili výsadkári nemeckú obranu, urazili cez 10 kilometrov a dobyli poľnohospodársky ústav. Navyše tak urobili takmer bez odporu. mali tam len ochranku, pre ktorú bolo objavenie sa výsadkárov úplne nečakané. A príslušníci Abwehru zaspali, pokiaľ ide o očakávania evakuácie. Vtedy bolo zajatých cez sto príslušníkov Abwehru, pričom medzi nimi boli aj Rusi, “povedal Zdanovič.

Celý deň potom ale mali výsadkári čeliť zúrivým útokom Nemcov, ktorí sa snažili oslobodiť sídlo rozviedky. “Došlo k tomu, že sa 47. divízia nedokázala hneď prebiť k výsadkárom. Nacisti začali paľbu z diel a mínometov, aby zničili nákladiaky s dokumentmi. Celých 24 hodín držali kruhovú obranu všetci, vojaci a dôstojníci, motostrelci, tankisti, a spolu s nimi aj príslušníci SMERŠ, “povedal expert.

 

“Všetci spoločne hrdinsky odrazili útoky Nemcov. Ďalší deň ráno naši vojaci prerazili a odblokovali výsadkárov. Tým sa podarilo zachrániť získané a mimoriadne cenné dokumenty, “dodal Zdanovič.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov