© czub
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

České ministerstvo obrany podporí domáceho výrobcu – s Českou zbrojovkou podpísali zmluvu na ručné zbrane

 


Česko, 22.apríl 2020 ( AM, MO ČR ) – V utorok 21. apríla 2020 podpísali český námestník ministra obrany pre riadenie sekcie vyzbrojovania a akvizícií Lubor Koudelka a Ladislav Britaňák, generálny riaditeľ Českej zbrojovky as, rámcovú zmluvu na obstaranie ručných zbraní pre českú armádu.

“Naším cieľom je modernizovať armádu, ale v tejto ťažkej dobe tiež podporiť český priemysel a udržať pracovné miesta,” vysvetlil minister obrany Ľubomír Metnar. “Uzavretá rámcová zmluva umožní zaobstarať do roku 2025 pre našich vojakov až 39 tisíc ručných zbraní od renomovaného výrobcu.”

“Pre armádu je to významný krok k stabilite, potrebujeme zjednotiť platformu ručných zbraní pre vojakov i aktívne zálohy,” povedal náčelník Generálneho štábu armádny generál Aleš Opata. “So zbraňami od Českej zbrojovky máme výborné skúsenosti, navyše podporíme českú firmu.”

Zmluva mala byť pôvodne uzavretá už pred rokom. “Podpis sa zdržal vinou konkurenčného boja a neúspešnej sťažnosti podanej k ÚOHS,” povedal minister Metnar.

“Je nám cťou, že môžeme uskutočniť ďalšie dodávky pre našu armádu, ktorá je historicky jedným z najvýznamnejších zákazníkov Českej zbrojovky a tiež dôležitou referenciou na svetových trhoch. Navyše táto zákazka podporí zamestnanosť, čo považujem v súčasnej situácii za kľúčové ako pre firmu, tak aj pre českú ekonomiku, “doplnil Ladislav Britaňák.

Finančný objem rámcovej zmluvy činí až 2,35 miliárd Kč bez DPH. Pri maximálnom plnení umožní zmluva kúpiť v nasledujúcich rokoch viac ako 16 tisíc útočných pušiek BREN 2, cez 21 tisíc pištolí CZ P-10, cez 1600 podvesných granátometov CZ 805 G1, takmer 100 kusov PDW CZ SCORPION a cvičnú muníciu. Nákup nadväzuje na zmluvy z rokov 2010 až 2016, kedy bol nadobudnutý skoro 40 tisíc ručných zbraní rovnakého výrobcu.

O zákazke informoval Lubomír Metnar vládu 30. marca 2020. Cenu jednotlivých typov ručných zbraní posúdil súdny znalec so záverom, že je v mieste a čase obvyklá.

Česká zbrojovka so sídlom v Uherskom Brode je dcérskou spoločnosťou holdingu Česká zbrojovka Group. Vyrába strelné zbrane na civilné využitie aj ozbrojené zložky na celom svete. Spoločnosť exportuje do viac ako 90 krajín. V súčasnosti sú strelné zbrane Českej zbrojovky široko využívané ozbrojenými zložkami vo viac ako 40 krajinách po celom svete.

“Česká republika nemá nič, čomu by sa dalo hovoriť armáda.” Vojenský analytik prehovoril o “výhodách” spojenectva s NATO

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov