© Sputnik
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko začalo export transportéra Bumerang

Rusko, 24.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Spoločnosť Rosoboronexport (jednotka štátnej korporácie Rostec) začala na medzinárodnom trhu propagáciu najnovšieho transportéra Bumerang vyvinutého a vyrobeného Vojensko – priemyselnou spoločnosťou, oznámil vo štvrtok novinárom generálny riaditeľ spoločnosti Alexander Michejev.


 

Obojživelný osemkolesový transportér Bumerang zaisťuje možnosť vykonania veľkého spektra bojových úloh, a dokonca úloh mierovej doby : pri odrážaní agresie nepriateľa, ochrane štátnych hraníc a v boji s teroristami, tiež v poskytnutia pomoci obyvateľstvu v prípade živelných pohrôm a katastrof.

 

© Sputnik

 

“Začatie marketingu exportnej varianty Bumerangu je výborná správa pre Rosoboronexport a našich partnerov. Bojové vozidlo bolo vyvinuté na objednávku ruského ministerstva obrany. Unikátnosť vozidlá spočíva v tom, že sa dá vyrobiť ako základňa pre najrôznejšie systémy zbraní a zariadení. Záujem o Bumerang už prejavili štáty v Afrike, na Blízkom východe, v juhovýchodnej Ázii a SNŠ. Odhadujeme vývoz tohto vozidla v dohľadnej budúcnosti v hodnote jednej miliardy dolárov, ” – povedal Michejev.

Pri vývoji stroja boli zohľadnené aktuálne požiadavky svetového trhu, bola použitá nové schéma usporiadania. Riadiaca kabína sa nachádza vpredu vľavo, motor a prevodovka vpredu VPRAVO, bojový priestor v strede a priestor pre výsadkárov vzadu. Bumerang pojme 11 vojakov. Nástup a výsadok prebieha cez horné vstupy, zadné dvere alebo cez rampu.

 

V závislosti na funkcii a úlohách môžu byť na vozidlo namontované bojové moduly. Môžu to byť na diaľku riadené a moduly s vojakmi, ktorí budú mať k dispozícii guľomety, kanóny alebo kombinované zbrane: 30 mm automatický kanón a s ním spojený guľomet kalibru 7,62 mm, 30mm automatický granátomet a dve odpaľovacie zariadenia s dvoma protitankovými raketovými systémami na každom. A tiež guľomet Kord kalibru 12,7 mm vo variante pre bojové vozidlo pechoty (BTR).

Moderný digitálny systém riadenia streľby sa skladá zo stabilizátora zbraní, viackanálového optického elektronického zameriavača s laserovým diaľkomerom a automatizované miesta pre mieriča a veliteľa s polyfunkčným displejom a balistickým počítačom.

 

V závislosti na inštalovaných zbraniach dokáže tento transportér na jednotnom kolesovom podvozku na súši a na vode, za akéhokoľvek počasia úspešne zasiahnuť rôzne nepriateľské ciele: vojakov, palebné ohniska, obrnené a neobrnené ciele, vrátane leteckých s malou rýchlosťou.

 

Vysokú mobilnosť a plynulosť jazdy stroja zaisťuje pohon všetkých ôsmich kolies, nezávislé zavesenie kolies, úsporný dieselový motor s výkonom 750 koní. Stroj dokáže ľahko prekonať rôzne prekážky, vyvinúť na ceste rýchlosť cez 100 km za hodinu, minimálny dojazd je 800 kilometrov. Pre zvýšenie prejazdnosti je na obrnenom vozidle inštalovaný navijak o sile 10 ton.

 

Ruský stroj sa od zahraničných typov líši svojimi obojživelným vlastnosťami, ktoré umožňujú prekonať vodné prekážky dokonca pri vlnobití minimálne tretieho stupňa. Minimálna rýchlosť vo vode je 10 km za hodinu a dojazd vo vode je až 12 hodín.

 

Ochrana tohto unikátneho ruského kolesového bojového vozidla môže byť vytvorená podľa viacstupňového princípu: pancier, systém dynamickej a aktívnej ochrany, systém dymovej clony. Pancier a špeciálny tvar trupu zaisťuje ochranu vojakov pred strelnými zbraňami, granátmi a črepinami striel. Ochrana proti črepinám je namontovaná na vnútornom povrchu trupu.

 

Trofej: Turecké obrnené auto Vuran si všimli na Moskovskom okruhu

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov