© Sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Bývalý dôstojník NATO o snahe Nemecka získať americké jadrové bombardéry a snahe skoncovať so studenou vojnou

Nemecko, 25.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Nemecká ministerka obrany chce nahradiť zastaralé bojové lietadlá a získať až 90 nových lietadiel Eurofighter a tiež 45 bombardérov F-18 od koncernu Boeing. Americké lietadlá sú určené predovšetkým na prepravu jadrových bômb.


Podplukovník nemeckého letectva vo výslužbe Jochen Scholz v rozhovore pre Sputnik vysvetlil , prečo ministerstvo obrany trvá na nákupe práve tejto techniky a prečo sa jej objednanie stane dosť pochybným opatrením.

 

Pán Scholz, ako hodnotíte nedávne počínanie ministerky obrany, ktorá podľa všetkého aj naďalej trvá na nákupe lietadiel F-18, potvrdila to v e-maile svojmu americkému kolegovi Markovi Esperovi?

Je potrebné chápať, na aké účely sa používali staré lietadlá Tornado: pre taktickú rozviedku, rádioelektronický boj a ako stíhacie bombardéry. Modifikácia stíhacieho bombardéru má však jednu nuansu, ide o lietadlá dislokované na území Nemecka v určitom mieste – tam, kde sú skladované americkej jadrové zbrane, ktoré sa teraz práve obnovujú. A tieto nemecké Tornada s americkými jadrovými zbraňami potrebujú náhradu.

 

Skutočnosť, že ide práve o F-18, je spojená s tým, že už boli certifikované v USA, a preto bude pomerne ľahké ich kúpiť v porovnaní s inými modelmi, ktoré by museli Američania certifikovať zvlášť.

Lenže Spolkový snem prišiel ešte pred desiatimi rokmi s návrhom (ktorý podporili všetky frakcie) na zbavenie sveta jadrových zbraní. A teraz by sa mohla nemecká vláda pokojne zbaviť tohto prežitku z čias studenej vojny, takzvaného “jadrového podielu” Nemecka, a povedať: “Nepotrebujeme nové lietadlá, ktoré by nahradili túto špecifickú modifikáciu Tornada určenú pre prepravu jadrových zbraní.” Na tento krok ale nie je pripravená, alebo jednoducho nie je toho schopná, pretože by to vyvolalo samozrejme veľký zmätok v radoch NATO. Môžeme ale povedať, že je potrebné nielen prednášať krásne reči, ale občas ich podporovať aj činmi (hic Rhodus, hic salta). To je moje politické hodnotenie tohto príbehu.

 

Na plnenie iných úloh stojacich pred vojenským letectvom – rozviedky, použitie ako obyčajného stíhacieho bombardéru a pre rádioelektronický boj – existujú európske riešenia. A nie je potrebné sa pozerať do Ameriky.

 

Eurofighter teda nie je určený k jadrovému bombardovaniu?

Nie je k tomu určený, a pre podobné využitie by ho musela najskôr certifikovať americká vláda. Na to by bolo potrebné oveľa viac času, takže v súčasnej dobe bolo zvolené lietadlo F-18.

 

Ale v zásade môže tieto úlohy plniť, rovnako ako aj zastarané Tornado?

Samozrejme. Tornado je tiež európske lietadlo, ktorý by museli Američania certifikovať pre prepravu jadrových bômb. A teraz by to bolo možné urobiť, a dosť to ponáhľa, pretože lietadlá sú pomerne staré. Takže by to mohlo byť zámienkou na to, aby bolo s “jadrovým podielom” Nemecka skoncované a aby sme urobili konkrétny krok k tomu, o čom sa neustále hovorí – že sa chceme zbaviť jadrových zbraní.

 

Prečo to ale nerobíme?

Pretože by to vyvolalo veľké znepokojenie a nespokojnosť v radoch NATO. Spomínam si na jeden výrok bývalého parlamentného štátneho tajomníka na našom ministerstve obrany Willyho Wimmera. Bol prítomný na poslednom cvičení NATO Wintex v roku 1989 a keď bola západonemeckým lietadlám Tornado stanovená úloha taktického jadrového bombardovania miest NDR a iných východoeurópskych krajín, zatelefonoval spolkovému kancelárovi a povedal:

 

“Pán kancelár, myslím si, že by malo Nemecko vystúpiť zo zloženia účastníkov týchto cvičení . “A Nemecko sa skutočne vzdalo účasti na nich. Teraz by sme si mali spomenúť, ako to bolo.

Musíme si len predstaviť, že taktické jadrové zbrane v podobe leteckých bômb by boli použité kdesi neďaleko v Európe s ohľadom na obmedzený dolet takéhoto taktického lietadla. To je predsa úplný nezmysel! Jadrové zbrane majú slúžiť na zabránenie vojnám, a nie ich používať v rámci jadrovej vojny!

 

Ide celkom o 138 lietadiel, ktoré majú byť objednané. Bude to 45 F-18iek a ešte 93 Eurofighterov. To je predsa veľká objednávka, nemám pravdu? Na akú sumu odhadujete túto transakciu? A čo si myslíte o tom, že práve teraz uprostred pandémie koronavírusu sa majú na tieto ciele vynakladať miliardy eur?

Veľmi dobre ste si všimol problém nedostatku intuície. Naše vedenie presadzuje túto tému práve teraz, za situácie, ktorá vznikla v čase pandémie koronavírusu. A naši občania to určite nepochopia.Čo sa týka odhadu ceny transakcie, to je ťažké, pretože nejde len o bezprostredný nákup techniky a pokrytie nákladov na jej rozvoj. Treba ešte zohľadniť výdavky v priebehu celého nasledujúcej prevádzky týchto lietadiel, a tie sa v podstate nedajú odhadnúť. V každom prípade to budú desiatky miliárd eur. To je obrovská transakcia.
Možno, že na to pristupujeme tiež preto, aby sme nemuseli počúvať nekonečné žiadosti USA o zvyšovanie vojenských výdavkov a nákupu amerických zbraní. Tieto výčitky zaznievajú z Washingtonu neustále. USA tvrdia, že vynakladajú obrovské prostriedky na našu bezpečnosť. To je ale mylná cesta. Mali by sme naopak hovoriť s partnermi v aliancii otvorene, a nesnažiť sa ich nekonečne uspokojovať.

Používali sa americké lietadlá, ktoré sú vo výzbroji Bundeswehru, v boji? Aké majú prednosti?

Bundeswehr ich nepoužíval, v Nemecku sa ale nachádzajú lietadlá F-15 amerického letectva.

Američania majú samozrejme úplne inú úroveň rozvoja vojenskej techniky a mali by sme ich v tom doháňať. Toho by sa mohol zúčastniť napríklad koncern Airbus Industries, alebo francúzske aerokozmické koncerny. Ale keď už máme zachovať svoje letectvo s jeho terajšími úlohami, bolo by lepšie kupovať európsku techniku.

 

Nemecko by sa mohlo – a dokonca aj muselo – za nepriaznivého vývoja udalostí zúčastniť operácií za použitia jadrových bombardérov. Práve preto sú bombardéry rozmiestnené na jeho území. Ako bývalý dôstojník nemeckého letectva ste sa mnoho rokov zúčastnil činnosti NATO. Ako by mohol vyzerať váš “jadrový podiel” v skutočnosti? Mal ste za roky svojej kariéry praktické skúsenosti podobného druhu?

Praktické skúsenosti som síce nemal, mal som ale skúsenosti z podobných cvičení. Bola to práve cvičenie Wintex. Organizovalo sa raz za dva roky, naposledy v roku 1989. A nacvičovalo sa vtedy použitia jadrových zbraní, oi. Aj patričný politický proces, kedy by rozkaz pochádzal od prezidenta USA. V základe bol vždy vojenský scenár, bol spísaný takým spôsobom, že v konečnom dôsledku bolo použitie jadrových zbraní nevyhnutné, pretože Varšavská zmluva bola tak povediac príliš silná.

V 60. rokoch ešte existoval názor, že jadrové zbrane sú najlepším delostrelectvom. Postupne sa ale tento názor menil. A od našich veliteľov letiek, ktorej úlohou bola oi. preprava jadrových zbraní, viem, že sa vôbec nechceli podobných cvičení zúčastniť. Vedeli predsa, ako pôsobí jadrová bomba. A mali z toho nepríjemné pocity.To by sa dalo zviesť na studenú vojnu. Studená vojna však zostala v minulosti. Kto chce napadnúť Nemecko? Nemieni to urobiť ani jedna krajina, okrem samozrejme Putinovho Ruska. To je pochopiteľné. Takže je táto predstava úplne nezmyselná. Veď ruský prezident neprišiel v roku 2001 do Spolkového snemu a nenavrhol vytvorenie spoločného priestoru od Lisabonu až po Vladivostok, aby sa súčasne pripravoval aj na útok na západnú Európu a na Nemecko. To je predsa úplný nezmysel!

Podľa vášho názoru nepotrebuje Nemecko tento “jadrový podiel”, že áno?

Vôbec to nepotrebujeme. To je prežitok z dôb studenej vojny. Mali by sme sa toho zbaviť.

 

USA za Trumpovej vlády odstupujú od celej rady dohôd o odzbrojení a rozpútali hospodársky konflikt s EÚ. V USA sa riadia heslom America first! – Amerika nad všetko! Aká by ale mohla byť alternatíva – EÚ nad všetko? Je potrebné vytvárať spoločnú európsku armádu a zapájať do systému európskej bezpečnosti francúzske jadrové sily, na čom trvajú politici v Bruseli?

Na zapojenie Force de frappe – francúzskych jadrových síl – by sme vôbec nemali myslieť. A Francúzi tiež nikdy nepristúpia na to, aby boli ich jadrové sily zapojené do systému európskej bezpečnosti, na to môžeme zabudnúť. Avšak nezávisle na tom, či dokážeme my v EÚ vytvoriť svoje spoločné ozbrojené sily, ktorým by sa stanovila jasná úloha v oblasti obrany, túto myšlienku by som uvítal. To si ale bohužiaľ nemôžeme zatiaľ ani predstaviť, kedy by sa to mohlo uskutočniť. To hlavné však je, aby to neboli európske ozbrojené sily, ktoré by robili to, čo už nechcú robiť Američania, pretože sa teraz sústredili na Áziu.

 

Trump nebude vždy prezidentom. A po krachu amerického zdravotníckeho systému existuje scenár, že Trump nebude znovu zvolený. Čo to znamená pre politiku v oblasti bezpečnosti a pre NATO? Bude spolupráca znova užšia? Bude menej konfliktov a viac mieru?

Nie, bude to pravý opak, nahliadnime do budúcnosti “po Trumpovi”. Ak sa vrátia časy, ktoré boli “pred Trumpom”, teda ak nastúpi k moci prezident zastupujúci ten mainstream (a je jedno, či to bude demokrat alebo republikán), ktorý bude chcieť, aby USA hrali aj naďalej úlohu podľa zásady “sme zvláštny národ a musíme sa postarať o svetový poriadok “(za týmto eufemizmom sa neskrýva nič iné, než tradičné národné záujmy USA), bude táto filozofia znovu aktualizovaná. A tejto filozofie by sme sa mali včas vyvarovať, kým nie je neskoro. Musíme si uvedomiť, kde sa nachádza radostná budúcnosť nášho spoločného kontinentu – Eurázie.

 

Prekliatie Wehrmachtu. Sovietske tankové eso Dmitrij Lavrinenko zlikvidoval 52 nemeckých tankov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov