Lietadlová loď USS Theodore Roosevelt,
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana, Námorníctvo,

Čo môže americká lietadlová loď USS Roosevelt naučiť vedcov o COVID-19

USA, 27.apríl 2020 ( AM, Popular Mechanics ) – Epidémia koronavírusu na lietadlovej lodi USS Theodore Roosevelt, patriacej Námorníctvu Spojených štátov amerických, sa ukázala ako štatisticky neobvyklá. Informoval o tom portál Popular Mechanics. Záhada spočíva v tom, že polovica vojenského personálu s pozitívnymi výsledkami testu na ochorenie covid-19 nemá žiadne príznaky choroby . Jedná sa o zdravých mužov a ženy mladších ako 30 rokov. Pritom podiel asymptomatických prenášačov choroby v celej krajine predstavuje 25 percent z celkového počtu nakazených osôb.


 

3. apríla bol zo svojej funkcie odvolaný kapitán lietadlovej lode Brett Crozier. Stalo sa tak potom, čo sa v médiách objavil jeho list adresovaný vedeniu, v ktorom ho žiadal o vyslanie väčšiny posádky na breh. Čoskoro potom rezignoval taktiež úradujúci minister námorníctva Thomas Modley, ktorý Croziera verejne a ostro kritizoval.

 

 

Ohnisko na USS Roosevelt poskytuje príležitosť na štúdium vírusu v menšej komunite väčšinou mladých ľudí. Vypuknutie epidémie na lodi USS Theodore Roosevelt viedlo k pozitívnemu testovaniu takmer 800 námorníkov na palube lode. Polovica z pozitívne testovaných, väčšinou mladích ľudí, nemá žiadne príznaky choroby.
Námorníci by tak mohli pomôcť výskumníkom získať nový pohľad na chorobu. Vedci pozorne sledujú prepuknutie koronavírusu COVID-19 na lietadlovej lodi USS Theodore Roosevelt. Ohnisko v uzavretom prostredí plnom mladých zdravých ľudí prinieslo to, čo by mohol byť nezvyčajne vysoký počet asymptomatických prípadov, ktoré by zdravotnícke orgány neočakávali medzi všeobecným civilným obyvateľstvom. Vedci sa domnievajú, že sledovanie  námorníkov by im mohlo pomôcť dozvedieť sa, ako sa choroba šíri.

 

USS Theodore Roosevelt je lietadlová loď triedy Nimitz pridelená do tichomorskej flotily USA. Ohnisko sa začalo 22. marca, keď bol prvý námorník pozitívny a počet prípadov rýchlo vzrástol. Loď bola odvelená do Guamu, kde kapitán Brett Crozier poslal vedeniu námorníctva e-mail s prosbou o pomoc.  Odvtedy bolo na vírus pozitívnych 777 členov posádky z celkového počtu okolo 5 000. Jeden člen posádky zomrel.

 

Testovanie na palube Rooseveltu odhalilo detaily, ktoré zaujali epidemiológov. Polovica z pozitívnych, väčšinou mladších ako 30 rokov nemala žiadne príznaky. Toto je oveľa väčší počet asymptomatických nosičov, ako vidia vedci vo všeobecnej populácii v USA, kde približne len 25 percent tých, ktorí testovali pozitívne, je asymptomatických.

 

Posádky lietadlových lodí často trávia dlhé hodiny v spoločných priestoroch, vedci tak môžu ľahko zistiť, kde presne členovia posádky trávili väčšinu času. To môže vedcom pomôcť pochopiť, ako sa vírus šíri z človeka na človeka, najmä ak šíriteľ nevykazuje príznaky.

 

Vedci takisto môžu mať tiež prístup k rozsiahlym lekárskym záznamom o každom členovi posádky. Na rozdiel od civilistov, posádka Rooseveltu môže na základe rozkazu „dobrovoľne“ absolvovať testy a zúčastniť sa lekárskych štúdií. To by mohlo vytvoriť takmer ideálne testovacie prostredie na štúdium koronavírusu v demografickej skupine do 30 rokov.

 

USS Roosevelt nie je jedinou loďou s prípadmi koronavírusu. V súčasnosti má 26 námorných lodí USA členov posádky, ktorí boli testovaní pozitívne. Mimo USA je najhoršie ohnisko na vojnovej lodi na francúzskej lietadlovke  Charles de Gaulle, kde má vírus viac ako 1 000 námorníkov.

 

 

“Nie sme vo vojne, námorníci nemusia zomrieť” – Kapitán lietadlovej lode Theodore Roosevelt žiada o pomoc v núdzi

 

Pentagon ho odvolal. Kapitán lietadlovej lode nechcel aby jeho námorníci zbytočne umierali na vírus – tí sa s ním pekne rozlúčili

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov