.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Ruská ponorka ktorá pred rokmi bombardovala teroristov raketami Kaliber opäť smeruje do Sýrie

 


Sýria, 29.apríl 2020 ( AM ) – Ruská ponorka Rostov na Done s raketami Kaliber smeruje k pobrežiu Sýrie. Ponorka ruského námorníctva, ktorá v decembri 2015 spustila raketový útok raketami Kaliber na teroristov Islamského štátu je opäť na ceste k pobrežiu Sýrie. Zatiaľ nie sú žiadne oficiálne vyhlásenia týkajúce sa použitia ponorky, predpokladá sa jej použitie na útok na militantov v provinciách Idlib a Aleppo.

Ruská ponorka umiestnená v Stredozemnom mori je naftovo-elektrická ponorka projektu 636.3 „Varšavjanka“, a je súčasťou 4. samostatnej ponorkovej brigády ruskej čiernomorskej flotily. Druhá loď projektu 636.3 „Varšavjanka“ pomenovaná po ruskom meste Rostov na Done, patrí podľa expertov k najtichším na svete. Pod vodou sa dokáže bez doplnenia zásob a paliva pohybovať 40 dní a ponoriť sa až do hĺbky 300 metrov pod hladinou.

Ruská ponorka v roku 2015 bola námornou podporou, a zapojila sa do boja proti ISIS s raketami Kaliber-PL, ktoré odpaľovala na dve najväčšie bašty militantov pri meste Rakká. Ponorka bola včera spozorovaná v oblasti Bosporu bez ďalšieho sprievodu, pričom sa predpokladá, že táto ponorka sa môže opäť použiť na posilnenie ruskej vojenskej skupiny na území Sýrskej republiky a na vykonanie rotácie síl.

Vojenský konflikt na území Sýrie stále pokračuje, hlavným dôvodom je zapojenie Turecka, ktoré okupuje pohraničie Sýrie a dlhodobo podporuje a vyzbrojuje militantov v tejto oblasti. Turecko má veľký problém so svojimi para militantnými skupinami v Sýrii. Vymedzením zóny deeskalácie a stálym tlakom ruskej a sýrskej armády sa zúžil priestor pre teroristov podporovaných Tureckom. Snaha vyviesť ich do Lýbie ako opozičnú armádu proti generálovi Haftarovi stroskotala po prvom bombardovaní letiska kde boli prvé skupiny  týchto bojovníkov rýchlo rozprášené a ďalšie transporty skončili.

Mladí žoldnieri bez práce sa tak stali bezpečnostným rizikom aj pre samotné Turecko. Prezident Erdogan ak nechce, aby sa mu títo ozbrojenci rozptýlili po krajine musí hľadať náhradné riešenie. Poslednou záchranou môže byť ich rozptýlenie v Európe. Turecký prezident Recep Erdogan v sobotu oznámil, že hranice jeho krajiny s Európou sú otvorené. Na turecko-gréckych hraniciach sa už medzičasom zhromaždili tisícky migrantov. Rozhodnutie Turecka otvoriť hranice, ktoré prvý raz ohlásili vo štvrtok, v Grécku vnímajú ako pokus o nátlak na európske krajiny. Prišlo v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a Sýriou. Na sieti sa objavilo viac videí, ktoré naznačujú koordinovanú snahu Turecka vyviesť veľké množstvo mladých mužov na grécke hranice.

Tureckí vojaci boli ostreľovaní v sýrskom Idlibe. Zomrelo 22 vojakov, informoval turecký guvernér

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov