©gazeta.ru
Aktuality, História,

Rusko začalo trestné konanie týkajúce sa genocídy vo Fínskych koncentračných táboroch v Karélii počas 2.svetovej vojny

Karelia, 30.apríl 2020 ( AM ) – Karelsko, alebo Karelská republika, je od roku 1991 republika Ruskej federácie ležiaca na severe Ruska, pri hraniciach s Fínskom. Bola osídlená už v dobách okolo 1. tisícročia. V 12. storočí oblasť obsadila Novgorodská republika, nakoniec sa dostala pod vplyv Moskvy v polovici 15. storočia. V 17. storočí sa stala častým terčom útokov Švédov, ktorí odkrajovali z jej územia, to sa však po čase zasa ustálilo do pôvodného stavu – Karélia sa vrátila Rusku. V posledných dobách cárskeho Ruska sa v zemi rozvíjala výroba dreva a železa. Po októbrovej revolúcií (1917) vznikla Karelská ASSR, ale po sovietsko-fínskej vojne bola preorganizovaná ako samostatná, šestnásta sovietska republika. V roku 1956 bol štatút územia opäť zmenený na ASSR.


 

©gazeta.ru

 

Počas druhej svetovej vojny okupovala fínska armáda východnú Karéliu (ktorá nikdy nepatrila do Fínska), kde boli vytvorené koncentračné tábory pre sovietskych občanov slovanského pôvodu. Prvý tábor bol založený 24. októbra v Petrozavodsku. Celkovo pôsobilo na území východnej Karélie 13 fínskych koncentračných táborov, ktorými prešlo 30 000 ľudí. Asi tretina z nich zomrela.

 

“Vyšetrovací výbor Ruska začal trestný prípad genocídy viac ako 8 000 ľudí vrátane 2 000 detí v nacistických koncentračných táboroch v okupovanej časti Karélie počas Veľkej vlasteneckej vojny. V hlavnom vyšetrovacom oddelení Ruskej federácie bolo na základe výsledkov kontroly procesu a štúdia archívnych materiálov o masovom zabíjaní civilistov v Karelskej republike začaté trestné konanie podľa článku 357 Trestného zákona Ruskej federácie (ďalej len„ genocída “).“ povedala novinárom oficiálna predstaviteľka vyšetrovacieho výboru RF Svetlana Petrenko.

©gazeta.ru

Počas auditu sa zistilo, že po invázii do Karelsko-fínskej SSR velenie okupačných síl a okupačná správa vytvorili najmenej 14 koncentračných táborov, ktoré mali zhromažďovať ruské etnické obyvateľstvo v životných podmienkach, výžive a pracovných povinnostiach, ktoré boli nezlučiteľné so životom. , “Počas okupácie oblasti v rokoch 1941 až 1944 bolo v týchto táboroch zadržaných najmenej 24 tisíc ľudí, z ktorých zomrelo najmenej 8 000 civilistov vrátane viac ako 2 000 detí. Viac ako 7 000 vojnových zajatcov bolo zaživa pochovaných, usmrtených v plynových komorách, alebo zastrelených, “- povedala predstaviteľka vyšetrovacieho výboru.

 

„Vyšetrovatelia v súčasnosti vykonávajú potrebné vyšetrovacie opatrenia zamerané na zistenie všetkých okolností trestných činov, dôkladne sa študujú archívne materiály usvedčujúce páchanie vojnových zločinov a zločiny proti ľudskosti voči civilnému obyvateľstvu, vyšetrovací výbor bude pokračovať v práci na odhaľovaní a vyšetrovaní zločinov spáchaných nacistami počas Veľkej vlasteneckej vojny proti pokojnému sovietskemu obyvateľstvu.” pripomenula Petrenková

 

V súčasnosti žije v Karélii viac ako 2 000 potomkov bývalých mladistvých väzňov fínskych koncentračných táborov, ktorí sú priamymi svedkami krutostí nemecko-fínskych vojakov.

.Fínska obec tancom učí migrantov aby prestali znásilňovať dievčatá. Video láme rekordy

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov