© Sputnik / Morozov
Aktuality, História,

Historické zábery z útoku na budovu Ríšskeho snemu v Berlíne

Rusko, 1.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Pred 75 rokmi neskoro večer 30. apríla 1945 vojaci sovietskej armády vztýčili Vlajku víťazstva nad budovou Ríšskeho snemu v Berlíne. Fotografia, ktorá zaznamenala “moment” vyvesenia vlajky, obletela celý svet.


 

Ale málokto vie, že snímka sovietskeho fotografa Jevgenija Chaldei sa urobila dva dni po historickej udalosti. Vlajku nad budovou Ríšskeho snemu sovietski vojaci prvýkrát vztýčili 30. apríla 1945. Po dni a noci krutých bojov na prístupoch k budove ho posádka bránila s odolnosťou odsúdených. Vlajku № 5, ktorá sa stala Vlajkou víťazstva, niesla skupina troch vojakov na čele s čatárom Ivanovom, ktorý bol smrteľne zranený pri útoku na vrchné poschodia budovy.

 

Vlajku vztýčili jeho vojenskí kamaráti Jegorov a Kantarija. Boje pokračovali ešte pár dní a nocí. V noci na 2. mája sa obrancovia budovy vzdali spolu s celkovou kapituláciou berlínskej posádky.

 

Vyvesenie Vlajky víťazstva na Ríšskom sneme sa pre sovietskych vojakov stalo medzníkom v najťažšej berlínskej útočnej operácii, ktorá predznamenala koniec Veľkej vlasteneckej vojny a 2. svetovej vojny.

 

Celkovo bolo vyrobených deväť vlajok podľa počtu divízií 3. útočnej armády 1. bieloruského frontu, z ktorých jedna mala byť vyvesená na Ríšskom sneme. V júni 1945 bol hlavný symbol víťazstva prepravený do Moskvy a 22. júna bol uložený v múzeu. Je to obvyklá vlajka útoku, na ktorej spočiatku bol len kosák a kladivo. Podľa prezidentského výnosu z 15. apríla 1996 je Vlajka víťazstva, ktorá bola na Ríšskom sneme vyvesená v máji 1945, spolu so štátnou vlajkou Ruskej federácie, vynášaná na Deň víťazstva na kladenie vencov pri Hrobe neznámeho vojaka, organizovanie slávnostných stretnutí, prehliadok vojsk a pochodov veteránov Veľkej vlasteneckej vojny na Červenom námestí v Moskve.

 

Akí zahraniční piloti bojovali v 2. svetovej vojne na strane Sovietskeho zväzu

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov