Typ 094A
Aktuality, Námorníctvo,

Čínske námorníctvo uvádza do prevádzky dve nové jadrové raketonosné ponorky

Čína, 2.máj 2020 ( AM ) – Plavidlá triedy Jin vstupujú do flotily na počesť 71. výročia Čínskej ľudovej armády. Plavidlá sú prepracovanými verziami jadrových raketonosných ponoriek typu SS4 (Type 094). Ponorky majú upgrade na radar, sonar a torpéda. Na rozdiel od jadrových ponoriek typu 095 sú vyzbrojené výkonnými balistickými raketami.


 

Typ 094 je navrhnutý na prepravu 16 balistických rakiet JL-2, ktoré majú dosah asi 7 000 km. Trup ponoriek má kvapkovitý tvar. Hĺbkové kormidlá sú umiestnené na veži, chvostové kormidlá majú konvenčné krížové usporiadanie. Ďalšiu výzbroj predstavuje šesť 533mm torpédometov . Vývoj novej triedy ponoriek začal približne na začiatku 80. rokov. Podrobnosti boli utajené. Podľa nepotvrdených odhadov sa na vývoji podieľalo Rusko (ruská konštrukčná kancelária Rubin).

 

Typ 094A

 

Podľa najnovšej správy Pentagonu ďalšia čínska ponorka typu 096 však bude môcť prepraviť 24 kusov rakiet JL-3, ktoré majú odhadovaný dosah viac ako 10 000 km, čo znamená, že Spojené štáty, Európa, India a Rusko sú v ich dosahu. Vo svojej „Čínskej vojenskej správe z roku 2019“ Pentagon uviedol, že výstavba typu 096 sa pravdepodobne začne začiatkom 20. rokov.

Aj najnovšia jadrová ponorka Colorado začala strácať svoj ochranný plášť – opakované problémy amerických ponoriek

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov