Obyvatelia vítajú maršala Ivana Koneva pri príchode Červenej armády 9. mája 1945.
Aktuality, História,

Uplynulo 75 rokov od signálu k Pražskému povstaniu

 


Česko, 5.máj 2020 ( AM , MO ČR ) – Padlých v bojoch na konci druhej svetovej vojny dnes pripomenuli pietne akcie v Prahe hneď na dvoch miestach. Najskôr pred Staromestskou radnicou a potom pri budove Českého rozhlasu. Tichý hold padlým vzdala brigádna generálka Lenka Šmerdová a námestníčka Kateřina Blažková.

Staromestské námestie bolo neobvykle prázdne. Udalosti spojené s Pražským povstaním dnes pripomína len doska na boku radnice, ktorú venoval Bratislavský kraj pri 50. výročí, teda pred 25 rokmi. Doska pripomína hrdinstvo a obete ľudí bojujúcich proti nacistickej nadvláde. Zvolanie občanov k odporu sa však udialo na Vinohradskej ulici, pri budove Českého rozhlasu, kde sa koná tradične najväčšia spomienková akcia.

foto: MO ČR

Volanie rozhlasu z budovy v Prahe na Vinohradoch znamenalo rozhodujúci obrat v oslobodzovaní českého územia. Stal sa totiž v májových dňoch 1945 jedným z hlavných aktérov Pražského povstania. Pripomienku bojov, padlých, ale aj rozhodujúceho obratu v oslobodzovaní, si pripomenula generálka Šmerdová a námestníčka Blažková v tichosti, vzhľadom na obmedzenia spojené s opatreniami proti koronavírusu.

Všetko začalo o šiestej hodine ráno, kedy rozhlasový hlásateľ Zdeněk Mančal zámerne skomolil vysielanie a do éteru dvojjazyčne povedal: “Je sechs hodín.” Do éteru potom hlásatelia dramaticky volali: “Voláme českú políciu, české žandárstvo a vládne vojsko na pomoc rozhlasu! Voláme všetkých Čechov, príďte na pomoc. Sú tu strieľaní českí ľudia! “Hlásatelia vysielali žiadosť o pomoc mnohokrát a táto výzva je považovaná za rozbušku Pražského povstania. K rozhlasu dopoludnia dorazili vojaci SS a krátko popoludní začala jedna z najdôležitejších kapitol posledných dní vojny. Pri vchode do rozhlasu visí pamätná doska so 170 menami padlých obrancov, ktorí pri obrane Českého rozhlasu prišli o život.

Obete amerického bombardovania Prahy. Tam kroky vzácnych hostí nepovedú

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov