©sputnik
Aktuality, Pozemná technika,

Spojené štáty začali výrobu nových protitankových raketových kompletov FGM-148F Javelin

USA, 9. mája 2020 ( AM, Defensenews ) – Americké vojensko-priemyselné spoločnosti Raytheon a Lockheed Martin začali výrobu prenosných protitankových raketových kompletov FGM-148F Javelin. Informuje o tom portál Defense News.


 

Nový model FGM-148F disponuje zdokonalenou viacúčelovou bojovou hlavicou, ktorá kombinuje nálože na likvidáciu reaktívneho pancierovania a zároveň má fragmentovanú oceľovú časť na likvidáciu nepancierovaných a ľahko pancierovaných cieľov. Podľa vedeckého pracovníka Univerzity George Masona vo Virgínii Jamesa Hasíka by tento model mal zaujať európske štáty, ktoré sú znepokojené rozvojom ruských zbraní.

 

Vojaci počas vojenského cvičenia na južnom Taiwane 30. mája 2019 uvádzajú na trh raketu Javelin, foto:  Getty Images

 

“Nepochybne je určený na ruský pancier. Čo som počul, tak Javelin je výborná zbraň, ale nedávny vývoj systémov aktívnej ochrany môže vyvolať určité znepokojenie ohľadom jeho schopnosti v spoľahlivej likvidácii tankov. Akémukoľvek ministerstvu obrany v Európe, osobitne tým u východných hraníc, by som odporučil nákup veľkého počtu takých alebo podobných zbraní, ” uviedol Hasík.

Prvým kupujúcim nového amerického protitankového systému môže byť Poľsko. Ako uvádza novinár portálu, Poľská republika nedávno rokovala s USA o nákupe 180 rakiet Javelin a 60 raketových kompletov.Nemecké médiá o tom, že sa Varšava s Washingtonom dohovorila na dodávkach FGM-148F už na začiatku marca. Vtedy bola cena nákupu odhadovaná na sumu okolo 100 miliónov dolárov.

Kybernetická armáda EÚ

Šesť európskych štátov na začiatku marca podpísalo memorandum, podľa ktorého má medzinárodný tím konať virtuálnu a fyzickú službu vo vyšetrovaní kybernetických incidentov. Litva, Estónsko, Poľsko, Chorvátsko, Holandsko a Rumunsko podpísali dohodu o založení kybernetických pohotovostných síl, informuje o tom tlačová služba Ministerstva obrany Litvy. Medzinárodný pohotovostný tím má stále kontrolovať  kybernetický priestor a okamžite reagovať na kybernetický útok.

Memorandum o založení kybernetických síl bolo podpísané v chorvátskom Záhrebe. Vojenské a civilné pohotovostné jednotky sa majú zúčastniť virtuálnych a fyzických etáp vyšetrovania počítačovej incidentov. Litovský minister obrany Raimundas KAROBLIS poznamenal, že ide o úplne nový medzinárodný kybernetický potenciál, ktorý navrhla Litva, ktorá stojí na jeho čele, a že každá krajina má problémy s kybernetickou bezpečnosťou. Kybernetické pohotovostné sily začali od začiatku roka 2020 prvú rotáciu internacionálneho tímu. Túto rotáciu riadi Litva, ktorá velí tímu odborníkov krajín, ktoré podpísali memorandum. Ďalších sedem štátov –  Belgicko, Grécko, Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Slovinsko a Fínsko, sa zúčastňujú na projekte ako pozorovatelia. Čoskoro sa majú stať jeho plnoprávnymi účastníkmi.

 

Neonacizmus v Európe získava novú nebezpečnejšiu podporu

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov