foto: sputnik
Aktuality, História,

Málo známi hrdinovia Veľkej vlasteneckej vojny – Psi, ktorí bránili vlasť až do samého konca. Video

Rusko, 13.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Cez 60 tisíc psov bránilo vlasť počas Veľkej vlasteneckej vojny. Psy pomohli nájsť asi štyri milióny mín a výbušnín a dokázali pomôcť 400 tisícom vojakom.


 

 

Okolo 60 tisíc psov bojovalo počas Veľkej vlasteneckej vojny. Vojny sa zúčastnili čistokrvní psy i pouličný, psy pomáhali ľuďom vo všetkých sférach: hľadali míny, vyťahovali zranených spod trosiek a z bojiska. Občas boli ako kamikadze, pes obviazaný výbušninou sa hádzal pod tank a umieral. Celkom počas vojny psi odpálili viac ako 300 nemeckých tankov.

 

V zime na saniach a v lete na vozoch psi dodávali muníciu na prednú líniu bojov a späť vyvážali zranených. Keď sa psy – sanitári kvôli silnému ostreľovaniu nedokázali dostať k zranenému vojakovi, potom sa k nemu plazili a nastavili svoj bok, na ktorom bola lekárska taška. Čakali, či sa vojak ošetrí až potom pokračovali k ďalšiemu. Keď bol vojak bez vedomia, pes mu olizoval tvár, kým nenadobudol vedomie.

 

Psy – radisti počas vojny dodali cez 20 tisíc depeší, natiahli okolo osem tisíc kilometrov telefónnych liniek. Psy pred bombami zachránili vyše 300 veľkých miest.

Niektorí zo  psov sú obzvlášť známi. Trebárs pes s prezývkou Džulbars, ktorý bol ženista. K jeho zásluhám patrí nájdenie 7500 min a viac ako 150 granátov. Ďalší pes Bulba, radista, odovzdal cez 1500 depeší a položil desiatky kilometrov káblov. Pes Dik našiel cez 12 tisíc mín a zúčastnil sa oslobodenia Stalingradu, Prahy a ďalších miest. Pes s prezývkou Muchtar bol sanitár a zachránil okolo 400 zranených vojakov.

 

Tento vojenský pracovný pes je držiťeľom Purpurového srdca a má na konte takmer 100 bojových výjazdov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov