.
Aktuality, Letectvo,

Ekranoplán – rusi znovuzrodili kaspickú príšeru

 


Rusko, 24.máj 2020 ( AM ) – Novinár Caleb Larson napísal o vývoji Ekranoplánu Čajka-2 v Rusku a označil to za znovuzrodenie “Kaspickej príšery” z čias studenej vojny. Informoval o tom časopis The National Interest. Článok uvádza , že ekranoplán využíva efekt, ku ktorému dochádza pri lete vo veľmi nízkej nadmorskej výške, prúd vzduchu medzi krídlami lietadla a povrchom vytvára “vzduchový vankúš” . Ekranoplán bol vytvorený v roku 1980 a 1990 pre sovietske námorníctvo. Snáď najznámejšie z nich bolo vysokorýchlostné obojživelné útočné lietadlo A-90 Orlenok, ktorý mal základne v Čiernom a Kaspickom mori.

Video: obojživelné lietadlo A-90 Orlenok 

Na konci roku 1980 bol postavený väčší Ekranoplán pre projekt LUN, ktorý spôsobil rozruch v americkej spravodajskej komunite, ktorá nevedela, čo je Ekranoplán a nazvali ho “Kaspické monštrum” . Tento gigantický osem motorový klzák bol najťažším aj najväčším lietadlom, ktoré existovalo medzi polovicou šesťdesiatych rokov a koncom osemdesiatych rokov.

Video: Ekranoplán “Kaspické monštrum”

Larson píše, že Čajka 2 bude postavená v Nižnom Novgorode v centrálnej konštrukčnej kancelárii Alexejev. Podľa predbežných informácií Alexejev navrhuje prototyp 600-tonového ekranoplanu na zásobovanie základní v arktických a tichomorských oceánoch. Lietadlo, ktoré sa predbežne nazýva „záchranca“, bude mať údajne dĺžku 93 metrov s rozpätím 70 metrov. Bude mať najvyššiu rýchlosť 550 km za hodinu a bude schopné prepraviť naraz až 500 osôb. Ekranoplán je určený pre vysokorýchlostnú “prepravu cestujúcich a nákladu v morských pobrežných oblastiach”, a to aj v podmienkach nízkych teplôt. Novinár sa domnieva , že je to pre Rusko veľmi dôležité.

Autor poznamenáva, že kvôli topeniu ľadu sa Arktída stáva miestom, kde konkurencia rastie. A je celkom možné, že časom budú arktické vody po celý rok bez ľadu. To by pomohlo oživiť ruskú lodnú dopravu, pretože nezamrzajúce vody by mohli výrazne obmedziť trasy do Severnej Ameriky a Ázie, ale tiež by to vytvorilo priaznivejšie podmienky pre prieskum ropných a plynových ložísk.

Početné Ekranoplány s raketovou výzbrojou by mohli byť použité ako Sily rýchlej reakcie pre hliadkovanie na novo “rozmrazenom” ruskom severe. Alebo slúžiť ako pomerne pádny argument pre to, že v čase konfliktu sú schopné nachádzať sa v dostatočnej vzdialenosti od tohto regiónu. Napriek skutočnosti, že Arktída sa pre Rusko zjavne stáva stále dôležitejším regiónom, zatiaľ nie je jasné, ako vážny by mal byť projekt výstavby tohto Ekranoplánu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov