.
Aktuality, História,

Starikov: Skutočná superzbraň tretej ríše bol pervitín

 


Nemecko, 25.máj 2020 ( AM, nstarikov.ru ) – Ani raketa V, ani super tank Maus ani nevyvinuté jadrové zbrane nepomohli fašistickému Nemecku dobyť svet. Pri hľadaní zázračnej zbrane Wunderwaffe nemecká veda a priemysel priniesli veľa sľubného vývoja, ale väčšina z neho zostala nerealizovaná. Aj keď superzbraň bola stále v rukách Tretej ríše, a to bolo aj to čo umožnilo získať niekoľko víťazstiev, ktoré si vyslúžili závisť v prvých rokoch vojny.

Ako vytvoriť super vojaka?

Hitler sa zaujímal o všetko s predponou super: zbrane, vojaci, vynálezy … Umelý derivát amfetamínu, nazývaný metamfetamín alebo pervitín, získal nemecký chemik L. Edeleano v roku 1887. Odvtedy bol až 40 rokov zabudnutý. Pokusy s použitím metamfetamínu v armáde sa začali v 30. rokoch, pretože látka mala silný stimulačný účinok.

„Zámerom bolo zmeniť obyčajných vojakov, námorníkov a pilotov na roboty so superľudskými schopnosťami,“ hovorí lekárnik Kemper vo svojej knihe.

Podľa údajov, ktoré zhromaždil, použili vojaci Tretej ríše počas rokov druhej svetovej vojny najmenej 200 miliónov tabliet Pervitínu. Boli oficiálne zahrnuté do výbavy všetkých náborových pracovníkov, ktorí šli na frontu. Droga umožnila začiatočníkom bojovať proti strachu zo smrti a dlho sa necítili unavený. Bol to Pervitin, ktorý sa aktívne využíval a pomáhal počas vojenských operácií v Poľsku, krajinách Beneluxu a Francúzsku.

Skutočná superweapon tretej ríše. Pervitín.
„Sponzorom“ dobrej nálady nemeckých vojakov bol nielen alkohol, ale aj nekontrolovateľne používané stimulanty

Velenie Wehrmachtu bolo presvedčené, že vďaka droge, ktorá podľa dokumentov bola označovaná pod skratkou obm., vojaci pravidelne vykonávali hrdinské činy, zabudli na únavu a stali sa poslušnými zombie, ktorí neváhali a nespochybňovali rozkazy. Spočiatku bolo všetko skutočne tak. Vedenie armády však podcenilo rozsah vedľajších účinkov.

Narkomani

Už v roku 1939, po inšpekciách na západnom fronte, vyhlásili lekári poplach. Užívanie tejto drogy bolo úplne nekontrolované, a preto boli mnohí vojaci fyzicky a psychicky vyčerpaní, stratili svoju schopnosť sústrediť sa bez použitia stimulantu a ak ho nemali zažívali klasické „poruchy“. Vedenie však varovania ignorovalo – vaky nemeckých lekárov boli doslova naplnené zázračnými tabletkami a boli poskytnuté bez váhania každému, kto sa sťažoval na bolesť, únavu a morálne vyčerpanie.

Skutočná superweapon tretej ríše. Pervitín.
Spočiatku sa „zázračné pilulky“ vydávali iba pilotom, tankistom, vodičom a rozviedčíkom, ktorí museli zostať celé dni hore

Popularita stimulantu sa zvýšila so začiatkom kampane na východnej fronte. Tu je výňatok z pamätí veterinára Wehrmachtu Petera Emmericha:

„Koncom júna 1941 sme prekročili hranicu Ruska a od nášho vojenského lekára sme dostali zázračnú pilulku. Davali ich každému, kto šoféroval. Ako nám povedali, pre ráznosť. “

Pervitín skutočne znížil chuť do jedla a potrebu spánku, zlepšil náladu, zvýšil koncentráciu, pozornosť a rýchlosť reakcií. Na konci pôsobenia lieku sa však objavila nevyhnutná odplata: slabosť, prázdnota, morálny útlak, neschopnosť sústrediť sa a bolesť svalov.

Závislosť na zneužívaní príkazov

Drogy aktívne brali nielen vojaci. Podľa spomienok takmer celé najvyššie vedenie Tretej ríše „išlo na niečom“. Hitlerovi sú pravidelne podávané intravenózne injekcie pervitínu od roku 1942 (a podľa niektorých správ aj skôr). Reichsmaršá Hermann Goering aktívne používal morfín. Potom, čo bol zajatý Američanmi, bol podrobený povinnému odvykaciemu liečeniu.

Skutočná superweapon tretej ríše. Pervitín.
Podanie rúk dvoch najvyššie postavených narkomanov tretej ríše

Existuje veľa informácií s rôznou hodnovernosťou, že ostatní ríšski generáli a poľní maršáli užívali pervitín. Navyše, vo vylepšenej podobe, ktorá sa objavila v rokoch 1943-1944 – na základe metamfetamínu, kokaínu a morfínov. Takmer celé vedenie nacistického Nemecka ku koncu vojny „išlo na drogách“.

Nikolaj Starikov

Nemecké tankové eso, plukovník MuDr. Franz Bäke

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov