foto: vrede.be
Aktuality, Bezpečnosť,

V Poľsku zase dráždia Rusko – pokračujú v najväčšom presune amerických vojsk do Európy

Poľsko, 5.jún 2020 ( AM, Sputnik ) – V Poľsku odštartovalo vojenské cvičenie Defender Europe 2020 odložené kvôli pandémii koronavírusu. Malo to byť najväčšie cvičenie za 25 rokov. Plánovalo sa, že spoza oceánu dorazí 20 tisíc vojakov a pripojí sa k nim deväť tisíc amerických vojenských príslušníkov v Európe.


 

Európske velenie USA (EUCO) v marci informovalo, že Pentagon presun zrušil kvôli pandémii, rovnako ako boli zrušené súvisiace cvičenie: Dynamic Front, Joint Warfighting Assessment, Saber Strike a Swift Response. Velenie predtým tiež informovalo, že USA znižujú počet zúčastnených vojakov. Záverečná časť Defender Europe  sa mala podľa plánu konať v dňoch 20. apríla – 20. mája na území Nemecka, Poľska a Pobaltských štátov za účasti 37-tisíc vojakov z 18 štátov.

“Epidémia naše plány samozrejme zmenila, ale hlavné je, že sme sa bleskovo prispôsobili dnešnej situácii. Poľská armáda nestratila ani na chvíľu bojovú pohotovosť, “vyhlásil poľský minister národnej obrany Mariusz Błaszczak pri začatí cvičení na Drawskom polygóne na severozápade Poľska. Jeho prejav prenášala poľská televízia. Minister obrany poďakoval veleniu americkej armády za to, že “je tu prítomná a cvičí spolu s nami nehľadiac na problémy, s ktorými bojuje celý svet”.

 

Defender Europe 2020 v Poľsku sa zúčastní asi šesťtisíc vojakov (vrátane 2000 poľských), 100 tankov a cez 230 bojových strojov, delostrelectvo a raketové systémy, celkom asi dvetisíc kusov techniky. Základ poľského kontingentu tvorí 12. mechanizovaná brigáda zo Štetína a tiež vojaci 6. leteckej výsadkovej brigády z Krakova, 9. branevskej jazdeckej brigády, 2. inžinierskeho pluku, 2. ženijného pluku a 5. inžinierskeho pluku. Letectvo je zastúpené lietadlami F-16 z 2. krídla taktického letectva a vrtuľníky Mi-24 z 1. leteckej brigády pozemných vojsk. Za americkú stranu sa cvičenia zúčastnia asi štyri tisícky vojakov z 1. jazdeckej divízie, 2. brigádneho bojového útvaru, 3. pešej divízie, 3. brigády bojového letectva.

Účastníci cvičenia majú preveriť “možnosť súčinnosti poľských a amerických vojsk v rámci spoločnej bojovej operácie”. Plánuje sa tiež nacvičiť “hlavné taktická epizóda: prekonanie vodnej prekážky za účasti tankových a leteckých výsadkových vojsk”. Hlavným cieľom cvičenia je podľa vyhlásenia “zvýšenie strategickej pohotovosti a súčinnosti vďaka možnosti rýchleho nasadenia vojsk z USA v Európe a tiež previerka schopnosti hostiteľských krajín prijať spojeneckú podporu”.

 

Plánuje Poľsko napadnúť Ruskú federáciu? Varšava potvrdila 10-násobné zvýšenie amerického kontingentu v Poľsku

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov