Vrtuľník nad demonštrantmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Pentagon zneužil vrtuľníky Národnej gardy na rozohnanie demonštrantov vo Washingtone. Video

Čína, 8. jún 2020 (AM ) – Pentagon nariadil zaistenie “stálej prítomnosti” vrtuľníkov Národnej gardy USA vo Washingtone, a to za účelom potlačenia protestov, ktoré sa tento týždeň konali v americkej metropole. Informovali o tom noviny The New York Times (NYT) s odkazom na vlastné zdroje.


 

 

NYT píše , že v pondelok preleteli dva vrtuľníky Národnej gardy nad mestom v malej výške, aby rozohnali protestujúcich a vyvolali paniku. Na jednom z nich bol pritom červeno-biely kríž, čo je všeobecne uznávaný symbol zdravotníckej pomoci. Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch v piatok označila použitie tohto symbolu kvôli demonštrácii sily za neprípustné.

Podľa zdrojov novín boli tieto agresívne aktivity Národnej gardy vyvolané hrozbou Pentagonu nasadiť vojenské jednotky na potlačenie demonštrácií, a to v prípade, že sa Národnej garde nepodarí zabezpečiť poriadok v hlavnom meste. Išlo najmä o nasadenie pohotovostného oddielu 82. leteckej výsadkovej divízie.

Minister pozemných síl USA Ryan McCarthy a náčelník štábu pozemných vojsk, generál James McConville, v pondelok večer požiadali, aby bol v metropole zvýšený početný stav síl Národnej gardy. Už skôr bola zverejnená správa, že washingtonská Národná garda sleduje situáciu za použitia vrtuľníkov.

Nepokoje v amerických mestách vypukli po smrti v Minneapolise Afroameričana Georgea Floyda. Na internete sa objavil videozáznam, na ktorom mu dali policajti putá a zrazili ho na zem, pričom jeden z policajtov mu kľačal na krku. Zadržaný muž niekoľkokrát povedal, že nemôže dýchať, potom omdlel. Neskôr zomrel na resuscitačnom oddelení. Oficiálne výsledky súdnej expertízy potvrdili, že Floyd zomrel na udusenie. Ľudia vyšli do ulíc s požiadavkou skoncovať s policajnou svojvôľou, v niektorých miestach sa zmenili protestné akcie v hromadné nepokoje sprevádzané plienením. Vo Washingtone a niektorých iných mestách bol vyhlásený zákaz vychádzania.

 

Americký policajt vystrelil granát so slzným plynom priamo do hlavy protestujúceho. Video

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov