Komplex Repelent
Aktuality, Pozemná technika,

Ruský Repelent proti dronom je účinný na desiatky kilometrov. Video

Rusko, 15. jún 2020 (AM) – Ruská armáda využíva jedinečný mobilný komplex, ktorý ničí alebo potláča miniatúrne bezpilotné vzdušné prostriedky, ktorých veľkosť nepresahuje niekoľko desiatok centimetrov a hmotnosť niekoľko kilogramov. Systém Repelent, vyvinutý Vedeckým a technickým strediskom pre elektronický boj (STC EW), detekuje a neutralizuje prieskumné bezpilotné lietadlá tak, že potlačí ich ovládacie kanály silným blokovaním, alebo smerovým rušením, ako aj deaktivuje kontrolné body a ponechá ich bez navigácie a telemetrie. Jedinečný komplex elektronického boja sa okrem toho týka nielen stacionárnych objektov (vojenské základne, letiská, parky vojenského vybavenia), ale aj vojakov na bojisku.


 

Pracovná stanica operátora

 

„Repelent“ je vďaka jedinečnej ultracitlivej rádiovej spravodajskej stanici schopný detekovať miniatúrne vzdušné ciele pomocou ich riadiacich signálov na vzdialenosť viac ako 35 km. Pre prácu v blízkej zóne je komplex vybavený ultra-výkonným optickým systémom, ktorý umožňuje sledovanie miniatúrnych bezpilotných lietadiel vo dne i v noci za nepriaznivého počasia. „Repelent“ je pomerne veľký produkt, ktorého hmotnosť je viac ako 20 ton. Zároveň je komplex schopný pracovať aj v najťažších arktických podmienkach pri teplotách pod 45 stupňov a silnom vetre.

 

Komplex je založený na trojnápravovom nákladnom vozidle MAZ-6317, na ktorom je nainštalované mobilné ovládacie centrum a dlhý teleskopický stožiar. V jeho hornej časti je nainštalované srdce komplexu – rádiová spravodajská prieskumná a rušiaca stanica, ako aj všestranná kamera.

 

Riadiaca stanica „Repelentu “ je ukrytá v pancierovej skrini, ktorá sa nachádza v zadnej časti nákladnej plošiny, ktorá je chránená pred streľbou aj pred chemickými a bakteriologickými zbraňami. Vo vnútri modulu je nainštalovaná automatizovaná pracovná stanica komplexného operátora, ktorá pripomína malú kanceláriu. Na dvoch monitoroch špecialista vidí rádioelektronickú situáciu v oblasti komplexu, zistené drony, ako aj typ rušenia (zameriavacie, alebo prekážajúce), ktoré je na ne zamerané.

 

 

odpudzujúca-1_2016_0.jpg
Komplex Repelent

 

Malé bezpilotné vzdušné prostriedky bez posádky v moderných vojnách nielen vykonávajú vzdušný prieskum, posielajú fotografie do oblasti kontrolných bodov, ale tiež upravujú paľbu delostrelectva krátkeho dosahu. Kvôli svojej malej veľkosti sú nezraniteľné štandardnými systémami protivzdušnej obrany. Boj proti celému stádu takýchto bezpilotných lietadiel je možný iba utopením ich ovládacích kanálov a satelitnej navigácie so silným rádiovým rušením.

 

 

Podľa vývojárov je systém navrhnutý nielen na pokrytie stacionárnych zariadení, ale môže sa použiť aj v teréne, v armáde. Úspešné pokusy na vojenských jednotkách už potvrdili uvedené charakteristiky Repelentu, ktoré sú niekoľkonásobne lepšie ako všetky existujúce analógy na svete. Podľa odborníkov možno medzi zahraničnými elektronickými systémami boja bojujúcimi s miniatúrnymi lietajúcimi robotmi nazvať stacionárne AUDS britskej spoločnosti Blighter Surveillance System. Je však schopný rušiť roboty iba vo vzdialenosti najviac 2,5 km.

 

Komisia OBSE na Donbase zaznamenala na fotografiách viaceré moderné ruské súpravy radioelektronického boja, systém Repelent bol spomenutý iba v hlásení komisie, zatiaľ nebol inak zaznamenaný, dlhý teleskopický stožiar systému by bol ľahko zistiteľný.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov