Ilustračné foto © The dailybeast
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Budú mať Česi kolty prekliato nízko? Senát schválil právo brániť so zbraňou

Česko, 18. jún 2020 (AM) – Divoký západ v Česku? Alebo rozumné právo v neistej dobe? Senát schválil návrh na ústavné zakotvenie práva brániť so zbraňou v ruke.


 

Senát schválil návrh na ústavné zakotvenie práva brániť seba aj iných sa zbraňou podľa podmienok ustanovených zákonom. Senátori chcú ústavnou novelou rozšíriť Chartu základných práv a slobôd o ustanovenie, že “právo brániť život svoj, alebo život iného človeka aj so zbraňou je zaručené za podmienok, ktoré ustanoví zákon”.

Takýto bod by sa mal v Charte základných práv a slobôd objaviť hneď pod bodom o zákaze trestu smrti a že nikto nesmie byť zbavený života. Takže žiadna divočina.

 

A to nie je všetko. Autori novely na čele s predsedom senátorov ODS, bývalým policajným prezidentom Martinom Červíčkom, v dôvodovej správe upozorňujú, že by sme mali myslieť na neistú budúcnosť.

 

“Návrh dáva ústavný rozmer právu každého bojovať o svoj život i za použitia zbrane proti útoku. Územie Čiech, Moravy a Sliezska je možné z dlhodobého hľadiska považovať za relatívne bezpečné, napriek tomu však dochádza k individuálnemu násiliu. Návrh ústavného zákona symbolicky do ústavného poriadku prevádza morálnu zásadu, že zlu, čo je aj útok na život a zdravie človeka, sa nemá ustupovať, ale naopak sa voči nemu aktívne brániť, ” stojí v správe.

 

Predkladaný návrh zmieňuje použitie zbrane len ako možnú alternatívu v rámci práva na obranu. Pritom odkazuje na podmienky stanovené zákonom. “Zbraňou môže byť všetko, čím možno urobiť zásah voči ľudskému telu dôraznejší. Môže to byť chladná zbraň (nôž, sekera), ktorých držbu spravidla zákon neobmedzuje, alebo strelná zbraň, ktoré sú právom prísne regulované. Na týchto zákonných podmienkach regulácie návrh ústavného zákona nič nemení, pretože jeho primárnym cieľom je ústavné zakotvenie práva na obranu, nie zbraňová regulácia, “uvádza správa.

 

Našli sa ale aj odporcovia. Predseda senátnej ústavnej komisie Jiří Dienstbier za ČSSD označil návrh za zbytočne obmedzujúci, pretože sa vzťahuje len na obranu života, nie majetku. Novela je podľa Dienstbiera navyše nadbytočná vzhľadom na nadradenosť práva Únie národnému.

 

Pravdou je, že ústavná zmena vznikla ako reakcia na snahu Európskej únie radikálne obmedziť legálne držanie zbraní. Brusel tým chce zamedziť teroristickým útokom. Súdny dvor Európskej únie vlani v decembri zamietol českú žalobu kvôli platnosti smernice zavádzajúcej prísnejšie pravidlá pre nadobúdanie a držanie strelných zbraní. Česká vláda usilovala o jej zrušenie, pretože podľa jej názoru majiteľa príliš obmedzuje.

 

Novela Charty základných práv a slobôd po úspešnom hlasovaní v Senáte zamieri do Poslaneckej snemovne. Svoje stanovisko k ústavnej novele zaujme aj vláda Andreja Babiša .

Európska smernica o zbraniach: v čom spočívajú potenciálne problémy

“Nemuseli by sme to robiť, ak by nás k zmene nenútila legislatíva Európskej únie. Navyše tu už nejde iba o zbrane, ale o deklarované právo brániť seba a svoj život, rodinu, či majetok zbraňou. Zakotvením do ústavy dávame ako Česká republika najavo, že ide o prirodzené a úplne legitímne právo nášho občana. Nemáme liberálno zbraňovú legislatívu, podmienky pre držiteľov zbraní sú prísne (kto môže držať zbraň – čistý register, psychotesty, bezpečné uloženie …) a až na výnimočné prípady nedochádza k zločinom za použitia legálne držanej zbrane. Ak vyradíme zbrane kategórie D (predajné od 18 rokov, bez ZP, teda plynovky, perkusné, atď.), Je zločinnosť páchaná legálnymi zbraňami menšia ako štatistická chyba. Naopak, zaobstarať si zbraň nelegálne je u nás veľmi ťažké. Výrazná reštrikcia legálnej držby zbraní toto môže zmeniť. Neničí, čo funguje”, Jana Marková , zakladajúca členka hnutia Trikolóra, podpredsedníčka krajskej rady Stredočeského kraja a súkromná podnikateľka.

 

Česi nie sú militantný národ ako Američania. Nezmení sa Česko na Divoký západ?

“Tak predovšetkým chcem povedať, že Divoký západ sa tu z toho nestane rozhodne preto, že si dáme do ústavy právo na legálne držanie zbrane. Ten zákon ako taký tu je už pomerne dlho, funguje a za tie roky sa nič také nestalo. Divoký západ tu bude, keď sa tu zvrhne multikulturalizmus do podoby, akú vidíme v niektorých západných lokalitách dnes. Tam v rôznej miere už odzbrojovanie obyvateľov prebieha a dá sa povedať, že to skutočne nemalo pozitívny vplyv na znižovanie kriminality alebo zvyšovanie pocitu bezpečia bežných ľudí, “hovorí politička.

Privítala by, keby právo na obranu zbraňami bolo zakotvené v Charte základných práv a slobôd?

“Áno. Je tým práve deklarovaná tá sloboda. Tá skutočná, nie tá iba na papieri. Táto európska smernica síce nevyzerá na prvý pohľad nijako hrozne, ale jej zákernosť je v tom, že funguje na princípe salámovej metódy. Žiadne ďalšie sprísňovanie ani úpravy už nebudeme schopní ovplyvniť. Navyše som presvedčená, že potreba reštrikcia držby zbraní je u nás umelý problém – máme rad horúcejších problémov. Držanie zbraní u nás problém nie je, “hovorí zakladajúca členka hnutia Trikolóra.

 

A posledná otázka: aký vzťah má k zbraniam sama politička?

“Mám z nich rešpekt. Beriem to z pohľadu mamičky, ktorej sa svet mení pred očami. Nie je správne, aby bola ľuďom vzatá možnosť obrany, pretože niekedy je potreba reagovať skutočne rýchlo. V prípade neočakávaných a agresívnych útokov nemusí byť čas ani na vytočenie telefónneho čísla, nieto na príchod polície. Ak vás niekto bude chcieť prepadnúť, alebo okradnúť a bude mať takmer istotu, že sa nemáte čím brániť, môže naopak počet a agresivita útokov výrazne stúpnuť. Je lepšie zbraň mať a nikdy ju nepotrebovať než opačne, “hovorí Jana Marková.

Dvojaký meter Senátu

S rovnakými otázkami sme oslovili Filipa Zachariáša , politológa a člena širšieho vedenia KSČM. Pán Zachariáš má k zbraniam blízko, situáciu s novelou Listiny práv a slobôd vidí odlišne.

“Rozumiem snahe vyhnúť sa nariadeniu EÚ týkajúceho sa otázky držby zbraní. Senát však najprv obdobnú novelu odmietol, aby sám prišiel s tým istým. Ako držiteľ zbrojného preukazu aj zbrane tvrdím, že existujúca regulácia tejto oblasti bola úplne dostatočná. Treba podotknúť, že minulá vláda zlyhala v rokovaniach s EÚ a teraz kvôli nej hľadáme krkolomné cesty k tomu, aby neboli zásadne obmedzení držitelia zbrojných preukazov. Toto je potom výsledok. Inak podľa môjho názoru KSČM bude za zákon, “myslí si známy politik.

 

Budú mať Česi kolty prekliato nízko a Česko bude vyzerať ako Amerika z predminulého storočia?

“Nemyslím si to, ak zároveň s právom budú aj patričné ​​povinnosti súvisiace s držaním zbraní,” hovorí politológ.

“Som držiteľom zbrojného preukazu všetkých skupín i niekoľkých zbraní. Na druhej strane zaistenie bezpečnosti by mala byť hlavne úloha štátu, nie jednotlivca! Z vlastnej skúsenosti však musím povedať, že ten, kto má za sebou proces získania zbrojného preukazu, aj zbrane, pozná dôsledky jej použitia, a preto ho radšej často neuplatňuje, “dodáva.

 

Je účelné, aby právo na obranu zbraňami bolo zakotvené v Liste základných práv a slobôd?

“V tomto smere nemám úplne vyhranený názor. Pre mňa aj pre KSČM je dôležité, aby neboli postihnutí poctiví držitelia zbraní – športovci, poľovníci, rekreační strelci a ďalší, “hovorí Filip Zachariáš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov