.
Aktuality, Pozemná technika,

Rheinmetall dodá Bundeswehru 4 000 vojenských nákladných vozidiel za takmer 2 miliárdy eur

Nemecko, 21. jún 2020 (AM) – Spoločnosť Rheinmetall vyhrala ďalšiu významnú zákazku na dodávku logistických vozidiel. Nemecký Spolkový úrad pre vyzbrojovanie, informačné technológie a podporu Bundeswehru (BAAINBw) uzavrel s Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) rámcovú zmluvu na dodávku až 4 000 nákladných vozidiel s výmennými nadstavbami, z ktorých väčšia časť bude vybavená obrnenou kabínou.


 

Rámcová zmluva zahŕňajúca obdobie od roku 2021 do roku 2027 pre Rheinmetall predstavuje objem tržieb v hodnote približne 2 miliárd eur. Firma najprv dodá Bundeswehru počiatočnú tranžu 540 vozidiel v hodnote okolo 348 miliónov eur vrátane DPH. Z týchto 540 vozidiel bude 230 vybavených ochranou. Dodávka začne na začiatku budúceho roka tak, aby mal Bundeswehr dostatočný počet vozidiel v roku 2023, kedy Nemecko prevezme velenie misie aliančných síl okamžitej reakcie NATO 2023 (VJTF 2023).

 

Chránené systémy s výmennými nadstavbami zvyšujú operačné schopnosti logistických jednotiek a posilňujú tiež ich taktickú flexibilitu. Na rozdiel od nechráneného transportného vozidla (UTF), dodávaného takisto spoločnosťou RMMV, budú tieto systémy rozmiestnené prevažne v predných operačných oblastiach, kde budú použité napríklad pre zásobovanie delostreleckých či bojových jednotiek muníciou.

 

Odolné vozidlá HX 8×8 s vynikajúcou mobilitou v akomkoľvek teréne môžu byť voliteľne vybavené chránenou kabínou. Medzi štandardné vlastnosti tiež patrí hákový nakladač vyvinutý spoločnosťou Hiab. Okrem toho možno k vozidlám pripojiť výmennú nadstavbu, alebo kontajner prostredníctvom štandardizovaných 20-stopových ISO rozhraní.

 

Rovnaké operačné rozhranie a vysoký stupeň zhody súčiastok a vybavenie s radom vozidiel UTF uľahčuje výcvik, prevádzku a logistiku. Vzhľadom k významnému skráteniu času školenia členov posádky a obsluhy / údržby a významné zhody náhradných dielov a špeciálnych nástrojov bude možné maximálneho využitia dosiahnuť rýchlejšie. A súčasne s tým aj väčšie ekonomické efektivity pre orgány, ktoré zadávajú verejné zákazky aj pre užívateľov.
Nová objednávka posilňuje vedúce postavenie spoločnosti Rheinmetall ako jedného z popredných svetových výrobcov logistických systémov a vozidiel.

 

Od uzatvorenia sedemročnej rámcovej zmluvy na dodávku nechránených transportných vozidiel UTF so spoločnosťou BAAINBw 5. júla 2017 bolo z celkom 2271 vozidiel už 1 250 dodaných. Väčšina hlavných súčastí – motory, nápravy, prevodovky a nadstavby – sa vyrábajú v Nemecku; montáž vozidiel prebieha v závode RMMV vo Viedni.

Rozsiahla globálna prítomnosť vozidiel RMMV poskytuje ďalšie výhody, pokiaľ ide o interoperabilitu a logistiku najmä u nadnárodných operácií. Medzi užívateľské krajiny patria okrem iných Spojené kráľovstvo, Austrália, Nový Zéland a Dánsko. Významné objednávky nákladných vozidiel zadali u spoločnosti Rheinmetall tiež Nórsko a Švédsko.

 

USA chcú premiestniť svoje jadrové zbrane z Nemecka do Poľska – bližšie k ruským hraniciam

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov