Ilustračné foto
Aktuality,

Pentagon chce odkúpiť od Turecka raketové systémy S-400 aby sa dostal k ruskej technológii

USA, 1. júl 2020 (AM) – Republikánsky senátor John Thune navrhol nákup ruských systémov protivzdušnej obrany S-400 od Turecka. Dôkazom toho je znenie úpravy návrhu zákona o prideľovaní rozpočtových prostriedkov na štátnu obranu na rok 2021 (NDAA) na webových stránkach Kongresu. Dokument neuvádza , či Ankara chce a či má právo predať komplexy bez povolenia Moskvy.


 

Jim Rishi, predseda Výboru pre zahraničné styky Senátu USA, navrhol úpravu, ktorá by proti Turecku zaviedla sankcie v súlade s CAATSA (zákon O potieraní protivníkov Ameriky prostredníctvom sankcií)

Rozobrať ho na skrutky

Prvý podpredseda Výboru pre medzinárodné záležitosti Rady federácie Vladimír Džabarov v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Hovorí Moskva vyhlásil , že Spojené štáty chcú kúpiť komplex S-400 od Turecka, aby ho rozobrali “na skrutky” a pokúsili sa vytvoriť niečo vlastné. Podľa jeho slov Američania nemajú podobnú zbraň.

“Nemyslím si, že tento návrh bude prijatý. Presnejšie povedané, môže byť schválený, ale Turecko s tým zrejme nebude súhlasiť, “povedal senátor. V opačnom prípade môže Ankara stratiť štatút spoľahlivého partnera, v dôsledku čoho s ňou nikto nebude uzatvárať podobnú dohodu.”Nechápem, ako by sa vzťahy medzi USA a Tureckom zlepšili, ak by si USA vzali nejaký systém S-400 pre seba,” povedal Džabarov.

 

Domnieva sa, že cieľom týchto akcií je zabezpečiť, aby Spojené štáty “uspokojili svoju zvedavosť” a “jednoducho ukradli” ruské vojenské tajomstvá. Senátor tiež predpokladá, že dohoda o S-400 medzi Ruskom a Tureckom pravdepodobne nepripúšťa ďalší predaj komplexov do tretej krajiny.

Nemožno bez súhlasu Moskvy

Maria Vorobjovová, oficiálny hovorca Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu, uviedla, že Turecko nemôže bez súhlasu Moskvy odovzdať USA  protilietadlové raketové systémy S-400 zakúpené v Rusku.

“K uskutočneniu vývozu produkcie vojenského určenia musí nákupca našej techniky predložiť ruskej strane osvedčenia konečného užívateľa. Preto nie je jej odovzdanie, alebo ďalší vývoz do tretích krajín bez oficiálneho povolenia ruskej strany možný, “povedala Vorobjovová.

Dodávky S-400

Dodávky najnovších ruských systémov protivzdušnej obrany S-400, ktoré spôsobili krízu vo vzťahoch medzi Tureckom a Spojenými štátmi, sa začali v polovici júla 2019. Washington požadoval, aby Turecko odstúpilo od dohody a namiesto S-400 kúpilo americké systémy Patriot, v opačnom prípade hrozil oneskorením alebo dokonca zrušením predaja najnovších stíhačiek F-35 do Turecka a zavedením reštriktívnych opatrení. Ankara odmietla urobiť ústupky a pokračovala v rokovaní o ďalšej zásielke S-400.

 

Spojené štáty v skutočnosti splnili iba časť hrozieb týkajúcich sa F-35 a ďalšie sankcie, hoci by mali byť podľa zákona zavedené, neboli uplatnené.

 

Turecko opätovne potvrdilo svoju suverenitu – odoberie druhú sériu raketových systémov S-400 od Ruska

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov