RPK-16
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

V Rusku má byť vyvinutý nový ručný guľomet

Rusko, 3. júl 2020 (AM) – Pre ruskú armádu je vyvíjaný nový ručný guľomet na základe RPK-16, výroba sa má začať tento rok.


 

“Podľa technickej úlohy Ministerstva obrany RF bol vyvinutý RPK-16, prebehol úplný cyklus predbežných testov, bola vyrobená séria, ktorá bola dodaná armáde v rámci štátnej objednávky a v rokoch 2018-2019 použitá vo všetkých klimatických pásmach. Podľa výsledkov týchto testov bola urobená rada pripomienok a návrhov, podľa mienky vojakov. Informácie boli zhrnuté a od tohto roku začne vývoj nového guľometu, “povedal zdroj z Ministerstva obrany RF.

Podľa jeho slov neumožňuje schéma RPK-16 stelesniť niektoré úlohy , ktoré majú význam pre vojakov. “Bude to v podstate nový, iný guľomet,” vysvetlil.

 

 

RPK-16 je ruský ručný guľomet vyrobený koncernom Kalašnikov, prvýkrát bol prezentovaný na výstave Armáda pred niekoľkými rokmi. Strieľať sa z neho dá z dvoch zásobníkov: prvý je tradičný radový zásobník Kalašnikov, druhý špeciálne vyvinutý bubnový na 95 nábojov, hlaveň je 410 mm dlhá, kaliber 5,45 × 39 mm, hmotnosť je 4,5 kg, rýchlosť streľby je 700 výstrelov za minútu.

 

RPK-16

Štart sériovej výroby automatu, ktorý konkuruje AK-12

V Degtjarevovom podniku bola zahájená výroba 5,45mm automatu A-545 (index 6P67) vyvinutého pre ruskú osobnú výzbroj Ratnik. Zmluva s ministerstvom obrany bola podpísaná, výroba bola zahájená. Ministerstvo obrany RF skôr oznámilo, že najmä výsadkové jednotky majú do konca roka dostať 5,45mm automaty 6P67, 7,62mm pušky SV-98 a SVDS, 9milimetrové pušky VSSM a špeciálne automaty ASM Val a tiež ďalšie zbrane.

 

Automat AK-12 je predstavený ako nový základ na výrobu zbraní rôzneho kalibru a najrôznejšieho určenia, ako vojenského, tak civilného. Verzia AK-12 pre civilný trh má názov AK TR3. A-545 a A-762 je pokračovanie zbrane z rovnakého projektu – Abakan AEK-971. Práca na AEK-971 bola obnovená v polovici deväťdesiatych rokov. Bola vyrobená séria vyvážených automatov ráže 5,45, 5,56 a 7,62 mm. Všetky vzorky absolvovali etapu predbežných testov v podniku, projekt bol však zastavený kvôli zmene charakteru podniku. K automatu sa vrátili v roku 2012 v rámci projektu Ratnik. V budúcnosti AK-12 úplne nahradí pôvodný AK-74M v ruských jednotkách. V roku 2020 dostali vojaci okolo 35 tisíc útočných pušiek AK-12 písali sme o tom TU.

 

Ruskí vojaci dostali už viac ako 30 000 nových pušiek AK-12. Pozrite si test odolnosti tejto zbrane

 

A-545 a A-762 boli univerzálnejšie automaty, ktoré si každý odborník dokáže dosť ľahko prispôsobiť. Masové prezbrojenie armády na A-545 a A-762 sa neplánuje. Tieto automaty budú používať výzvedné a špeciálne jednotky.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov