Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Kalašnikov sa dohodol na výrobe v Arménsku – ročne vyrobia 50 tisíc samopalov AK-103

Arménsko, 10. júl 2020 (AM) – Arménska spoločnosť začala vyrábať modely slávnych ruských útočných pušiek Kalašnikov, ktoré sa majú dodávať arménskym ozbrojeným silám a predávať do zahraničia. Spoločnosť Neitron tento mesiac začala výrobu v súlade s dohodou dosiahnutou pred dvoma rokmi medzi ruskou spoločnosťou Kalašnikov Koncern a arménskou spoločnosťou Royalsys Engineering.


 

.

 

Následná dohoda, ktorú v máji tohto roku podpísali ruský výrobca ručných zbraní a Neitron, udelila tomuto výrobcovi desaťročnú licenciu na výrobu modelov AK -103 navrhnutých v roku 1994. Vedenie spoločnosti Neitron včera potvrdilo premiérovi Nikolovi Pachinimovi, že ich spoločnosť vyrobí každý rok 50 000 strelných zbraní. Ukázali mu nový výrobný závod, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Abovian, mesta vzdialeného 15 km severne od Jerevanu.

 

Ruskí vojaci dostali už viac ako 30 000 nových pušiek AK-12. Pozrite si test odolnosti tejto zbrane

 

Neitron bude spočiatku používať časti pušky dodávané Kalašnikovom. Vo vyhlásení arménskej vlády sa citoval Pachinian, ktorý uvítal vývoj a vysvetlil, že to bolo možné vďaka blízkym arménskym vojenským väzbám s Ruskom. Ruský veľvyslanec v Jerevane, Sergej Kopyrkin, bol medzi úradníkmi, ktorí sprevádzali predsedu vlády pri jeho návšteve novej továrne. Podľa tlačovej správy budú pušky AK -103 dodávané nielen arménskej armáde, ale aj zahraničným kupujúcim.

 

Staré pušky AK -74 a guľomety PK Kalašnikov boli už dlho hlavnými ľahkými zbraňami armády. Spustenie novej výrobnej operácie naznačuje, že arménske ministerstvo obrany plánuje nahradiť všetky AK- 74 vo svojom arzenáli modernším modelom AK- 103.

 

.

 

Vládne vyhlásenie tiež odhalilo, že spoločnosť Neitron zaplatí 24 miliónov dolárov za nákup nového ruského zariadenia na modernizáciu a rozšírenie svojej samostatnej výroby streliva Kalašnikov. Okrem toho, spoločnosť koncom tohto roka začne pre arménsku armádu vyrábať zameriavače a nočné videnia.

 

Video: Kalašnikov porovnával svoj samopal s americkým konkurentom v podmienkach miernej ruskej zimy

 

Koncern Kalašnikov otvoril svoje oficiálne zastúpenie v Jerevane v roku 2014 počas slávnosti, ktorej sa zúčastnil vtedajší minister obrany Seyran Ohanian. Vtedy zdôraznil význam rusko-arménskych dohôd, ktoré umožnia arménskym a ruským obranným spoločnostiam, aby si navzájom dodávali vybavenie, súčiastky a iný materiál potrebný na výrobu, modernizáciu a opravy rôznych zbraní.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov