© Screenshot: YouTube / Nesmrtelný pluk Česko
Aktuality, História,

“Cena víťazstva” a cena svedomia. V Česku sa natočil nový film o vojne a oslobodení Prahy. Mainstream si ho nevšimol

Česko, 13. júl 2020 (AM, Sputnik) – Na českom internete sa nedávno objavil unikátny film svojho druhu. Český manistream o ňom však (zatiaľ, pre každý prípad) mlčí. Ide o krátkometrážnu dokumentárnu snímku Cena víťazstva, ktorý bol natočený v Českej republike.


 

Film má scenáristku Alenu Weberovú, ale nemá režiséra, pretože snímka sa rodila zo spomínania očitých svedkov, potomkov účastníkov druhej svetovej vojny, oslobodenia Československa, Prahy. Film bol autormi, čo sú Česi a Rusi a členovia organizácie Nesmrteľný pluk v Českej republike, označený za “národný”. Dokumentárny krátkometrážny film zahŕňa archívne snímky a materiály. Autori skutočne pravdivo odpovedajú na tento zhubný trend ohľadom prepisu dejín druhej svetovej vojny a oslobodenia Československa, ktoré neustále naberá na sile v istých politických kruhoch v Česku. Film vysvetľuje súčasnej generácii Čechov, tým, ktorí to chcú sami pochopiť, prečo sa v Rusku k pamätníkom hrdinov druhej svetovej vojny správajú ako k svätým, prečo sa Rusi tak láskavo stavajú k pamiatke o vojne, v ktorej zaplatili svojím životom milióny ľudí. Vo filme zaznie tiež spomienka na akcie 1. československého armádneho zboru pod vedením budúceho prezidenta krajiny, generála Ludvíka Svobodu.

 

Spoločne s Červenou armádou sa Česi a Slováci zúčastnili východokarpatskej operácie na jeseň roku 1944, spoločne s Rusmi sa zmocnili Duklianskeho priesmyku, porazili nacistov v Zakarpatí, bojovali o Kyjev a Charkov. Odvahu veliteľa zboru Ludvíka Svobodu vo svojich pamätiach uviedol maršal Ivan Konev, traja československí tankisti získali titul Hrdinu Sovietskeho zväzu za oslobodenie hlavného mesta Ukrajiny.

 

 

Koho svedectvá sú vo filme Cena víťazstva? Podrobnosti oznámila aktivistka hnutia Nesmrteľný pluk v Českej republike, publicistka Naděžda Mikulášková.

“V tomto filme, okrem iného, ​​vystupujú účastníci a potomkovia účastníkov oslobodenia Československa a májového povstania v Prahe v roku 1945. Hovorí a spomína napríklad dcéra maršala Andreja Jeremenka, bývalého veliteľa 4. ukrajinského frontu, ktorá hovorí o oslobodzovacích operáciách jednotiek 4. ukrajinského frontu na území Slovenskej republiky. Podpredsedníčka Ostravského ruského domu Tamara Galynina spomína, ako drahý bol za vojny obyčajný cukor. Potom, čo Irina Juržinova prežila ťažkú ​​blokádu Leningradu, stále vidí pred očami zástup zajatých Nemcov, ktorých niekto ľutoval, niekto im hrozil päsťou a niekto na nich pľul. Účastníci filmu a Pražského povstania roku 1945 Ludmila Hájková a Emil Šneberg slávili víťazstvo na barikádach.

Celá rodina Emila Šneberga bola na barikádach, a aj keď bolo 8. mája podpísané prímerie, neopustila svoje pozície. Ludmila Hájková pracovala v poľnej nemocnici a starala sa o zranených Čechov i Nemcov. Hovorí, že najsilnejšou spomienkou na Deň víťazstva bolo silné podanie ruky sovietskych osloboditeľov, ktorých ľudia vítali so slovami:, Sláva! Ďakujem! ‘ Vo filme číta pravnuk generála Ludvíka Svobodu Miroslav Klusák spomienky svojho prastarého otca, armádneho generála, prezidenta ČSSR 1968-1975. Novinár Andrej Fozikoš hovorí o svojom priateľovi, vojnovom veteránovi Markovi Blumenthalovi, ktorý oslobodzoval Českú republiku v roku 1945. Vo filme znie hudba českého skladateľa ruského pôvodu Vadima Petrova. Film bol natočený za podpory dcéry maršala Ivana Koneva – Natalie KONEVOVEJ a festivalu Nový ruský film, ktorý sa už dvakrát konal v Prahe, Brne, Ostrave, Zlíne a Plzni, “povedala Mikulášková.

 

Tvorcovia filmu Cena víťazstva by chceli usporiadať jeho premiéru online formou v deň sprievodu Nesmrteľného pluku v Českej republike. Akcia sa plánuje na 25. júl. Teraz sa hľadá sála pre verejnú projekciu pravdivého dokumentu o vojne a oslobodení Prahy, čo je samozrejme spojené s radom problémov.

Jana Petrova

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov