FAMAS F1
Aktuality, História, Ručné zbrane a výstroj,

Francúzska armáda prezbrojuje. Po takmer pol storočí kraľovania FAMAS-u ho zosadil nemecky HK 416

Francúzsko, 16. júl 2020 (AM) – FAMAS je dieťa Francúzskych inžinierov a začali na ňom pracovať koncom 60. rokov. Bol vyrábaný vo fabrike “Manufacture d’armes de Saint-Étienne”, potom “GIAT Industries” a ten sa zmenil na Nexter.


 

Manufacture d’armes de Saint-Étienne

FAMAS začal postupne vstupovať do služby od 1973. K masívnemu prezbrojeniu však začalo dochádzať až koncom 70. rokov. Na svoju dobu bol skutočne revolučný. Napriek zájmu aj zo zahraničia, velenie Francúzskej armády nedovolilo výrobu pre zahraničné trhy za účelom rýchlejšieho prezbrojenia Francúzskych jednotiek. Cena bola taktiež dosť vysoká a takmer 2 násobne vyššia ako vtedajšia cena M16.

Jeho váha zostala niekde v štandarde týchto zbraní.
Model F1 vážil bez prídavkov a zásobníka 3,780 kg.
Model G2 vážil 3,747 kg.

 

Tento samopal (bullpup) spadá do radu útočných pušiek (Fusil d’assaut automatique) a má niekoľko možností streľby.
– plná dávka (umožní vystrieľať celý zásobník naraz)
– limitovaná dávka (vystrelí 3 náboje)
– limitovaná dávka 1 náboj

 

Prepínač režimu streľby

 

Zvuk pri streľbe:

 

Každá možnosť má svoj zmysel. V bojových misiách sa odporúčalo nastaviť na dávku 3 patrónov. Môže to však byť rozdielne, vždy podľa potreby v konkrétnej situácii. Toto nastavenie je však dobré v tom, že v prípadne dlhšieho stisnutia spúšte zbraň vystrelí len 3 náboje. A to je záruka, že zásobník bude mať dlhšiu trvácnosť než jedno stisnutie spúšte. Nastavenie na 1 výstrel je vhodné pre streľbu na terče, prípadne na statické ciele.

 

Munícia pri modeloch F1 bola síce kalibru 5,56, ale nebola kompatibilná s inými NATO samopalmi.
FAMAS však mohol v prípadne núdze použiť aj americkú muníciu pre M16. Tá bola však slabšia a mohla spôsobiť problémy pri streľbe v dávkach. Francúzska munícia pre FAMAS nebola použiteľná, alebo jej použitie nebolo odporúčané v iných NATO zbraniach rovnakého kalibru.

 

.

V bojovej pohotovosti mal vojak k dispozícii 6 zásobníkov priamo na sebe (do každého vačku 3 zásobníky). Ďalšiu muníciu mohol mať v prídavnej batožine. Každý zásobník pre model F1 pojal 25 nábojov. Pre model G2 to je 30 nábojov. Zásobníky boli kovové a relatívne dobre znášali šok. Nekazili sa a vlhkosť napriek korózii nespôsobovala takmer žiadne problémy s podávaním munície do komory. Najčastejší problém na zásobníku bola vrchná časť a jeho záhyby, ktoré usmerňovali patrón pri vchádzaní do komory. Ak boli vrchné zahnuté časti zásobníka sploštené, alebo ináč vykrivené, patrón sa dostával do komory pod iným uhlom a spôsobovalo to zaseknutie zbrane. Pri tejto chybe zvyčajne komora zostala otvorená a náboj zaseknutý. V tom prípad musel strelec otvoriť komoru ako pri nabíjaní a vytiahnuť zaseknutú muníciu. Celú operáciu bolo treba vykonávať so zbraňou otočenou tak, aby prípadné vystrelenie nikoho nezranilo.

 

Patróny boli dodávané na páskach po 10 ks nábojov na každom

 

Patróny boli dodávané na jazýčkoch po 10 ks patrónov na každom. Tieto boli v igelitových sáčkoch. Zásobníky sa dali plniť rýchlo priamo z jazýčka do zásobníka pomocou malej pomôcky. Nakoľko zásobníky pojali len 25 nábojov, boli relatívne ľahké aj keď plášť nábojnice bol z ocele.

 

FAMAS bol dlhý 757 mm a hlaveň mala dĺžku 488 mm. Verzia COMMANDO bola o niečo kratšia vďaka skrátenej hlavni, tá ale stratila možnosť strieľať granáty.

 

.

 

Celkový dostrel uvádza výrobca 3200 metrov. Táto hodnota je len orientačná a závisí samozrejme od mnohých faktorov. Účinný dostrel sa pohybuje niekde do 300 až 450 metrov. Niekoľko metrov viac, či menej nenechávajú v istote cieľ, na ktorý sa z FAMAS-u práve strieľa. Na 300 metrov, podľa výrobcu, projektil preráža všetky známe prilby(helmy).

 

Čo sa týka kadencie streľby, FAMAS patrí k tým, ktoré prekračujú pri modeli G2 1000 nábojov za minútu. Aj verzia F1 bola s kadenciou 950 nábojov tesne pod hranicou 1000 nábojov za minútu. G2 sa pýši svojimi 1100 výstrelmi za minúutu.

 

Úsťová rýchlosť projektilu sa pohybuje pri 930-950 m/s pre F1. G2 je o niečo málo menší so svojimi 925 m/s.
Hodnoty sú vždy orientačné, ale dávajú nejakú základnú ideu o schopnosti zbrane používať strelivo.

 

.

Variantov vzniklo niekoľko. Každý z nich mal svoje drobné špecifiká. Základné hodnoty však zostávali takmer identické. Variant G2 bol výsledkom dlhodobých pozorovaní a nových potrieb pri misiách atď.

 

FAMAS má za sebou veľmi peknú kariéru a jeho nástupca HK 416 to rozhodne nemal ľahké z pohľadu aktívnych vojakov používajúcich FAMAS dlhé roky. HK 416 si však vydobil svoju pozíciu vďaka svojej požadovanej kompatibilnosti munície podľa NATO noriem a je jasné, že má pred sebou veľa skúšok ohňom.

 

HK416

 

Technická špecifikácia:

Krajina pôvodu: Francúzsko

Typ: Automatická útočná puška  (Fusil d’assaut automati

Streľba: Plne automatická, alebo dávka 3 náboje, alebo 1.

Munícia: 5,56 × 45 mm (F1) , 5,56 × 45 mm NATO (G2)

Výrobca: Manufacture d’armes de Saint-Étienne puis GIAT Industries (zmenil sa na Nexter)

Začiatok služby: od 1973

Váha holá zbraň:  3,780 kg (F1),  3,747 kg (G2)

Váha v pohotovosti: údaje sú rôzne, ale je to niekde cez 4 kg

Dĺžka:  757 mm

Dĺžka hlavne:  488 mm

Architektúra: Bullpup

Dostrel:  3 200 m

Účinný dostrel: 300 – 450 m

Rýchlosť streľby:
1 000 nábojov/min (F1)
1 100 nábojov/min (G2)

Rýchlosť projektilu:
930 m/s1 (F1)
925 m/s (G2)

Kapacita zásobníka:
25 nábojov (F1)
30 nábojov (G2) (systém STANAG)

Varianty:

– FAMAS F1
– FAMAS G1
– FAMAS G2
– FAMAS Félin
– FAMAS commando
– FAMAS civil
– FAMAS export
– FAMAS surbaissé
– FAMAS valorisé

Predchodca: MAS 49

Nahradený: HK416

 

História v skratke

FAMAS má za sebou veľmi úspešnú kariéru ručnej zbrane. Nie je tak poznaný a používaný ako iné zbrane tejto triedy, ale to neznižuje jeho účinnosť. Do vybavenia Francúzskej armády vstúpil v 70. rokoch a bol nástupcom pušky MAS 49 (poloautomatická puška) kalibru 7,5mm.

 

 

MAS 49

 

Aktuálne je FAMAS vymieňaný za HK-416, ktorý bol vybraný ako jeho nástupca v 2016

 

V rokoch 1960 – 1970, prítomnosť Kalašnikova AK-47 na medzinárodných bojiskách spôsobila vo Francúzskej armáde nutnosť výmeny ich MAS-49 a MAT-49 za nový samopal. Počas istej doby používali aj Švajčiarske SIG 540.

 

MAT 49

 

SIG 540

 

AK 47

 

Aby Francúzi dohnali technologické oneskorenie, zostavili tím najlepších inžinierov s úlohou zostaviť modernú zbraň. Projekt FAMAS sa začal v 1967 pod vedením Generála  Paul Tellié. 4 roky neskôr bol prvý prototyp pripravený. Jeho výroba bola ponechaná na Manufacture d’armes de Saint-Étienne.

 

S cieľom vybaviť francúzsku armádu bol FAMAS prvýkrát predstavený v roku 1973. Bol uvedený do prevádzky v roku 1978 a francúzske ozbrojené sily ho začali dostávať od roku 1979. Francúzska armáda kúpila 400 000 kusov modelu F1. V zahraničí sa predávala hlavne v Afrických krajinách ako Djibuti, Gabon, Senegal, alebo v Spojených arabských emirátoch. GIAT začal neskôr výrobu modelu G1, ako bezprostredného predchodcu G2. Ten je už v úplnom súlade s NATO normami STANAG 4719.

 

FAMAS G2

 

Táto zbraň, ako najmodernejšia vo svojej dobe, ale zložitá na údržbu, nikdy nebola masívne kúpená inou krajinou kvôli jej vysokým nákladom (takmer dvojnásobok ceny americkej M16). Okrem toho francúzsky generálny štáb pôvodne zamietol žiadosti o vývoz tejto zbrane, v záujme rýchleho uspokojenia potrieb francúzskej armády.
Západné armády v tom čase uprednostňovali bežnejšie zbrane amerického, belgického (FN) alebo rakúskeho (Steyr Aug) pôvodu.

 

Výroba FAMAS-u bola ukončená v roku 1992. Jeho údržbu teraz zabezpečuje závod Nexter Mechanics v Tulle (predtým Production d’Armes de Tulle), kde sa vyrábal samopal MAT 49. V ďalšom dieli si povieme o jeho údržbe a ako sa správa počas streľby. Tiež Vám predstavím niekoľko osobných skúseností s touto zbraňou z výcviku, ale aj z bojiska.

RZF

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov