Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Prečo sa NATO tak bojí ruského systému protivzdušnej obrany S-500

Rusko, 21. júl 2020 (AM ) – Likvidácia medzikontinentálnych balistických rakiet, zachytenie hypersonických lietajúcich strojov, výborná ochrana pred rušením a mobilita. Ruská armáda získa v najbližších rokoch perspektívny systém protivzdušnej obrany S-500 Prometheus. Podľa názorov expertov žiadna krajina nedokáže vyrobiť podobnú výkonnú zbraň minimálne desať rokov.


 

.

Vesmír pod ochranou

Prvé systémy zachytenia na veľké vzdialenosti S-500 Prometheus majú byť odovzdané armáde v roku 2021. Dnes prebieha jeho testovanie na polygónoch ruského ministerstva obrany. Skúšobné vypustenie rakiet potvrdilo všetky uvádzané parametre. Podľa informácií zástupcov vojenského úradu a priemyslu je S-500 pripravený na sériovú výrobu. Čoskoro sa má začať skúšobná prevádzka, hromadné dodávky sa majú konať v roku 2025.

 

.

 

O novej generácii protileteckých raketových systémov začali hovoriť od roku 2010. Prometheus je piata generácia ruských protivzdušných systémov, ktoré boli vyvinuté s ohľadom na rozvoj prostriedkov leteckého útoku na najbližších 25 rokov. S-500 dokáže splniť úlohy ako protileteckej, tak protiraketovej obrany, vrátane zachytenia objektov v horných vrstvách atmosféry, teda v podstate vo vesmíre, stovky kilometrov od Zeme.

 

Hlavná úloha perspektívneho protivzdušného systému je boj s balistickými raketami stredného doletu. Prometheus ale dokáže zlikvidovať v prípade potreby aj medzikontinentálne balistické rakety na záverečnom úseku ich letu a v istých prípadoch aj na strednom. Podstatnou prednosťou S-500 je schopnosť zachytiť hypersonické ciele nehovoriac o lietadlách a bezpilotných strojoch všetkých typov.

Dolet sa zvýšil, podľa niektorých dát, na 600 km, čo je o 200 km viac ako u štvrtej generácie, S-400. S-500 sám objaví a súčasne zostreľuje desiatky balistických cieľov letiacich rýchlosťou 7 km za sekundu.

“S-500 bude istým prostredným mostíkom, ktorý zaplní prázdny priestor medzi systémami protiraketovej a protilietadlovej obrany,” vysvetlil vojenský expert Alexej Leonkov. “Vďaka S-500 a modernému systému A-235 Nudol má byť v Rusku vytvorená úplná letecká a kozmická obrana. Zakryjeme všetky kóty a vzdialenosti. “

.

 

Je to zásluha rakiet

Je jasné, že tieto vysoké kvality S-500 boli zaistené novou, výkonnejšou a rýchlejšou muníciou. Prometheus má napríklad v arzenáli ďalekonosnú raketu 40N6E, ktorá už bola otestovaná systémom S-400 Triumf .

Už skôr boli úspešne ukončené štátne skúšky rakety na polygóne Kapustin Jar. Podľa slov člena expertnej rady kolégia vojenského priemyslu RF Viktora Murachovského je 40N6E prvá raketa od začiatku vyvinutá iba v Rusku, nie je ukončením žiadneho sovietskeho elaborátu. Jej dolet je približne 400 km, zatiaľ čo ostatné rakety systému S-400 likvidujú ciele na vzdialenosti nepresahujúce 250 km.

Murachovskij vysvetlil, že 40N6E je určená predovšetkým na zachytenie prieskumných lietadiel nepriateľa, ktoré sa nachádzajú mimo dosahu systémov protivzdušnej obrany.

“Raketa 40N6E je dlhá ruka, ktorú potrebujeme v boji s lietadlami diaľkového radiolokačného dozoru typu AWACS, prieskumnými lietadlami RC-135 rôznych modifikácií a tiež prieskumnými leteckými systémami ako americký E-8 Joint STARS,” spresnil expert.

 

.

 

Značne sa rozšíria aj ďalšie kapacity Prométhea. S-500 má najmä výkonnejší radar, ktorý dokáže objaviť akékoľvek ciele a odvysielať ich dáta protileteckým raketám. Leonkov zase poznamenal, že Rusko mocne predstihlo zahraničných výrobcov protivzdušných riadených zbraní. Dokonca tie najnovšie západné vzorky veľmi zaostávajú za ruskými raketami.

 

Prometheus úplne nenahradí systémy protivzdušnej obrany predchádzajúcej generácie, ale bude dôležitou podporou protilietadlovej a protivesmírnej obrany ruských hraníc.

“S-500 značne rozšíri kapacity členeného systému protivzdušnej obrany,” povedal bývalý námestník vrchného veliteľa vojenského letectva pre spojený systém protivzdušnej obrany členských štátov SNŠ, generálporučík Ajteč Bižev. “S-500 bude fungovať v jednom systéme a nie samostatne, bude súčasťou protivzdušnej obrany. Je to ďalšia etapa zvýšenia technických a bojových kapacít S-300 a S-400. Vďaka doletu, schopnosti likvidácie zložitých cieľov, hypersonických objektov dokáže ruská protivzdušná obrana s S-500, S-400 a S-300 okamžite reagovať na akékoľvek zmeny leteckej a kozmickej situácie. ”
Na Západe na tom tiež pracujú. Ale ani USA, ani európske krajiny sa ani trochu nepriblížili ku kvalitám ruských protivzdušných prostriedkov.

 

 

“Americké systémy likvidujú napríklad ciele, ktoré majú rýchlosť asi 2 km za sekundu,” povedal Leonkov. “Kdežto systém S-400 má rýchlosť 4,8 km za sekundu. Patriot, ktorý USA predávajú svojim spojencom po celom svete, má vzdialenosť zachytenia len 130 kilometrov, ale len spolu s lietadlami AWACS. Bez nich má Patriot ešte horšie ukazovatele: dokáže zostreliť isté ciele na vzdialenosti 80 km a balistické na vzdialenosti 20 km.

Prevahu Ruska uznávajú tiež na Západe. Jedna americká televízia oznámila s odkazom na dáta domácej rozviedky, že S-500 Prometheus úspešne zasiahol počas skúšok cieľ na vzdialenosti viac ako 480 km, čo predbieha kapacity všetkých moderných prostriedkov protivzdušnej obrany.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov