.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

ParaPactum – dáždnik hodný Jamesa Bonda

Francúzsko, 28. júl 2020 (AM ) – Za týmto zvláštnym menom sa skrýva dáždnik, ktorý dokáže odraziť rôzne projektily (kaliber nie je uvádzaný) a rany nožom. Od roku 2011 ho používajú ochranné služby prezidenta Francúzskej republiky.


 

.

 

Od jeho vytvorenia v roku 2011 ho útvary GSPR (Bezpečnostná skupina prezidenta republiky) využívajú na ochranu prezidentov. Keby bol utorok 14. júla daždivý, mohol byť videný rozprestretý. Tento dáždnik, pokrstený na začiatku svojej kariéry ako “Sarkozyho dáždnik” neslúži len na ochranu pred dažďom.

 

.

 

1 meter vysoký, s celkovou šírkou pri otvorení 130 centimetrov, ParaPactum pochádza z dielne normandskej firmy “Parapluie de Cherbourg”. So svojimi 2,525 kg (klasické modely dáždnikov obvykle nepresahujú kilo) produkt pozostáva z viac ako 190 dielov zostavených strojmi vyrobenými na mieru pre výrobcu.

 

Kevlarova tkanina

Jeho výroba pozostáva zo 48 operácii šitia a montáže, ktoré sa vykonávajú pre tradičné dáždniky tejto značky. K nim sa pridávajú ďalšie špeciálne úkony vychádzajúce z Formuly 1, upresňuje zástupca výrobcu. Dáždnik sa skladá z uhlíkovej tyče a vystuženého rámu. Jeho kevlarová pokrývka sa skladá z 8 častí. Tie sú prirodzene upravené pre odpudzovanie vody a z vnútornej strany má ešte vnútorný ochranný povlak. Jeho švíky sú odolné voči roztrhnutiu.

 

.

 

Účinnosť dáždnikov je testovaná v Aerotechnickom inštitúte Saint-Cyr-L’école potom ešte aj v samotnom GSPR (prezidentova ochranka). Testy spočívajú v použití noža, útok psa, proti rôznym hodeným predmetom ako napríklad “boule de pétanque” alebo s inými projektilmi. Dáždnik prechádza aj testom odolnosti voči kyselinám.

 

.

 

Odolné voči nožom

Výsledok? Dáždnik hodný toho najlepšieho z Jamesa Bonda, nepriehľadného a nepremokavého, schopný odolať tlaku vetra o rýchlosti 200 km / h a odolá tlaku viac ako 100 kg. Tvorcovia dáždnika uisťujú, že okrem odolnosti na tupé predmety je ParaPactum odolný aj proti útokom nožov a dokáže odraziť dav, ktorý je príliš sužujúci.

 

.

 

Prezidentské služby ho využívajú práve kvôli svojim vlastnostiam a teda schopnosti ochrániť prezidenta pred bezprostredným ohrozením. Jeho cena, približne 10 000 EUR tiež vytvára istú formu luxusu, alebo bariéry cez ktorú sa dostanú len tí, ktorí na to majú. Dáždniky “Le Parapluie de Cherbourg” zamestnávajú približne 20 ľudí a ročne predajú približne 15 000 klasických modelov dáždnikov v Európe, ale aj v iných častiach sveta.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov