M1 Abrams
Aktuality, Pozemná technika,

Americký M1 Abrams ako hlavný poľský tank? zabráni nezamestnanosti v Amerike?

Poľsko, 3. august 2020 (AM) – Poľsko má tankov dosť, ale rovnako potrebuje moderné bojové stroje. Médiá píšu, že dobrým nápadom je nákup amerických M1 Abrams. Nie je to skutočne zlý nápad, ale má niekoľko “ale” …


 

Nevieme bohužiaľ, či autori amerického časopisu The National Interest radi hrajú počítačovú hru World of Tanks, ale na papieri to robia radi. V zásade na tom nie je nič zlé, je to ich práca. Nedávno tento časopis uverejnil článok Dana Goureho, ktorý vyjadril predpoklad, že “poľské ozbrojené sily budú musieť bojovať s Ruskom bez hlavných bojových tankov (main battle tank). Novinár sa tiež domnieva, že dodávka amerických tankov M1 Abrams Poľsku by mohla vyriešiť problém modernizácie armády tejto európskej krajiny. Pokúsime sa zistiť, nakoľko je to reálne.

Rusko ešte stále zadržiavajú sovietske tanky

Poľská armáda sa uchádza o úlohu avantgardy NATO v Európe. Geografická poloha, početné a kvalitatívne zloženie a tiež historické udalosti dovoľujú Poľsku, aby sa považovalo za silu, ktorá chráni Európu pred neodvratnou hrozbou z východu , kde naberá silu nová “Ríša zla”. Podľa tejto logiky majú byť tankové jednotky pozemných vojsk dnešného Poľska hlavnou “oceľovou päsťou” budúcej zrážky.

 

Základ poľských tankových jednotiek tvorí bohaté sovietske dedičstvo: tanky T-72 vyrobené v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch. V Poľsku vyrábali v týchto rokoch tieto stroje podľa sovietskej licencie. Poľská armáda ich tiež predávala niektorým tretím krajinám. Tieto tanky aj napriek tomu, že rýchlo starnú, sa cítia dodnes celkom dobre. V júli 2019 bola zahájená ich modernizácia a koncom roka dostala poľská armáda prvý T-72.

Na základe tohto sovietskeho tanku vyvinuli v Poľsku na začiatku deväťdesiatych rokov tiež vlastný stroj PT91 Twardy, ktorý sériovo vyrábali v rokoch 1995-2002. Celkovo bolo vyrobených cez 200 kusov. Vďaka zdokonalenému zariadeniu, palebnému systému a motoru bolo urobených niekoľko modifikácií základného modelu, avšak kardinálnejšia náhrada sa stala aktuálna už v okolo roku 2005, keď začali zvažovať vývoj nového hlavného poľského bojového tanku.

Poľský tank. Ambiciózny, drahý

Poľský obranný priemysel mal veľmi zaujímavé konceptuálne projekty. Koncom deväťdesiatych rokov sa prejednávali plány na vývoj tanku PT94 Gorilla a v roku 2013 bol predvedený najmodernejší konceptuálny tank PL01 vyzerajúci veľmi štýlovo. Avšak konceptuálny stroj je umenie, kdežto masová výroba je úloha oveľa zložitejšia. Vývoj reálneho tanku a tým skôr jeho výroba v dnešnom Poľsku je nanajvýš finančne náročná a ambiciózna úloha.

 

Preto má Varšava toľko problémov: zaujíma sa o kooperáciu s Južnou Kóreou, ktorá vyrába tanky K2 Black Panther , a tiež vyslovuje želanie sa zúčastniť projektu The European Main Battle Tank, o čom hovoril prezident Andrzej Duda na schôdzke so svojim francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom vo februári 2020. Armáda sa tak alebo tak nemôže bez obnovenia tankového parku obísť.

Ako vyzerá poľská “tanková päsť”

Po roku dvetisíc nakúpilo Poľsko v rámci integrácie do EÚ a NATO od Nemcov tanky Leopard 2A4. Second hand Leopardy boli značne čerstvejšie ako mnohé T-72, preto bola nimi prezbrojená jedna z tankových brigád Vojska Poľského. V roku 2013 bola podpísaná zmluva o nákupe dokonalejšej modifikácie Leopard 2A5, ktorých bolo počas dvoch nasledujúcich rokov dodaných 105 kusov.

 

Dnešná poľská “tanková päsť” zahŕňa 4 modely hlavných bojových tankov : T-72 (asi 500 kusov vrátane takmer polovice v skladoch), PT91 Twardy (vyše 200 kusov) a dve modifikácie nemeckých Leopard (dohromady takmer 250 kusov). A zatiaľ čo sa Leopard 2A4 moc nelíši od T-72, potom Leopard 2A5 je silnejší tank z deväťdesiatych rokov vyvinutý špeciálne pre boj s dokonalejšími sovietskymi T80.

 

Súčinnosť týchto tankových síl nie je ťažká, ale z hľadiska prevádzkových nákladov a zlučiteľnosti náhradných dielov a munície vyzerá situácia dosť problematicky. T-72 a PT91 potrebujú rovnaké súčiastky, avšak s Leopardom nemajú nič spoločné. Potenciálny (podľa časopisu The National Interest a pravdepodobne tiež poľskej vlády) nepriateľ tiež nemá všetko v úplnom poriadku z hľadiska vzájomnej zastupiteľnosti a vzájomnej pomoci v poľných podmienkach, pretože hlavné ruské tanky T-90, T-80 a ťažký tank pre prielom T-14 armata sú veľmi odlišné stroje.

 

Abrams ustúpi ruskej ARMATE, tá ale zatiaľ ešte nie je

Ak si vezmeme príklad zo starších partnerov v NATO, napríklad Nemecka a USA, je jeden hlavný bojový tank veľmi žiadaným štandardom. A tak vzniká (mimochodom nie prvýkrát) nápad ohľadom dodávky Poľsku amerických hlavných bojových tankov M1 Abrams.

Masívnych a zaslúžilých, aktuálnych podľa taktických technických kapacít a schopných integrácie do vojenských operácií NATO. So zavedeným, a to aj v Poľsku, systémom obsluhy. Prečo v Poľsku? Za účelom rozmiestnenia americkej tankovej brigády bola vypracovaná logistika dodávok náhradných dielov. Spolu s informačnou spoluprácou s budúcou poľskou armádou, ktorá dostane americké F-35 a ďalšie druhy techniky, vyzerá všetko celkom logicky.

 

Dokážu Abrams “bojovať” s ruskými tankami? Podľa svojich bojových kapacít americké tanky nominálne zaostávajú za tankami T-14 Armata . Klady “Rusa” sú zrejmé: úplne nová kompletizácia trupu, veža bez posádky, silnejšie delo kalibru 152 mm miesto kalibru 125 typické pre ruské tanky. Nedostatok je tiež jasný: armáda zatiaľ nemá Armaty.

 

Pokiaľ ide o ruské T-90 a T-80, boli vyvinuté aj pre boj s Abramsami a dokážu im čeliť, pretože majú k sebe dosť blízko čo sa týka bojových kapacít.

Zabránia tanky pre Poľsko nezamestnanosti v Amerike?

Keď hovoríme o tanku Abrams, nesmieme zabúdať na cenu. Dejiny samozrejme poznajú prípady dodávky zbraní z rezerv za niekoľkokrát znížené ceny z tých alebo iných politických dôvodov. Ale vychádzajme z toho, že trhová cena jedného amerického tanku môže byť 6 miliónov dolárov a viac.

 

Podľa údajov z roku 2018 mali USA v skladoch vyše 3 000 týchto tankov a Varšava by ich mohla kúpiť lacnejšie. Alebo vyrobiť od piky, teda zmontovať v Poľsku, ale z amerických dielov. The National Interest vlastne práve o tom píše a poukazuje na to, že týmto spôsobom bude možné zachovať pracovné miesta pre obyvateľov Ohia, Michiganu a Pensylvánie. Časopis teda navrhuje harmonické spojenie jemných severoatlantických citov s celkom rozumným egoizmom: postarať sa o bezpečnosť spojencov v konfrontácii s Ruskom a o zisk pre americký vojenský priemysel.

 

Abramsov je potrebných veľa. Utiahne to Varšava?

Nebude pravdou, keď povieme, že tanky Abrams sú zlým výberom pre poľskú armádu. Dokonca aj pár stoviek týchto strojov by umožnilo tejto krajine sa zriecť starnúcich T-72, čo by malo za následok zníženie celkového počtu tankov, ale pritom by značne zvýšilo bojaschopnosť pozemných vojsk. A keby sa podarilo po etapách získať 400-500 Abramsov s opciou na ďalšie dve stovky, potom by sa dosiahlo skutočne vážneho cieľa: prevodu tankových jednotiek pozemných síl do jedného hlavného tanku. Bolo by to veľmi výhodné a umožnilo by úplne obnoviť poľský tankový park.

Hlavná otázka spočíva v tom, či je na to samotné Poľsko pripravené. Po prvé, vo vojenskom projekte Radar.rp.pl zverejnenom v poľských novinách Rzeczpospolita tento rok vo februári bolo uvedené, že obranný rozpočet krajiny nie je gumový a že nákup lietadiel F-35A Lightning II do roku 2030 “zožerie” asi 25 miliárd zlotých, a to nepočítajúc výdavky na infraštruktúru a zaškolenie vojakov. Noviny si tiež posťažovali na to, že poľské vojenské námorníctvo je už niekoľko rokov v podstate “morské múzeum pod holým nebom” a že budúcnosť rozpočtu vôbec nevzbudzuje optimizmus.

 

Po druhé, keď tankové jednotky získajú o jeden, hoci akokoľvek skvelý model navyše, výdavky na vnútornú nezlučiteľnosť strojov len stúpnu. Znamená to, že Abrams je potrebné nakúpiť vo väčšom množstve, aby nahradili napríklad hneď tri modely, ktoré má k dispozícii poľská armáda.

 

Po tretie, masový nákup Abramsov, ktoré budú jediným hlavným bojovom tankom, skoncuje s projektmi vlastného poľského tanku, čo znamená poškodenie záujmov priemyslu a do istej miery tiež politických ambícií, ktorých má Poľsko viac než dosť.

Americké tanky ako varovanie pre Nemecko?

Dá sa predpokladať, že diskusia v médiách o dodávkach Abramsov Poľsku je ozvenou skutočných rokovaní na vojenskej úrovni. Vytvorenie príslušného sprievodu v médiách celkom zapadá do príprav na zverejnenie tejto dohody. A nakoniec ešte jedna úvaha. Nie je snáď článok o dodávkach Poľsku amerických tankov svojráznym varovaním pre nemeckých partnerov? Je to celkom v duchu dnešných nezhody medzi USA a SRN.

V každom prípade je nesporné, že vďaka americkým tankom by mohla poľská armáda získať nový vzhľad a novú silu. Aj keď za cenu ešte väčšej technologickej závislosti na americkom partnerovi z NATO.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov