.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Francúzsky samopal Famas – moja bojová skúsenosť

Slovensko, 3. august 2020 (AM) – Pre vysvetlenie, FAMAS som používal počas celej mojej aktívnej služby 8,5 roka v Cudzineckej légii. Skúsenosti s touto zbraňou preto vychádzajú po jej dlhoročnom používaní v tých najrôznejších situáciách a podmienkach. Preto aj názor odborníkov spoza stola môže byť odlišný.


 

Vojenskú terminológiu som tiež spoznal až vo Francúzsku a preto v mojich prekladoch môžete nájsť pravdepodobne celú radu iných, než príručkových výrazov na ktoré ste zvyknutí. Bojovník trénuje, prípadne bojuje, aby dokázal svoju užitočnosť v obore. Tí, čo vytvárajú príručky zase píšu a ohromujú nás svojimi znalosťami o tom, kde má byť aká čiarka v texte, prípadne že “PATRÓN” sa nepoužíva.

 

Týmto nechcem dehonestovať teoretikov, pretože oni si robia svoju prácu, teda píšu a strážia si svoj priestor, v ktorom pôsobia a sú v ňom dobrí, ak sa bavíme o písaní. Na ich bojovom poli sa preto moje, alebo príspevky iných bývalých vojakov s reálnymi skúsenosťami so zbraňami v praxi môžu líšiť tak ako by sa ich pohyb po bojisku líšil od nášho pohybu po bojisku.

 

Preto viac ocením, ak namiesto osočovania za možný nesprávny preklad do slovenčiny, radšej napíšete, ako sa to povie správne v slovenskej terminológii. S istotou tiež viem, že v dnešnom článku je celá rada názvov (termínov), ktoré netuším ako ich povedať po slovensky. A to je dôvod, prečo tu nájdete francúzske výrazy.

 

.

(1) Partie en plastique souple de la crosse, rôle d’amortisseur
(2) Crosse amovible du FAMAS
(3) Appuie-joue mobile (permet de passer d’un FAMAS pour droitier à un FAMAS pour gaucher)
(4) Ensemble mobile. Fenêtre d’éjection des étuis
(5) Goupilles à démontage rapide
(6) Bipied
(7) Poignée garde-main (support du viseur et du guidon)
(8) Levier d’armement
(9) Alidade de visée pour les tirs de grenade (alidade de tir tendu)
(10) Bague support de grenade
(11) Cache flamme
(12) Canon
(13) Sélecteur de tir 3 positions: Sûreté, rafale, coup par coup
(14) Queue de détente
(15) Bouton d’éjection du chargeur
(16) Chargeur (ici, chargeur PCL)
(17) Numéro de série de l’arme
(18) Boitier de mécanisme et bouton sélecteur (limitateur) rafale de 3 ou illimitée
(19) Anneau pour sangle de transport

 

.

 

Prvý kontakt s FAMAS-om

Prvý krát som ho zazrel niekde v Aubagne, v centrále Cudzineckej Légie keď som tam prišiel v marci 91. Moc som tej zbrani nerozumel, vyzerala ináč, než známy Kalašnikov, alebo Československé modely samopalov.

 

.

Ale o niekoľko týždňov neskôr sa stal FAMAS takmer mojou súčasťou. Okrem iného popisujem to v mojich Zápiskoch. Jeho zvláštny tvar bol súčasne pútavý a neustále ma nútil si ho obzerať vždy keď som ho neskôr držal.

 

.

 

FAMAS v rukách

Jeho vzhľad môže spôsobovať celkom dosť otázok. Hlavne ak je človek zvyknutý na zbrane typu Kalašnikov, ktoré sú solídne, doplnené drevom a majú inú filozofiu. Moje prvé pocity, keď som ho videl prvý krát boli, priznám sa dosť čudné. Nevedel som si totiž predstaviť ako taký samopal môže vydržať výcvik a hlavne potom reálne používanie v teréne keď má toľko plastových doplnkov.

 

Umelý dojem (na prvý, ale aj druhý pohľad) ktorým pôsobil v nás vzbudzoval úsmev v porovnaní s Kalašnikovom. Bol som jeden z tých, ktorí sme sa nad ním skutočne veľmi čudovali a niekedy smiali. My z východných krajín sme boli zvyknutí na solídne veci a zbrane. Preto predstava, že samopal je plastový nás dokázala dobre pobaviť.

 

 

.

V základnom výcviku sme ho mali prvý mesiac v každodennom užívaní. Následné 3 mesiace to zostalo už len v intenzívnom užívaní asi 3-4x do týždňa. Prvý mesiac sme s ním robili takmer všetko počas dňa. FAMAS bol náš spoľahlivý spoločník. Zo začiatku zavadzal pri každom pohybe. Ale to sa postupne vytratilo s jeho celodenným používaním. Dokonca sme jedávali s FAMASOM na chrbáte.

 

.

 

Jeho takmer každodenné používanie mi začalo meniť názor naň. Bol ľahký, ľahko vymeniteľné súčiastky, alebo komponenty z neho robili síce niečo ako lego skladačku, ale malo to aj svoje výhody. Keď bolo treba vymeniť nejakú externú časť, napríklad “LA CROSSE”, objednali len tento diel a výmena trvala asi 12 sekúnd aj s prevlečením “LA BRETELLE”.

 

“LA CROSSE”

 

Tieto výmeny sa diali zvyčajne v “ARMURERIE” (sklad zbraní), kde sa drobné opravy do istej úrovne diali priamo tu. K takým patrila aj prípadná výmena opotrebovanej súčiastky ak tak zodpovedný správca usúdil. Len pre doplnenie chcem napísať, že za 8 a pol roka služby som nevidel ani jeden zlomený FAMAS priamo v teréne pri cvičení, alebo misii. Určite sa to mohlo stať, osobne som však nič také nevidel.

 

.

 

Nosenie (prenášanie) zbrane

FAMAS sme prevážali buď v špeciálnych malých kontajneroch pre zbrane. To boli prípady, keď sme išli na niektoré misie a všetky zbrane boli prevážané zvlášť. Obzvlášť misie prítomnosti (missions d’assistances). Ale mohlo to byť aj ináč, záležalo od rozkazov. FAMAS sa dal nosiť aj v ruke a najpohodlnejšie ho bolo niesť za jeho POIGNEE GARDE MAIN (7). Tak sme ich nosili napríklad keď sme ich išli odovzdávať do “armurerie” (sklad zbraní / zbrojnica?)

 

.

 

Ďalšia možnosť bola ho niesť na pleci. Takto sa nosil napríklad počas hliadkovania v bezpečných zónach, keď pravdepodobnosť nutnosti jeho použitia bola kvázi nulová. Krížom cez telo sme ho nosili vždy pri cvičeniach, alebo dlhých pochodoch. Mohli sme ho ľahko presúvať z polohy do inej a tak nenechať unaviť len jednu časť tela. Pre ešte lepšiu maniabilitu mala “bretelle” na FAMAS-e možnosť sa akoby ešte rozopnúť a zväčšiť o ďalší element. Ten relatívne na tesno oblepil časť okolo krku, pod pazuchu a cez plece, tak vytvoril akoby veľké oko na ktorom odvisol FAMAS na zostávajúcej časti “LA BRETELLE”: Tým sme získali takmer neobmedzenú maniabilitu zbrane, ale museli sme ju v tomto prípade takmer stále držať v ruke pretože odvisnutá vedľa tela narážala o stehno, prípadne koleno a tak sa s FAMASOM nedalo kráčať.

 

.

 

Nosiť zbraň na krátko je veľmi využívaný spôsob pri misiách, kde je zvýšená možnosť jej použitia. Aktuálne vo FR hliadkujúci vojaci, alebo počas hocijakej misie v zahraničí ako na obrázku.

 

.

 

Príprava na prvé streľby

Streľbe s reálnymi nábojmi predchádzala inštruktáž o tom ako zbraň držať pri rôznych činnostiach, ako ho nosiť aby bol čo najpohodlnejšie zavesený a podobne. A v tom bol FAMAS tiež veľmi dobrý. Najskôr sme sa preto naučili o ňom niekoľko základných papierových informácii, ktoré sme si spomenuli v minulom dieli. Ďalšie veľmi dôležité veci sa týkali bezpečnosti pri streľbe s ostrou muníciou. Preto každý z nás sme boli podrobne inštruovaní o bezpečnostných prvkoch FAMAS-u, ale aj o tom, ako sa s nabitou zbraňou pohybovať, ako ju nosiť a podobne. Pri výcviku sa veľmi dbá na bezpečnosť vojaka a jeho okolia.

 

Potom sme sa naučili ho rozložiť a zložiť pre potreby jeho vyčistenia po streľbe. Súčasťou strelieb je správne držanie zbrane počas streľby. Vedieť dýchať pri streľbe je veľmi dôležité. Moji inštruktor nás učili pevne držať zbraň tak, že nám položili mincu 5FRF (vtedy boli ešte Francúzske franky) na koniec kanóna a mali sme tak stisnúť spúšť, aby minca zostala na kanóne. Samozrejme, že to bolo bez streľby. Vedieť správne dýchať, zamieriť, zadržať dych a vystreliť sa vojak najlepšie naučí v praxi. Tej sme mali za mojich čias skutočne dosť.

 

Po týchto administratívnych stretnutiach s FAMAS-om sme boli pripravení ísť na ostré streľby. Po prvý krát v krytej strelnici atď. FAMAS už som mal omáknutý, ale skúsenosť so streľbou ešte žiadnu ak nepočítam streľbu so slepými patrónmi.

 

Vďaka jeho niekoľkým možnostiam mierenia (denne, pološero, šero, slabá viditeľnosť …) nebol problém vybrať to správne pre aktuálne svetelné podmienky. Jednotlivé mieridlá sa dali nastaviť tak, aby každý strelec mal ten svoj FAMAS nastavený presne podľa svojich potrieb. Tieto nastavenia sa však robili vždy, keď vojak dostal iný, ešte nenastavený FAMAS. To sa dialo zvyčajne pri zmene Regimentu, alebo Compagnie, alebo jednoducho keď prišiel nový legionár a bol mu pridelený jeho FAMAS. Každý mal svoje zreteľne viditeľné výrobné číslo, viditeľné na kovovej časti komory pre zásobník.

 

.
.
.
.

 

 

NASTAVENIE MIERIDIEL

Mieridlá FAMAS-u sa dajú nastaviť na smer a na výšku. Pri prvej streľbe nejde o to, kde strelec trafil, ale o rozptyl zásahov v cieli. Čím bol menší, tým bol strelec lepši a nastavenie mieridiel umožnilo to, aby strelec triafal čo najbližšie k stredu terča.

 

.

 

 

Určíme stred rozptylu, zmeriame ho (ak máme čím) a nastavíme “guidon” podľa potreby. Pre nastavenie výšky urobíme podobné kroky s “porte-oeilleton” (mieridlo bližšie k oku).

 

 

FAMAS je ľahko upraviteľný pre praváka, alebo ľaváka. To je jedna z najzákladnejších nastavení strelca ľavák / pravák. To sa dalo hravo nastaviť zmenou pozície “extracteur”, ktorý vyťahoval nábojnice z komory po vystrelení na správnu stranu, aby nezranil strelca. Po nastavení “extracteur” si strelec nasadil “appui-joue” (3) podla toho či bol ľavák, alebo pravák.

 

.

 

Pre zvýšenú stabilitu počas streľby sú na FAMAS-e 2 nezávislé nožičky. Tie sú ľahko otvoriteľné, prípadne odmontovateľné. Počas streľby si strelec mohol svoj FAMAS komfortne položiť na dvojnožku a zlepšiť tak stabilitu zbrane počas streľby.

 

.
.

 

Strieľať sa dá v zásade 3. spôsobmi.
1. jednou ranou
2. dávka 3 rán
3. nekonečná dávka (ako dlho drží spúšť, tak dlho strieľa až do vystrieľania všetkých nábojov. To sa dalo hravo urobiť vďaka 2 komponentom. “Sélecteur de tir” na “boîtier mécanisme” a “la sûreté”. Prvým sme vybrali či chceme strieľať dávku 3, alebo nekonečno a so “sûreté” sme vybrali či 1, alebo dávku. Kombináciou týchto nastavení sme mohli strieľať 3. spôsobmi. Nastavenie bolo veľmi jednoduché a aj rýchle. Samozrejme istá prax bola potrebná, ale hravo to každý zvládol.

 

 

.

Prvé streľby

Prvé streľby sa odohrali v strelnici v ideálnom prostredí pre strelca. Optické podmienky vytvorené umelým osvetlením mne osobne moc nevyhovovali. Nastavenie mojej zbrane bolo preto dosť obtiažne urobiť tu, nakoľko rozptyl zásahov v terči bol príliš veľký. Musel som počkať na streľbu v teréne, kde sa mi podarilo mieridlá správne nastaviť, čo sa okamžite odrazilo na kvalite streľby a počte zásahov do terča.

 

Osobná úspešnosť zásahov do terča v reálnom prostredí bola neporovnateľne vyššia ako v umelom prostredí uzavretej strelnice. Nikto mi na to nedokázal odpovedať, preto si myslím, že išlo možno viac o to, ako reagovali moje oči na skutočné a umelé svetlo. Iným slovami v reálnych podmienkach som doslovne exceloval čo nebol prípad v uzavretej strelnici.

 

FAMAS som spoznal zatiaľ v cvičných prostrediach buď v zatvorenej strelnici, alebo na cvičisku. Streľba s neho bola veľmi príjemná. Zvuk zbrane počas streľby mne osobne veľmi sadol a radšej som strieľal bez štupľov do ucha. Streľba s nimi mi osobne vadila a zhoršovala presnosť zásahu. Táto záležitosť je však moja osobná a s FAMAS-om nemá nič spoločné. VIDEO Cvičná streľba

 

Streľbu granátov si predstavíme v ďalšej časti. Na záver 2. dielu ešte poznamenám tiež veľmi jednoduchú výmenu zásobníka. Malý jazýček (viď obrázok) umožnil prirodzeným tlakom smerom dole (od zbrane) s jedným prstom zásobník uvoľniť a rukou kľudne vytiahnuť. Ďalší zásobník sa len zasunul. Nevýhodou bolo to, že pre pokračovanie streľby bolo treba opäť natiahnuť.

 

FAMAS ma už po pár týždňoch takmer každodenného používania už počas výcviku presvedčil, že je to veľmi dobrá zbraň. Možno si vyžadoval zvýšenú pozornosť pri údržbe, ale jeho iné kvality, obzvlášť presnosť streľby bola fantastická. Veľmi som si ho obľúbil a vždy som sa tešil na ďalšiu skúsenosť s ním, hlavne pri streľbe v otvorenom / reálnom prostredí, kde som s FAMAS-om dokázal ako jeden z mála strelcov bez ďalekohľadu trafiť 7 / 10 rán do terča na vzdialenosť približne 400 m, čo bola vzdialenosť ďaleko nad rámec bežných strelieb.

 

V ďalšom dieli si FAMAS predvedieme počas streľby granátov (AP/AV), popíšem aj niekoľko skúseností z používania FAMAS-u počas misii a rozoberieme ho na súčiastky.
Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov