Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Srbsko upevňuje vojenské vzťahy aj s Pekingom – kupuje nový protilietadlový raketový systém – čínsky S-300

Srbsko, 3. august 2020 (AM) – Srbská armáda dostane protilietadlový raketový systém FK-3 (RS PVO) vyrobený v Číne. Obstarávanie bolo zazmluvnené a zaplatené podľa výročnej obchodnej správy verejnej spoločnosti Jugoimport-SDPR za posledný rok. Jeden odsek uvádza, že boli uzavreté dovozné zmluvy v hodnote 620,3 milióna amerických dolárov. Jedným z najväčších obchodov medzi nimi je obstaranie „systému protivzdušnej obrany FK-3“.


 

Ďalšími najvýznamnejšími zmluvami z hľadiska hodnoty sú modernizácia lietadiel MiG-29, ktorá sa týka integrácie dodatočnej avioniky vrátane úprav radarov a nových rakiet vzduch-vzduch a vzduch-zem, potom nákupu francúzskych raketových systémov Mistral 3 a čínskych CH- 92A, ktoré už dorazili a boli verejnosti predstavené 4. júla na letisku Batajnica. Ďalšie práce sú v procese realizácie.

 

 

 

 

Pred dvoma rokmi bol v médiách uvedený čínsky PVO FK-3 ako systém, ktorý sa obstará na modernizáciu územnej protivzdušnej obrany Srbska. Informácie o tom prišli zo štátneho vedenia Srbska. Obstarávanie FK-3 boli súčasťou tém na stretnutiach medzi prezidentmi Xi Jinpingom a Aleksandarom Vučićom už od júla 2018, keď delegácia ministerstva obrany Srbska navštívila spoločnosť v Pekingu a videla systémy FK-3 a FM-3000.

 

 

Prvé srbské vzdušné obranné raketové systémy boli obstarané v prvej polovici 60. rokov a bývalý ZSSR bol jediným zdrojom raketovej technológie na ničenie cieľov vo vzdušnom priestore. Teraz srbská armáda používa systémy zdedené z juhoslovanskej éry a obrana Belehradu spočíva v divíziách protivzdušnej obrany RS Neva-M s deštrukčnou zónou do vzdialenosti 25 km a výšky 18 km. Občianska vojna odložila obstaranie nového zariadenia, hoci počas turbulentných 90. rokov sa objavilo veľa klebiet o pokusoch a ponukách ruského PVO S-300.

 

Taktické a technické vlastnosti FK-3 sú málo známe, pretože ide o vývozný systém, ktorý až do objednávky pre Srbsko nemal žiadnych používateľov. Doteraz poskytovali Číňania na výstavách zbraní iba skromné ​​informácie, podľa ktorých ide o systém s deštrukčnou zónou do vzdialenosti 100 km a výšky 27 km. V domácich zdrojoch sa neustále spomínajú tri systémy a môžeme predpokladať, že ide o informácie od vedenia štátu, že sú presné a že ide o tri batérie.

 

Srbskí odborníci vysvetľujú, že komplex FK-3 je vybavený raketami stredného doletu a je určený na likvidáciu lietadiel, okrídlených rakiet, rakiet triedy „vzduch – zem“, vrtuľníkov a iných terčov. Radar zameriavania zabezpečuje riadenie hneď 12 rakiet, ktoré môžu byť vypustené na 6 terčov. Raketová jednotka je schopná zaútočiť na 36 terčov svojimi 72 raketami. Vzdialenosť paľby dosahuje 100 km, výška dosahu od 50 metrov po 27 kilometrov.

 

Údajne bol vyrobený variant HQ-22 pre Čínsku ľudovú oslobodzovaciu armádu, ktorá má časť spoločných prvkov, ale rakety s deštrukčnou zónou do 170 km. V základnej správe čínskej televízie z roku 2014 sa uvádza, že skupina HQ-22 je v zbrojení od roku 2014, ale rezerva sa musí zodpovedajúcim spôsobom zachovať, pretože čínsky vojenský priemysel veľmi často používa agresívne marketingové a zobrazovacie systémy v rôznych štádiách vývoja po dokončení.

 

Kvôli presvedčivosti sa testovacie záznamy často zobrazujú ako výcvik v jednotkách čínskej armády. Nové zábery čínskej televízie z novembra 2019 predstavili natáčanie HQ-22 v brigáde protivzdušnej obrany, ktorú možno považovať za skutočnú bojovú jednotku z hľadiska terénu a atmosféry, a nie za „skryté“ testovacie miesto.

Medzitým sa začalo prezbrojenie čínskej protivzdušnej obrany HQ-22, čo je náhrada za HQ-2, čo je čínske označenie za dávno zastaranú vzdušnú obranu RS Dvina sovietskeho pôvodu, ktorá dosiahla vrchol slávy pred štyridsiatimi a viac rokmi vo vietnamskej vojne. Nové systémy HQ-22 a FK-3, ktoré sa čoskoro uvidíme v Srbsku, sú nepriamo želaním veľkej časti verejnosti Srbska obstarávať ruské S-300. Konkrétne, Číňania navrhli rakety na základe riešení ruských rakiet rôznych variantov, ktoré dostali so systémom S-300 v 90. rokoch.

 

Vo februári Srbsko kúpilo od Ruska moderný protilietadlový systém Pancir-S1
Srbský prezident Aleksandar Vučič vtedy pre televíziu TV Prva uviedol, že Srbsko sa pre nákup systému Pancir S-1 rozhodlo po tom, čo mu to navrhol ruský prezident Vladimir Putin.

„Kúpte Pancir, svoju výnimočnú efektívnosť preukázal v Sýrii. Tento systém protivzdušnej obrany je veľmi efektívny pri útokoch na drony, ktoré sa v modernom vedení boja stávajú,“ tlmočil pre TV Prva Putinove slová Vučič.

Napriek tomu, že Srbsko sa usiluje o členstvo v EÚ, Belehrad pod Vučičovým vedením upevňuje svoje politické a vojenské vzťahy s Ruskom, ktoré je jeho významným spojencom. Srbsko sa zaviazalo, že sa nestane členom NATO a odmietlo sa pripojiť k sankciám, ktoré na Rusko uvalila EÚ pre jeho politiku na Ukrajine.

 

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov