Veža DUBM Kinžal na T-15 v roku 2018
Aktuality, Pozemná technika,

Podpora pechoty: návrat k ťažkým kalibrom?

Slovensko, 4. august 2020 (AM) – Na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov minulého storočia tvorcovia zbraní predpokladali vývoj podporných zbraní ťažších ako tie 20, 25 alebo 30 mm, ktoré väčšinou získali podporu armád. Je pravda, že niekoľko z nich prevzalo kaliber 35 mm, alebo dokonca 40 mm, ale žiadny štát sa nevybavil s vežami 50 alebo 57 mm. Na konci studenej vojny sa táto voľba, alebo smerovanie nespochybňovali. Situácia sa však môže zmeniť …


 

 

 

Nexter T40M

 

 

Konštrukcia bojových vozidiel pre pechoty (BVP) dáva odpoveď na niekoľko potrieb: podporovať prepravovanú pechotu, ale tiež bojovať proti viacerým nepriateľským systémom – zvyčajne iných BVP, helikoptér a dronov (robotov) – pomocou kanóna, ktorý sa považuje za hlavnú výzbroj. Ničenie tankov, alebo rôznych fortifikácii malo byť umožnené nasadením protitankových striel / rakiet (missile). Situácia sa však zmenila: mnoho štátov kupuje ťažšie vozidlá, čo znižuje účinnosť aktuálnych kanónov na BVP.

 

Po veľkej operácii “DESERT STORM” rôzne reporty ukazujú na skutočnosť, že pre zničenie Irackého BVP, stačilo pre “M-2 Bradley” vystreliť 10-15 striel kalibru 25mm V roku 2003 sa však viedli boje na väčšiu vzdialenosť a na zničenie BMP bolo potrebných 23 až 45 rán. M-2 však nesie iba 300 nábojov 25 mm, takže vystrelenie proti vozidlám so silnejším pancierovaním – a najmä BMP-3, ktorých ochrana je osobitne optimalizovaná proti M-2 – by znížilo počet. zničiteľných nepriateľských vozidiel. Pre mnoho vozidiel je navyše problémom možný pohyb kanónu. Aj keď proti pozemným cieľom nemá žiadny problém, tento sa však objavuje ak sa na bojovom poli ukážu lietajúce bojové prvky (lietadlá, helikoptéry, drony a pod.)

 

 

 

Inovácia v tomto prípade viedla dvomi smermi. Na jednej strane je to francúzsko-britská varianta s CTA40, ktorá vybaví francúzskych a belgických jaguárov, ale aj modernizované “Scout” a “Warrior” z Ajaxu. Veža bola tiež predvedená na VBCI (Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie) (nepoznám slovenskú terminológiu). Logika tu spočíva v tom, že má väčší kaliber, ako sa historicky používalo, pričom sa snaží vyhnúť sa tomu, aby nebol zaprataný muníciou. Riešenie preto spočíva v použití teleskopickej munície, ktorá je kompaktnejšia.

 

V tomto prípade bude veža Jaguar strieľať rýchlosťou 168 nábojov / min pričom 60 nábojov je pripravených na streľbu a 120 ďalších je v rezerve. Munícia “flèche” (1 500 m / s) je schopná preraziť 1 400 mm ocele RHA (valcované homogénne brnenie) zo vzdialenosti 1 500 m, zatiaľ čo explozívne (1 000 m / s) prechádzajú cez 20 cm železobetónu pri streľbe na 500 m. A3B – T (Anti-Aerial AirBurst-Tracer) má počiatočnú rýchlosť 900 m / sa sú schopné vystreliť 200 volfrámových projektilov (brokov) na 3 500 m (1). Schopnosť streľby na lietajúce ciele je možná pomocou RapidFire. Na druhej strane, inovácia mohla spočívať v návrate späť k práci vykonanej v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Bolo to prvýkrát v Rusku, ktoré sa veľmi obávalo posilnenia pancierovania západných vozidiel. V roku 2013 bola inštalovaná zbraň BM-57 na Rusko-Francúzsky projekt ATOM 8×8, plod spolupráce medzi RTD(Renault Track Defence) a Burevestnik / Uralvagonzavod.

 

Armata T-15

 

Pripojenie Krymu k Ruskej federácii však tento projekt (a niekoľko iných) úplne zmrazilo a ako sa zdá, môže zostať pochovaný navždy. Avšak myšlienka inštalácie 57 mm zbrane zostala otvorená. V tomto prípade je to jedna z možností výzbroje pre nový T-15 Bagulnik. Toto pásové bojové vozidlo (VCI Véhicule de combat d’infanterie) tak môže byť vybavený bezpilotnou vežou, v ktorej je umiestnené klasické 30 mm kanále 2A42 (500 nábojov), koaxiálny guľomet a protitankové rakety AT-14, ale aj dve ďalšie veže navrhnuté Burevestnikom. Ďalšie používajú BM-57, čo je v skutočnosti nástupca protilietadlového S-60, ktorý sa objavil v 50. rokoch 20. storočia:

 

S-60-57mm AA

 

Veža DUBM Kinžal, ktorá sa zdá byť stále vo vývoji, s rôznymi verziami pozorovanými v rokoch 2018 a 2019. V tomto prípade obsahuje 57 mm kanón a 80 nábojov, ale aj dve strely 9M120 Ataka. Kanón sa dokáže pohybovať v uhloch – 5 až + 60 °.

 

Bumerang s vežou AU-220M

 

 

Veža AU-220M s hmotnosťou 3,65 t, ktorá jej umožňuje naložiť 80 nábojov 57 mm a 500 7,62 mm s rovným uhlom ako pri Kinžale. Výrobca uvádza kadenciu streľby na 80 výstrelov za minútu s dosahom až 14,5 km. Veža je bez posádky, čo uľahčuje jej integráciu do rôznych vozidiel. V tomto prípade bola videná na BMP-3 a na BRM-3K. Tiež sa objavila aj na Bumerangu 8 × 8 a na modeli 2S38 Derivacia-PVO sa ukázalo, že verzia AU-220M je vo verzii, ktorá sa zdá byť upravená, konkrétne určená na boj proti lietadlám a C – DRAM (Counter- Drones, Artetery Rocket Mortars).

 

Veža AU-220M

 

Vozidlo, ktoré bolo po prvý raz predstavené v roku 2018, mohlo mať aj strelivo optimalizované pre protilietadlové misie, pričom výrobca uvádzal aj odpaľovanie munície na diaľku. Nie je isté, či obidve veže vstúpia do služby. Je dosť možné, že bude potrebné zvoliť medzi Kinžalom a AU-220M. Zdá sa, že sa líšia v oblasti riadenia paľby a zásobovania muníciou. V každom prípade sa však javí, že Rusko je odhodlané zväčšiť kaliber svojich pechotných podporných zbraní. Spojené štáty, aj keď s malým oneskorením nie sú moc pozadu.

 

V októbri 2019 Northrop Grumman oficiálne predstavil svoj 50mm XM – 913 Bushmaster III. Testovanie sa ešte len začalo v apríli 2019. Výrobca však uvádza, že dokáže účinne zasiahnuť na vzdialenosť 4 km. Pravdu povediac, Americký program NGCV (Next Generation Combat Vehicle) je len na svojom začiatku. Za pripomienku ešte stojí aj to, že tento program NGCV má nahradiť existujúci M2-Bradley, na ktorý bude namontovaná nová veža s 50mm kanónom. Výzva na predkladanie ponúk na toto vozidlo bola zverejnená až koncom marca 2019. Preto sa ešte dlho nemusia protivníci amerických síl obávať, že ich zasiahne tento kanón z nového vozidla programu NGCV. Zdá sa, že tento krát Rusi začínajú uháňať kapitalistické veľmoci v zbraniach. Výhoda našich ruských bratova je aj v ich schopnosti vyrábať špičkové, nadčasové zbrane za minimálne ceny v porovnaní s cenami zbraní západných veľmocí. Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov