.
Aktuality, Bezpečnosť,

Idú nakoniec ruskí zelení mužíčkovia ochrániť Bielorusko pred farebnou revolúciou? Video

Bielorusko, 17. august 2020 (AM) – Prezident Lukašenko začal v poradí šieste funkčné obdobie. Počas svojej predvolebnej kampane veľmi ostro kritizoval snahu Moskvy o ešte lepšiu koordináciu spolupráce medzi Ruskom aj Bieloruskom. Dokonca udalosti spojené s divadelným predstavením zatknutých údajných členov skupiny Wagner sa zdajú skôr ako naozajstné predvolebné divadlo.


 

 

Tón pána Lukašenka voči ruskému susedovi, bez ktorého by hospodárstvo jeho krajiny nefungovalo, možno vysvetliť skutočnosťou, že vzťahy medzi bieloruskou suverenitou a vzťahom medzi nimi Minskom a Moskvou sa od decembra 2019 dosť ochladzovali kvôli zlyhaniu rozhovorov o únii medzi Ruskom a Bieloruskom.

 

 

 

Bieloruská opozícia, ktorú stelesnila Svetlana Tichanovská, však naberala na sile a prejavilo sa to demonštráciami bezprecedentného rozsahu. To však nezabránilo opätovnému zvoleniu Lukašenka. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch. Avšak s tým rozdielom, že tento výsledok spôsobil tvrdé potlačenie demonštrácii.

 

Odvtedy, čo mu zablahoželal k jeho znovuzvoleniu Vladimír Putin, vykonal pán Lukašenko zmenu o 180 °. A teraz je to Rusko, na ktoré sa obracia a odsudzuje „cudzie“ zasahovanie do záujmov Bieloruska, aby vysvetlil zmenu svojho postoja. A v Moskve nehovoria nič iné.

 

Rusko vidí v Bielorusku „jasné pokusy o zahraničné zasahovanie zamerané na rozdelenie spoločnosti a destabilizáciu situácie”, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová 14.augusta. V Bielorusku v súčasnosti fungujú výkonné systémy rádiovej frekvencie a rádiového odpočúvania. Súčasná vláda má preto takmer úplné informácie o všetkom, čo sa deje a čo plánuje opozícia. Zaujímavou správou je, že opozičná líderka Tichanovská bola údajne informovaná od KGB Bieloruska, o zvukovej nahrávke, kde členovia jej volebného tímu rokujú so zahraničnými partnermi o nevyhnutnosti jej fyzického odstránenia v prípadne jej neúspešného volebného výsledku. Tichanovská sa mala stať “obeťou” revolúcie. Nahrávka bola údajne pre Tichanovskú prekvapivá keďže identifikovala hlasy všetkých jej účastníkov.

 

Európska únia prijala sankcie zamerané na bieloruských predstaviteľov zodpovedných za potlačenie protestov, ktoré vypukli po oznámení o znovuzvolení Lukašenka. Potom sa 32 údajných žoldnierov, zatknutých v Minsku, konečne mohlo vrátiť do Ruska, napriek skutočnostiam, z ktorých boli dovtedy obvinení. V tom istom momente pán Lukašenko 15. augusta uviedol, že ho pán Putin ubezpečil o „pomoci“ pri ochrane bezpečnosti Bieloruska.

 

Nasledujúci deň Alexander Lukašenko vyzval svojich stúpencov, aby „chránili nezávislosť Bieloruska“ a vyhlásili, že NATO zvýšilo svoju prítomnosť na hraniciach ich krajiny.

 

Oana Lungescu, hovorkyňa NATO, to odmietla. „V regióne nedochádza k posilňovaniu NATO. Mnohonárodná prítomnosť NATO vo východnej časti Aliancie nie je hrozbou pre žiadnu krajinu. Je len defenzívna a určená na predchádzanie konfliktov a zachovanie mieru, “uviedla.

 

V ten istý deň Kremeľ vydal vyhlásenie, v ktorom podal správu o ďalšom telefonickom rozhovore medzi Putinom a Lukašenkom. „Pokračovali diskusie o situácii v Bielorusku po prezidentských voľbách, najmä o vonkajších tlakoch. Ruská strana opätovne potvrdila svoju pripravenosť poskytnúť potrebnú pomoc na vyriešenie nastolených otázok na základe zásad štátu Únie, a v prípade potreby aj prostredníctvom organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti. Z toho sa dá usudzovať, že ruská aj vojenská pomoc nie je vylúčená. Ale rovnako nič nehovorí o tom, že sa tak aj stane.

 

V prípade Moskvy je však neprijateľné, aby sa krajina v rámci sféry vplyvu priblížila k Európskej únii [ktorá bola spúšťačom ukrajinskej krízy v novembri 2013]. Preto neistota vyvolaná demonštráciami proti bieloruskej vláde … najmä preto, že vedúci predstaviteľ opozície, ktorý našiel útočisko v Litve, povedal, že je „pripravený prevziať zodpovednosť a konať ako národný vodca. ”

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron okrem toho prostredníctvom Twitteru vyzval Európsku úniu, aby „pokračovala v mobilizácii spolu so stovkami tisícov Bielorusov, ktorí pokojne demonštrujú dodržiavanie svojich práv, slobody a suverenity.” Škoda len, že prezident Macron nevidí ľudí na svojich uliciach, do ktorých nechal strieľať gumené  projektily a počas ktorých zomrelo 11 ľudí. Hovoríme o žltých vestách. Prezident Macron zrejme žije tak vysoko, že ľahšie vidí do diaľky ako na ulice ležiace pod jeho oknami.

 

Musíme počkať, ako sa Kremeľ rozhodne, pretože vojenský zásah v Bielorusku s cieľom obnoviť poriadok je chúlostivá záležitosť, keďže ruské jednotky by sa mohli považovať za okupačnú silu. Všetko bude závisieť od sily opozície voči Alexandrovi Lukašenkovi, alebo od zvoleného spôsobu riešenia situácie.

 

Mnohé obrázky a videá šírené na sociálnych sieťach ukazujú na to, že Rusi pripravujú vojenskú operáciu. Na cestách z Moskvy a Sankt Peterburgu vidno kolóny Ruských vojenských kamiónov “Kamaz” a “Ural” podobných ako používajú vraj členovia Ruskej národnej gardy. Kamióny však nemali žiadne identifikátory, ktoré by umožnili jednoznačný pôvod týchto nákladných áut.

 

Súčasne sa 103. letecká brigáda bieloruskej armády presťahovala z Vitebska do lokality Grodno, ktorá sa nachádza neďaleko hraníc s Poľskom a Litvou, v súlade s tým, čo povedal pán Lukašenko, 15.augusta.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov