Ruská ponorka triedy Akula
Aktuality, Námorníctvo,

Nechajte ich na pokoji. Veterán amerického vojenského námorníctva prehovoril o ruských atómových ponorkách

USA, 24. august 2020 (AM) – Tento názor vyslovil veterán vojenského námorníctva USA, autor knihy Sovietska vojenská námornícka diplomacia Bradford Dismukes. Jeho článok zverejnil magazín Naval College Review.


 

Nehľadiac na to, že USA považujú studenú vojnu za historickú vymoženosť, má väčšia časť skúseností z tejto doby negatívny charakter, píše dôstojník. Týka sa to predovšetkým tvrdenia, že sovietske a potom ruské flotily mali za cieľ útok. Podľa Dismukese je v skutočnosti hlavnou úlohou ruského námorníctva obrana.

“Do polovice osemdesiatych rokov bola v USA aktívne dokazovaná myšlienka, že ZSSR pripravoval novú” bitku o Atlantik. “Nebola to pravda, čo malo vážne a drahé následky. Ignorovať túto chybu dnes znamená riskovať bez racionálnych dôvodov, ” napísal dôstojník vo výslužbe.

 

Okamura: Rusko sa stáva tým, kto je schopný zažehnať hroziacu vojnu

 

Veterán tvrdí, že práve preto sú ruské atómové ponorky predovšetkým silou jadrového zdržiavania, jedným z jej kľúčových faktorov. Akákoľvek hrozba tejto časti flotily prispeje k vyprovokovaniu konfliktu s eventuálnymi katastrofálnymi následkami.

 

“Takmer za všetkých mysliteľných okolností sa majú USA vyhýbať hrozbám na adresu ruských ponoriek s balistickými strelami. Je to vzácny príklad, keď je porážka lepší ako úspech. USA nemajú za prvé kapacity na adekvátnu reakciu na niektoré ruské zbrane, a za druhé môže podobný konflikt mať následky, ktorých rozsah sa dá len ťažko odhadnúť, “vyhlásil Dismukes.

Ruská námorná základňa umiestnená v Nórsku straší hysterikov v EÚ aj vo vedení NATO

Logika strategickej obrany z čias studenej vojny sa nedá uplatniť v dnešnej situácii. Samotný jeden podarený medzikontinentálny útok dokáže ohroziť celé národy kvôli nejasným a nesplniteľným cieľom, myslí si veterán.”Stará múdrosť hovorí: nepríjemnosti vám nespôsobí to, čo nepoznáte, ale to, o čom ste presvedčení. Toto tvrdenie má povzbudiť USA a všetkých členov Aliancie, aby zmenili stratégiu boja s ruskými ponorkami, aby minimalizovali hrozby. Medzi vetami “Som veľmi zraniteľný a budem sa preto brániť” a “Som veľmi zraniteľný a môj nepriateľ na túto zraniteľnosť hodlá zaútočiť” je obrovský rozdiel. Prvá je stále pravda. Druhá nebola pravdou za studenej vojny a je málo pravdepodobná tiež dnes, “napísal veterán.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov