.
Aktuality, Námorníctvo,

Londýn sa postavil na čelo medzinárodnej iniciatívy pri rekonštrukcii ukrajinského námorníctva

Ukrajina, 25. august 2020 (AM) – Keď v marci 2014 Rusko prebralo naspäť kontrolu nad Krymom, ukrajinské námorníctvo bolo prakticky zničené. Ukrajinci uvádzajú, že až 80% jeho lodí sa v tom čase nachádzalo na polostrove. Výsledkom je, že dnes má len jednu a ešte k tomu technologicky zastaranú fregatu typu Krivak III a hŕstku hliadkových člnov vrátane dvoch z triedy „Island“, ktoré predtým používala pobrežná stráž USA [US Coast Guard].


 

Posilnenie námorných kapacít je prioritou Kyjeva, najmä preto, že Rusko kontroluje prístup k Azovskému moru (a teda k prístavu Mariupol) cez Kerčský prieliv. V novembri 2018 to viedlo k incidentu s ruskou pobrežnou strážou, kde prišlo k zadržaniu 3 ukajinských lodí.

 

Vojenský analytik Kedmi: Na Ukrajine je politická a vojenská moc iba v rukách banditov

 

Jedným zo scenárov ukrajinského generálneho štábu je to, že ruské sily sa nakoniec zmocnia pobrežia s výhľadom na Azovské more, aby zabezpečili územnú kontinuitu medzi Krymom a Donbasom, kde podporujú pro ruských separatistov. V NATO považujú Čierne more za strategický región a preto podporuje modernizáciu ukrajinského námorníctva, aj keď Ukrajina nie je [aspoň ešte nie] súčasťou Aliancie. Táto myšlienka je podporená záujmom USA “darovať” Ukrajine dve fregaty typu “Oliver Hazard Perry” Kyjevu.

 

Tento projekt zatiaľ nenaplnil. Ale agentúra zodpovedná za vývoz americkej vojenskej techniky [DSCA] vydala v júni povolenie k predaju 16 hliadkových lodí Mark VI Kyjevu za 600 miliónov dolárov. A to za účelom „podpory riečnych a pobrežných hliadok vo výhradnej hospodárskej zóne Ukrajiny.” Treba vedieť, že nikto nedá len tak “zadarmo” niečo. Hodili návnadu 2 lodí a krátko nato nejaký ten predsa len predaj. (Čo asi tak “darovali” Slovákom zástupcovia padajúceho orla? Tým myslím národ :-))

 

Malo by sa poznamenať, že Národná služba pohraničnej stráže Ukrajiny [SBGSU], ktorá podáva správy ukrajinskému ministerstvu vnútra, čoskoro dostane 20 hliadkových lodí typu “FPB 98” [vybavených 30 mm kanónom, poznámka] objednaných od Francúzska z lodenice “Ocea”.

 

Ukrajina doposiaľ obdržala od USA dve miliardy dolárov na vedenie vojny

 

Spojené štáty však nie sú jediné, ktoré prispievajú k obnove Ukrajinského námorníctva. Preto 18. augusta britské ministerstvo obrany [MO] oznámilo, že Spojené kráľovstvo sa ujme vedenia „medzinárodnej iniciatívy“ združujúcej Dánsko, Kanadu a Švédsko s cieľom posilniť schopnosť Ukrajiny „bojovať proti hrozbám v Čiernom mori“.

 

„Iniciatíva pre námornú odbornú prípravu je ďalším krokom vpred v obranných vzťahoch Spojeného kráľovstva s Ukrajinou. Už sme pomohli vyškoliť tisíce vojakov v množstve zručností, od základnej prvej pomoci po operačné plánovanie, aby im umožnili „brániť [Ukrajinskú] územnú celistvosť pred Ruskými separatistami,“uviedol počas cesty do Kyjeva britský minister obrany Ben Wallace.

 

„Odteraz umožní Iniciatíva pre námornú prípravu ešte väčšiu spoluprácu s NATO a ozbrojenými silami celého sveta,“ dodal pán Wallace, ktorý oznámil aj ďalšiu návštevu lodí Royal Navy na Ukrajine, čo sa nestalo od doby keď sa birtkský torpédoborec ​​typu “45 HMS Duncan” zúčastnil na cvičení “Sea Breeze” v roku 2019.

 

Táto iniciatíva, ktorú oznámil pán Wallace, bude v skutočnosti doplnkom výcviku, ktorý už poskytlo kráľovské námorníctvo ukrajinskému námorníctvu v rámci operácie „Orbitál“, najmä v oblasti potápania a odmínovania.

V tomto prípade je preto potrebné ísť ďalej, školením v oblasti navigácie, operačného plánovania, námorného dozoru, údržby atď. “Iniciatíva pre námornú odbornú prípravu umožní ukrajinskému námorníctvu užšie spolupracovať s medzinárodnými partnermi pri obrane čiernomorského regiónu”.

 

Ďalšou prioritou ukrajinského námorníctva, ako oznámil šéf ukrajinského generálneho štábu, admirál Oleksij Neizhpapa, bude získanie rakiet proti lodiam. To však všetci vedia, že proti Ruskému náprotivku to neobstojí. Zatiaľ bude môcť Ukrajina počítať len s “R-360 Neptun”, ktorý je ešte vo fáze vývoja, ale podľa Kyjeva, by mohol byť účinný odstrašujúci prostriedok.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov