.
Aktuality, Námorníctvo,

Ruská flotila sa bude postupne vracať na Kubu, zatiaľ bez rakiet

Kuba, 28. august 2020 (AM) – Od roku 2014, keď sa konečne ukázalo, že Rusko sa nebude môcť spriateliť so Spojenými štátmi, sa hovorí o možnosti návratu ruskej armády na Kubu. Zaznamenalo sa zintenzívnenie kontaktov na vojenskej línii medzi Havanou a Moskvou. Znamená to, že andrejevské vlajky začnú opäť lietať nad ostrovom slobody?


 

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagus prinútila znovu nastoliť túto otázku vyhlásením:

Vytvorenie základne pre ruské námorníctvo s rozmiestnením balistických rakiet je priamym porušením dohôd medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sú v platnosti od konca kubánskej raketovej krízy.

 

Balistické rakety v podbrušku Spojených štátov znejú dobre, ale ako realistické je to dnes? Na jednej strane by takýto krok predstavoval úplne primeranú reakciu na odstúpenie Washingtonu od zmluvy o INF a budúcnosti START III. Na druhej strane to očividne vyvolá neprimeranú reakciu Američanov, ako to bolo v prípade kubánskej raketovej krízy, o ktorej sa zmienila aj pani Ortagus. Pentagon sa okamžite zameria na Ostrov slobody so všetkým, čo má, nad základňou bude musieť vytvoriť výkonný systém protivzdušnej obrany / raketovej obrany a elektronickej vojny. Veľkou otázkou je, či to oficiálna Havana potrebuje, najmä potom, čo jej Moskva odpísala dlh vo výške 30 miliárd dolárov. V prípade skutočného zhoršenia vzťahov so Spojenými štátmi však nemožno vylúčiť scenár s prenosom balistických rakiet.

 

Ale „ľahký“ scenár s otvorením zahraničného logistického centra pre ruské námorníctvo namiesto plnohodnotnej základne jadrových ponoriek je oveľa pravdepodobnejší. Ruská flotila sa vrátila do vietnamskej Cam Ranh, odkiaľ v roku 2002 dobrovoľne odišla. V roku 2013 Moskva podpísala dohodu s Hanojom o spoločnom využívaní tejto hlbinnej zátoky. Ruské lode a ponorky tichomorskej flotily môžu na ňu vstúpiť zjednodušeným spôsobom a využívať ju na opravy. Vietnam dostal šesť ponoriek triedy Varšavjanka, ruskí špecialisti školia svojich kolegov. Ruské letecké tankery Il-78 určené na obsluhu strategických bombardérov Tu-95MS hliadkujúcich nad Tichým oceánom sa môžu nachádzať na letisku Cam Ranh. Je to dostatočné pre súčasné potreby ruských obyvateľov Tichého oceánu a obťažujúce pre Američanov, ktorí sa obrátili na Hanoj ​​so žiadosťou o odstránenie ruských lietadiel. Vietnamci sa zdráhajú, pretože sa usilujú udržiavať rovnováhu síl v regióne.

 

Jún 2019, Jedna z najpokročilejších vojnových lodí ruského námorníctva Admirál Gorškov vstúpila do prístavu v Havane počas svojej plavby z Panamského prielivu, sprevádzaná multifunkčnou logistickou loďou Elbrus, stredným námorným tankerom Kama a záchranným remorkérom Nikolaj Čiker,  Námorná skupina bola privítaná salvou 21 diel kubánskych síl umiestnených pri vstupe do zálivu

 

Návrat ruského námorníctva na Kubu bude s najväčšou pravdepodobnosťou nasledovať rovnaký scenár. Kremeľ je pripravený pomôcť ostrovu slobody pri modernizácii jeho čisto symbolickej flotily, ktorú predstavuje niekoľko starých plavidiel a lodí. Pred dvoma rokmi hovorca ruskej spoločnosti United Shipbuilding Corporation uviedol:

“Strany diskutovali o spolupráci v oblasti námornej dopravy vrátane možnosti modernizácie prístavnej infraštruktúry Kuby a rozvoja kubánskych prístavov a lodeníc.”

Elitné komandá sveta 02. Kubánske Čierne osy – Avispas Negras

Moskva súhlasila, že poskytne Havane úver na tento účel viac ako miliardu  eur. S najväčšou pravdepodobnosťou budeme hovoriť o modernizácii prístavu Cienfuegos. Hĺbka jeho zátoky dosahuje 600 metrov, čo je vhodné pre akýkoľvek druh ponorky, vrátane tých, ktoré nesú balistické strely. Po skončení kubánskej raketovej krízy boli sovietske vojnové lode a ponorky častými návštevníkmi Cienfuegosu, ktoré podráždili Pentagón.

 

 

.

 

Pravdepodobne sa po modernizácii kubánskeho prístavu otvorí druhé zahraničné materiálne a technické zásobovacie miesto pre ruské námorníctvo a začnú sa tam pravidelne objavovať lode a ponorky pod vlajkou Svätého Andreja.

Sergej Maržeckij

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov