Ilustačné foto
Aktuality, História,

Londýn odtajnil správu o úlohe tajných služieb Mi-6 a CIA pri puči v Iráne v roku 1953

USA, 29. august 2020 (AM) – Británia odtajnila správu o úlohe MI6 a CIA pri štátnom prevrate v Iráne v roku 1953. Rezident britskej spravodajskej služby MI6, ktorý velil operácii, nazvaný Ajax, informoval Londýn, že britské spravodajské služby potrebovali roky, aby presvedčili Spojené štáty, aby sa zúčastnili na štátnom prevrate. Medzitým sámotná MI6 získala agentov a podplatených členov iránskeho parlamentu bankovkami prepravovanými do Teheránu v plechovkách, ktoré boli vyhlásené za diplomatický náklad a nepodliehali kontrole.


 

 

 

Bola naverbovaná šahova sestra

Podľa Guardian sa MI6 a CIA pokúsili zverbovať Aľfaru Pahlavi, sestru iránskeho šáha Rezu Pahlaviho, aby presvedčila panovníka, aby podporil štátny prevrat, aby zvrhol vládu Mohameda Mosadeka, demokraticky zvoleného iránskeho predsedu vlády, v rokoch 1951 až 1953. … Šah vymenoval Mosadeka za predsedu vlády v apríli 1951 po získaní obrovskej podpory od iránskeho parlamentu Medžilis. Jednou z prvých akcií Mosadeka bolo znárodnenie anglo-iránskej ropnej spoločnosti (ktorá sa neskôr stala BP), čo okamžite viedlo k jeho akútnej kríze s Londýnom.

 

28. februára 1953 sa v Teheráne zhromaždil dav demonštrantov pred domovom iránskeho predsedu vlády

 

“Tento plán zahŕňal zachytenie kľúčových bodov v meste tými jednotkami, o ktorých sme verili, že sú lojálni k Šahovi … zachytenie rádiostanice, atď … Klasický plán,” – pripomenul Norman Darbishire, vedúci rezidencie MI6, ktorý vyvinul operáciu na zvrhnutie iránskeho predsedu vlády … Zapojenie Londýna do operácie bolo známe v Teheráne, ale konkrétne podrobnosti plánu Ajaxa zostali nejasné dlho, až kým Darbishire nepredstavil svoju verziu udalostí v neoficiálnom rozhovore s tvorcami filmu Empire’s End: Irán z roku 1985 v televízii Granada. Odmietol sa objaviť pred kamerou, takže rozhovor s ním nebol použitý priamo v programe.

 

Prepis bol zabudnutý celé desaťročia, kým nebol objavený počas práce na dokumentárnom filme Puč 53. Strojopisný prepis rozhovoru s bývalým rezidentom zverejnil v pondelok na svojej webovej stránke Archív národnej bezpečnosti na Univerzite Georga Washingtona v USA.

 

Informácie za kilogram čaju

Podľa Darbishireho hlavným dôvodom, prečo sa MI6 chcel zbaviť Mosadeka, ktorý zomrel v roku 1967, boli obavy britskej spravodajskej služby, že iránska vláda bude pod sovietskym vplyvom. V roku 1951 britský podpredseda vlády Anthony Eden bez konzultácie s predsedom vlády vyslal britského vojenského spravodajského spravodajcu Roberta Zenera, aby sa pokúsil zvrhnúť Mosadeka podplácaním členov Medžilisu a ďalších významných Iráncov. Zenerov pokus bol neúspešný a opustil krajinu, takže Darbishire nechal vypracovať realistickejší plán.

 

„Štátny prevrat stál 700 000 GBP (približne 10 miliónov GBP v cenách roku 2020). Viem o tom, pretože som to bol ja, kto som ich minul, “uviedol bývalý agent MI6. Experti a historici opakovane tvrdili, že jadrom štátneho prevratu bol čisto jediný, výlučne hospodársky dôvod – zabrániť znárodneniu iránsko-britskej spoločnosti zaoberajúcej sa surovinami. V iránskej vláde bol v týchto rokoch iba jeden minister, ktorý bol členom miestnej komunistickej strany.

 

Darbishire sa pýši tým, že ponúka dobrú hodnotu za peniaze. Raz sa pochválil svojim kolegom, že od veliteľa iránskej armády dostal „životne dôležité“ informácie za kilogram čaju Lipton. Darbishire tiež pripustil, že prijal troch bratov z bohatej anglofilnej rodiny, ktorej úlohou bolo nájsť ďalších sprisahancov a vyvolať nepokoje v Teheráne. Britský špión tiež tvrdil, že to bol on, kto si najal pro -šahovského generála Fazlollaha Zahediho, ktorý stál v čele prevratu a nakoniec prevzal Mosadekovo miesto predsedu vlády.

 

CIA, vysvetlil rezident, dlho nepodporovala štátny prevrat, ale postavenie Spojených štátov sa zmenilo po tom, čo sa Dwight Eisenhower stal šéfom Bieleho domu v januári 1953. V snahe presvedčiť Šaha, Darbishire a jeho kolega zo CIA Stephen Mead odcestovali do Paríža, aby navštívili šahovu sestru Ašrafu, aby ju presvedčili, aby odletela do Teheránu a ubezpečila svojho brata, že Washington a Londýn to myslia so sprisahaním vážne.

 

Po niekoľkých neúspešných pokusoch o prevrat sa sprisahancom podarilo dosiahnuť svoj cieľ až 19. augusta 1953. Mosadek bol súdený a zadržiavaný v domácom väzení v odľahlej iránskej provincii až do svojej smrti o 14 rokov neskôr. Podľa Darbishireho bol jeho osud zapečatený od okamihu, keď sa ujal úradu, čo podľa odborníkov dokazuje cynizmus úsilia západných spravodajských služieb a vlád o zvrhnutie legitímnych orgánov iných krajín v ich hospodárskych záujmoch.

 

Medzištátne vojny a “medzinárodný terorizmus“ na príklade škandálu „Irancontras“

 

Irán ostal v permanentnom záujme CIA aj naďalej, keď v roku 1979 pod jej taktovkou zvíťazila v Iráne Islamská revolúcia a šach Mohamed Réza Páhlaví bol zvrhnutý. O ďalšej práci zahraničných síl v Iráne a úlohe CIA v medzinárodnom terorizme sme písali tu.

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov