.
Aktuality, Námorníctvo,

Poplach pri pobreží USA – odhalili ruskú ponorku blízko Aljašky

 


USA, 29. august 2020 (AM) – Vo štvrtok 27. augusta ruská tichomorská flotila informovala, že raketový krížnik Variag a ponorka Omsk vystrelili na morské ciele v Barentsovom mori. Variag vystrelil protileteckú raketu Vulkan a Omsk namieril na svoj cieľ protileteckou raketou Granit. Obaja zničili svoj cieľ vzdialený 450, respektíve viac ako 320 kilometrov.

Podľa severného veliteľstva USA sa potom ponorka vynorila neďaleko Aljašky s tým, že nedostala žiadnu žiadosť o pomoc. Zdroj ruského námorníctva uviedol, že sa zúčastnil cvičení a nepotreboval žiadnu pomoc od Američanov.

Americké severné velenie (USNORTHCOM) uviedlo, že ponorka sa vynorila a americké sily ju sledovali. To mohlo vzniknúť v dôsledku mimoriadnej udalosti. Nie je to jediný neobvyklý ponorkový pohyb ruského námorníctva, ktorý upútal pozornosť analytikov. Ponorka K-186 OMSK môže niesť 24 protilodných rakiet P-700 Granite.

Severné velenie USA a Severoamerické velenie leteckej obrany (NORAD) oznámili, že pozorne monitorujú ruskú ponorku, ktorá sa vynorila pri Aljaške. Takéto plavidlá v blízkosti ich teritoriálnych vôd samozrejme Američania sledujú s veľkou pozornosťou. Obzvlášť ak ide o zahraničné plavidlá, prípadne vojenské zahraničné plavidlá.

Severné velenie (Americké) uviedlo, že ruská ponorka sa nachádzala v medzinárodných vodách mimo teritoriálnych vôd USA a okolnosti tohto vynorenia údajne nie sú jasné, pretože ponorky sa nezvyknú takto ukázať v blízkosti pobrežia inej krajiny. Preto v USNORTHCOM toto vynorenie vyvolalo otázku, či nie je niečo v poriadku.

.

Omsk je ponorka nesúca rakety triedy 949A „Antej“ (NATO označenie ponorky: trieda Oscar-II). Je vyzbrojená 24 protilodnými raketami P-700 „Granite“ (označenie NATO SS-N-19 Shipwreck). Tie majú dosah takmer 400 míľ a môžu letieť nadzvukovou rýchlosťou. Ich hlavica je oveľa väčšia ako hlavica konvenčných protilodných rakiet ako Harpoon a Exocet. Môže mať aj jadrovú hlavicu s 500 kilotonami.

.

Ponorka zúčastňujúca sa cvičení
Zdroj v ruskej tichomorskej flotile však uviedol, že išlo o ponorku Omsk. Ten participuje na vojenskom cvičení a vynorenie bolo v súlade s jeho poslaním v rámci cvičenia a nepotrebovali žiadnu asistenciu. Po informáciách severného velenia Spojených štátov o prítomnosti ruskej ponorky pri Aljaške zverejnilo Ruské ministerstvo obrany videozáznam nasnímaný z paluby ponorky OMSK, ktoré ukazuje raketu vystrelenú z jej okraja ako súčasť „plánovaného cvičenia. Záber ukazuje prípravy na odpálenie protilodnej rakety Granit. Po odpálení rakety sa ponorka ponorila nakoľko jej cieľ bol vzdialený len 329 kilometrov.

Falošný poplach?
Ruská obrana vysvetlila, že raketový krížnik Variag a ponorka Omsk uskutočnili spoločnú paľbu na morské ciele v Barentsovom mori. Ministerstvo viackrát zdôraznilo, že pohyby lodí sa vykonávajú v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami

K-186 OMSK v skratke

– Posádka 130 námorníkov
– Dĺžka 154 m
– Najširšia časť trupu 18,2 m
– Zdvihový objem 14 700 t na povrchu,
– 23 860 t pod vodou
– Pohon 2 jadrové reaktory OК-650V s výkonom 190 MW
– Rýchlosť 15 uzlov (28 km / h) na povrchu,
– Pri potápaní 33 uzlov (61 km / h)
– Hĺbka ponoru 420 m – 500 m (max)
Zbrane
– balistické strely P-700 Granit (3M45) / kod NATO SS-N-19 “Shipwreck”
– 24 rakiet ZM-45
– 2 torpédomety 650 mm
– 4 torpédomety s veľkosťou 533 mm
– 24 torpéd
Základňa : Viljučinsk, Kamčatka

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov