.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Francúzska Lietadlová loď Charles de Gaulle ako doping v Grécko-Tureckej kríze?

 


Francúzsko, 2.september 2020 (AM) – 12. apríla sa lietadlová loď „Charles de Gaulle“ vrátila na námornú základňu v Toulone niekoľko dní pred plánovaným termínom misie „Foch“, prerušená kvôli kontaminácii posádky s COVID-19.

„Je to základná a symbolická vojenská spôsobilosť, ktorá je dnes nezamestnateľná. Túto kapacitu je potrebné čo najskôr obnoviť, pretože ide o zraniteľnosť. Angažujeme sa aj v operáciách, kde sa nepriateľ nezastaví kvôli COVID-u. Musíme vziať do úvahy túto prekážku a toto riziko pri ochrane zdravia našich mužov, pretože je to jadro nášho pracovného nástroja, našich vojenských kapacít. Zdravie našich ľudí je to najcennejšie, čo máme. Robíme všetko pre to, aby boli tieto zraniteľné miesta čo najmenšie a aby sme mohli pokračovať v našej misii, “vysvetlil v spravodajstve TF1 šéf štábu ozbrojených síl [CEMA] generál François Lecointre. 18. apríla.

Od tej doby bola loď dekontaminovaná, rovnako ako jej sprievodné lode. Pokiaľ ide o 1 046 námorníkov, ktorí mali na túto chorobu pozitívny test, 4. mája boli uzdravení prakticky všetci [98%]. Lietadlová loď však ešte nebola pripravená na návrat k misii.

V skutočnosti sa v posledných týždňoch na palube lode prijali opatrenia, aby sa zabránilo opakovaniu rovnakého scenára ako v apríli. Vytvorili sa karanténne oblasti na izoláciu pacientov a kontaktných prípadov. Lekári budú mať k dispozícii systematické skríningové prostriedky. Nakoniec sa vedenie rozhodlo, že na lodi bude nosenie masky povinné.

Počas svojho vystúpenia v programe “Le Grand Rendez-vous“ [Europe 1, CNEWS, Les Échos] 29. augusta ministerka ozbrojených síl Florence Parly ubezpečila, že v oblasti zdravia dostali dobrú príučku, ale poučili sa.
“Toto leto „sme využili odparkovanie lietadlovej lode na vykonanie mnohých úloh. Samozrejme nemôžeme zásadne zmeniť vzhľad „Charles de Gaulle“, ale môžeme zlepšiť zdravotnú bezpečnosť na palube. A to sme urobili, “uviedla ministerka, ktorá zároveň oznámila nadchádzajúci odchod lode na misiu. Lietadlová loď „odpláva 1. septembra a ja budem pri tejto udalosti v Toulone, aby som zahájila novú operačnú fázu“, zdôverila sa pani Parlyová.

Je zrejmé, že vzhľadom na súčasné napätie vo východnom Stredomorí, kde Turecko pátra po ložiskách plynu v morských oblastiach patriacich Grécku a Cypru, si možno predstaviť, že sa skupina lodí sprevádzajúca “Charles de Gaulle” vyplaví smerom k tejto oblasti tak, ako to robí už niekoľko rokov.

V auguste sa prezident Macron rozhodol posilniť vojenskú prítomnosť Francúzska v oblasti východnej časti Stredozemného mora. Týmto spôsobom budú môcť Francúzi lepšie vyhodnotiť situáciu priamo z miesta a ich boja schopnosť sa zlepší práve vďaka prítomnosti “Charles de Gaulle” v tejto aktuálne nekľudnej zóne. Tiež ide o zabezpečenie dodržiavania medzinárodného práva, ktoré v posledných rokoch je skutočne vystavené ťažkým skúškam a mnoho krát je porušované práve tými najväčšími, ktorí by mali byť garantmi jeho platnosti.

fregata La Fayette
Minulý týždeň sa tri “Rafale” a fregata La Fayette zúčastnili cvičenia “Eunomia” organizovaného z iniciatívy Grécka, Francúzska, Talianska a Cyperskej republiky

.

Skutočnosť, že Paríž stojí po boku Nikózie a Atén, vyvoláva často tvrdú kritiku zo strany tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jeho ministrov. Ministerka Florence Parly k tomuto správaniu sa Turecka uviedla, že “to nie je Francúzsko, ktoré má problém s Tureckom,” a popri tom jednoznačne odsúdila eskaláciu zo strany Ankary.

„Turecko spochybňuje existenciu výlučných hospodárskych zón, spochybňuje suverenitu dvoch členských štátov Európskej únie, Grécka a Cypru, a môže potenciálne ohroziť základné právo, ktorým je sloboda plavby.“, podotkla francúzska ministerka.

„Ak chcete viesť dialóg, musíte prestať vytvárať napätie,“ povedala potom.

“Vo vodách Stredozemného mora existuje plavebné právo. “Neexistuje právo na získavanie zdrojov energie a plynu, najmä ak boli uznané v súlade s medzinárodnými zmluvami,“trvala na svojom ministerka.

Pokiaľ ide o prístup Francúzska, ten “nie je v žiadnom prípade eskalačný“, pretože “to, čo sme urobili, je to, čo robíme pravidelne“ v Stredozemnom mori, ktoré je „rovnako prirodzeným priestorom pre našu krajinu“, pripomenula pani Parlyová, ktorá tiež tvrdila, že v rámci NATO “sa Turecko nespráva ako dobrý spojenec“.

Pokiaľ ide o profil misie, ktorá čaká naše námorné sily vyslané do oblasti [GAN], v súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne podrobnosti. Okrem časti venovanej výcviku pilotov jeho výsadkovej skupiny [GAé] je možné, že bude zapojený do európskej námornej operácie “Irini”, ktorá je určená na monitorovanie zbrojného embarga stanoveného OSN, pokiaľ ide o Líbyu, kde prišlo ku konfliktu medzi Francúzskom a Tureckom, ktoré sprevádzalo lode naložené zbraňami smerujúce do Lýbie Tureckými vojnovými eskortami ako ochranu. Francúzska fregata chcela skontrolovať náklad, ale Turecký ozbrojený sprievod jej v tom zabránil. O tomto incidente sa moc nepísalo. Francúzi následne opustili misiu “Irini” a pravdepodobne sa do oblasti vracajú s “neprehliadnuteľnou” posilou, ktorú ani Turecké sily nebudú môcť ignorovať. Na záver si možno predstaviť, že “Charles de Gaulle” smeruje na Cyprus so stanoveným cieľom podpory operácie Chammal (zahŕňa oblast v Sýrii a Iraku) … ale aj gréckych a cyperských síl.

„Lietadlová loď nie je nástrojom v tieni, je viditeľná, čo môže byť prínosom v prípade kontroly napätia. Každá fáza jej činnosti je signál adresovaný medzinárodnému spoločenstvu. To má poznačiť vôľu a politickú líniu krajiny, “pripomenul admirál Édouard Guillaud, bývalý člen CEMA, v správe Nadácie pre strategický výskum.

K tomu možno ešte dodať skutočnosť, že táto podpora, ktorú Francúzi dávajú Grécku umožní podpísanie zmluvy na nákup ďalších 12 nových “Rafale” o ktoré prejavili Gréci v minulosti záujem o doplnenie svojej flotily o ďalšie francúzske stroje. Kto vie? Je to politika a tiež tlaky výrobcov vojenských zariadení, ktorí možno aj sami pomáhajú k vytvoreniu napätia, aby mohli ponúknuť “účinnú” obranu. A najlepšou výkladnou skriňou takýchto technológii je nejaká vojna, kde sa testuje celá rada nových zbraní. To má za následok zlepšenie predaja iným nákupcom atď. Ide o veľký biznis, ktorý sa len tak nezastaví len preto, že obyčajní ľudia si želajú mier. Takouto výkladnou skriňou je napríklad Sýria pre Rusko, kde Rusi predvádzajú skutočne kvalitné zbrane a ich vysokú účinnosť. To isté sa odohráva v Afganistane pre Američanov a samozrejme iných. Avšak technologický skok Rusov v poslednom desaťročí, ako sa zdá, “zaskočil” mnohých. Umelé vytváranie problému s Rusmi vedie k ďalšej studenej vojne, ďalšiemu prerozdeleniu sveta na zóny vplyvu atď.

Ale zdá sa, že keď mal svet dvoch veľkých protihráčov a jasne stanovené oblasti vplyvu, bolo omnoho menej vojen napriek horúčkovitému zbrojeniu, ktoré vtedy priviedlo Sovietsky zväz na mizinu. Dnes to Putin robí ináč a zdá sa, že západ nemá na to zatiaľ patričnú odpoveď. K tomu ešte NATO prekonáva “mozgovú mŕtvicu”, ako to nazval Macron a všetci sa čudovali. V tomto vyjadrení sa trafil skutočne do čierneho. NATO sa rozrástlo tak, že je to len zóna vplyvu pre výrobcov vojenského materiálu a jeho veľkosť sa dostáva do bodu neschopnosti kontrolovať čo robí ľavá a pravá ruka, ako to vidíme aktuálne na prípade Turecka. Možno je to Putinova hra, keď sa snaží rozhádať členské krajiny EU, alebo NATO. Ale nerobí snáď západ to isté všade na svete? Rusi len aplikujú v praxi to, čo im doposiaľ robili západné veľmoci. Táto medicína samozrejme nikomu nechutí a treba počkať na to, s čím príde “západná elita”, aby sa ubránili tlaku Ruska na medzinárodnej scéne.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov