.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo, Pozemná technika,

Armija 2020: Su-57 a T-14 Armata sú k dispozícii na export

 


Rusko, 3. september 2020 (AM) – Počas výstavy Armija 2020 ruské úrady oficiálne oznámili, že nové bojové lietadlá Su-57 a bojový tank T-14 Armata sú teraz ponúkané na export zákazníkom ruského obranného priemyslu. Treba však povedať, že s niektorými už Rusi začali hovoriť skôr, než padlo toto oficiálne vyhlásenie. Na druhej strane, či už ide o nový tank, alebo o lietadlo 5. generácie, Moskva jasne uviedla, že prednosť majú dodávky pre ruské ozbrojené sily a že vývozné dodávky môžu prebiehať iba nad rámec aktuálne definovaného plánu výroby.

Toto oficiálne vyhlásenie sa môže javiť ako nadbytočné. Ale umožňuje jasne stanoviť hranice medzi prioritami dodávok pre Ruskú armádu a pre export. Ruské štátne orgány zostávajú „nekompromisné“ pri rešpektovaní stanovených dodacích harmonogramov objednaných zbraní pre vlastnú armádu. Tým vysielajú signál výrobcom, že plnenie vnútorných dodávok je prioritné a pri dodržiavaní stanovených harmonogramov Ruská vláda nebráni výrobcom uzatvárať oveľa výnosnejšie obchody určené na vývoz ako sú tie vládne objednávky. Táto situácia je ubezpečujúca pre armádu a s najväčšou pravdepodobnosťou sa čaká na skoré zavedenie do prevádzky týchto nových zariadení do aktívnej služby. To pomôže rozšíriť operačný potenciál ako aj zavedenie do praxe nových, zatiaľ experimentálnych doktrín, ktoré tieto zariadenia umožnia.

T-14 Armata

T14 je vybavený kapsulou na prežitie posádky, automatickou vežou a aktívnym pancierom Afghanit. Aktuálne, s najväčšou pravdepodobnosťou bližiacou sa k istote môžeme povedať, že Ruská Armata je technologicky najvyspelejší bojový tank, aký je dnes k dispozícii.

Podľa rôznych viac či menej oficiálnych vyhlásení zverejnených v posledných mesiacoch Moskva skutočne dostala niekoľko žiadostí o vývoz tohto vybavenia od tradičných zákazníkov obranného priemyslu. Teda Su-57E (E pre export) by zaujímalo Alžírsko a mohla by si ho objednať aj Čína eventuálne Turecko. Okrem toho má Moskva v úmysle pokúsiť sa o opätovnú spoluprácu s Indiou pri vytváraní nového indického ťažkého bojového tanku po zlyhaní programu FGFA, ktorý v roku 2017 predseda vlády Narendra Modi ukončil.

O Armatu tiež prejavili záujem v Egypte, aj keď sa aktuálne uchýlili k vlastnej produkcii T-90M. Samozrejme militarizujúca sa Čína a India tiež prerokúvajú možnosti nákupu tohto tanku pre vlastné armády. Okrem týchto “veľkých hráčov” sa o ruské technológie zaujímajú aj ďalšie krajiny, hlavne z indo-pacifickej oblasti.

Napriek hrozbe amerických sankcií predstavuje vývoz 45% výnosov ruského obranného priemyslu, čo v roku 2019 predstavovalo približne 13 miliárd dolárov z globálneho objemu 30 miliárd dolárov. Na druhej strane sa cena zariadení medzi domácim trhom a vývozom veľmi líši. Napríklad Su-35 teda dosahuje 60 miliónov dolárov na export (to by mali Slováci namiesto 14 F-16 až 28 SU-35), zatiaľ čo pre ruské letectvo nepresahuje 28 miliónov dolárov. Inými slovami sa z exportu spolu-financuje výroba vybavenia pre ruskú armádu.

Aby sa to dosiahlo, pretože nie všetky krajiny sú schopné zostať konkurencieschopné aj pri zdvojnásobení ceny svojich vývozných zariadení, Moskva sa spolieha na vysokokvalifikovanú, ale menej platenú pracovnú silu v porovnaní s európskymi, alebo americkými výrobcami. Ďalší faktor, ktorý netreba prehliadať sú legálne úplatky, alebo podľa netrestateľnej terminológie “lobisti” zabezpečia do vlády tých správnych ľudí čo vedia dobre čítať faxy z tých správnych ambasád, aby mohli podpísať zmluvu na akýkoľvek nezmysel pre armádu a ešte k tomu úplne zbytočný (napr útočné F-16). Súčasne treba pripomenúť akcionárov vo vojenskom priemysle, ktorých “je treba” tiež živiť.

Určite pri cenotvorbe zohrávajú úlohu aj ďalšie faktory. Rusko dnes ťaží napríklad aj z toho, že sa odbremenilo vďaka sankciám od závislosti na “demokratických” obchodných partneroch a vyrábajú si už takmer všetko doma. Súčasne lacná pracovná sila a veľmi nízky kurz Rubľa a podobne spôsobujú to, že krajina, ktorej HDP v 2019 sa pohybuje niekde pri 1800 miliardách dolárov dokáže financovať všetko to svoje ultramoderné vybavenie, prípadne renováciu všetkého zastaralého arzenálu.

Takže Rusko dokáže každoročne financovať stavbu (približne) 40 bojových lietadiel, 300 obrnených vozidiel a 3 alebo 4 hlavných námorných jednotiek, fregát, korviet a ponorky, čo je trikrát viac, ako financuje Francúzsko, ktorého HDP je o 30% vyššie ako to Ruské. Moskva má v úmysle vytvoriť pomocou Armaty T14 a Su-57E ďalšie majstrovské dielo porovnateľné s S-400 a vstúpiť vďaka ich špičkovej kvalite aj na trhy spojencov USA.

Navyše T-14 aj Su-57E majú teraz veľkú konkurenčnú výhodu oproti svojim západným alebo ázijským kolegom. F35 je rezervované len pre spojencov USA. SU-57 ako jediné lietadlo 5. generácie je na predaj každému. SU-57, aj napriek tomu, že je viac viditeľnejšie ako jeho oponent “Lighting 2” ho predbehne v mnohých doménach, čo sa týka rýchlosti, manévrovateľnosti, užitočného nákladu a tiež doletu.

T-14 je medzitým nepochybne technologicky najlepším bojovým tankom v súčasnosti, ktorý sa môže pochváliť mnohými inováciami, ktoré mu dávajú operačnú prevahu nad svojimi náprotivkami, a to dokonca aj v Európe. Ruský priemysel však nikdy za posledných 30 rokov nebol schopný ponúknuť zariadenie ponúkajúce takúto technologickú a prevádzkovú výhodu pre jeho používateľa bez ohľadu na určeného protivníka, s výnimkou systémov protivzdušnej obrany.

Je pravdepodobné, že sa Moskva bude veľmi aktívnym spôsobom usilovať o podporu predaja týchto dvoch špičiek obranného priemyslu a to možno bez toho, aby čakala na plnenie štátnych zmlúv. Rusom ide tiež o rýchle podchytenie si trhu v tomto segmente skôr než budú schopní Američania, alebo Číňania ponúknuť vlastný ekvivalent k tomu ruskému.

S-400

To isté urobilo Rusko aj so svojimi S-400 napriek tomu, že len pred krátkym časom toto zariadenie vstúpilo do služby na domácej pôde. Umožnilo to však podpísať veľmi výnosné kontrakty s Čínou, Indiou, Bieloruskom, Alžirskom a tiež čo je veľmi prekvapivé aj so Saudskou Arábiou a najmä s Tureckom, ktoré je veľmi významným členom v NATO. Takže všetci vedia, že Rusi ani s týmito technologickými perlami nezostanú sedieť doma, ale urobia všetko pre získanie nových zákazníkov o ktorých už nemajú núdzu vďaka ich výkladnej skrini v Sýrii, kde prezentujú snáď všetko aj keď bojujú často krát proti bojovníkom “zo stredoveku” v porovnaní s ich zbraňami.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov