.
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko zlikviduje 18 strategických medzikontinentálnych rakiet Topol

Rusko, 5.september 2020 (AM) – Likvidáciu medzikontinentálnych rakiet Topol je plánované vykonať na konci roka 2022. Na vykonanie prác bolo vydelených 170 miliónov rubľov. To vyplýva z informácií spoločnosti Roskosmos publikovaných na stránkach ruských štátnych zákaziek.


 

Ruské strategická vojská v súčasnosti vykonávajú prezbrojenie z rakiet Topol na rakety Jars. V roku 2015 veliteľ strategických síl Ruska Sergej Karakajev vyhlásil, že rakety Topol je plánované používať do roku 2021. Takisto  informoval, že práce majú byť dokončené do 30. novembra 2022 a plánuje sa na ne minúť 170,1 miliónov rubľov. Mobilný systém Topol obsahujúci balistickú medzikontinentálne raketu bol prijatý do výzbroje v roku 1988.

Rusko začne s výstavbou dvoch obojživelných útočných lodí inšpirovaných francúzskou loďou Mistral

Nové ruské výsadkové lode

Americký časopis Military Watch Magazine napísal, že vrtuľníkové výsadkové lode Ivan Rogov a Mitrofan Moskalenko, ktoré sa teraz stavajú v lodenici na Kryme, sa stanú najdokonalejšími loďami svojho druhu na svete. Stavba týchto lodí bola začatá po tom, čo Rusko nedostalo dve vrtuľníkové výsadkové a veliteľské lode triedy Mistral, a to kvôli zrušeniu kontraktu uzatvoreného skôr s Francúzskom. Predpokladá sa, že každá loď bude schopná niesť 12 až 18 vrtuľníkov v závislosti na ich veľkosti. Výsadkové lode budú okrem výsadkov vojsk určené aj na vedenie boja proti ponorkám nepriateľa.

 

Hlavným bojovým vrtuľníkom na nových výsadkových lodiach bude unikátny Ka-52. Ten dokáže niesť protilodné strely Ch-31, ktoré sú schopné zničiť vojenskú loď zo vzdialenosti až 300 kilometrov. Okrem vojenských funkcií sa teraz skúma možnosť využitia vrtuľníkových lodí ako plávajúcich nemocníc. Na lodiach sú všetky potrebné priestory, jedinou otázkou zostáva to, ktoré zdravotné zariadenia bude možné rozmiestiť dlhodobo a ktoré len dočasne.

Ruské ministerstvo obrany a konzorcium francúzskej spoločnosti DCNS a ruskej OSK podpísali v roku 2011 zmluvu o výstavbe dvoch vrtuľníkových lodí podľa francúzskeho projektu Mistral, ktoré by dokázali zabezpečiť výsadky vojenských jednotiek, použitie bojových vrtuľníkov a vykonanie funkcie veliteľského strediska rôznych vojenských síl a tiež lodné nemocnice. Potom nastal rok 2014, udalosti na Kryme a na juhovýchode Ukrajiny. Francúzsko pozastavilo dodávku lodí do Ruska. V septembri toho istého roku boli nedostavané lode predané Egyptu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov