Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Ručné zbrane a výstroj,

Zákaz olova v mokradiach – čo bolo schválené?


Slovensko, 5.september 2020 (AM, Legis Telum) -Združenie Legis Telum pridalo na svojom FB profile komentár k najnovšiemu Zákazu olova v mokradiach – čo bolo schválené?

Priatelia, ako sme Vás už informovali, na včerajšom (3.9.2020 zasadnutí výboru REACH došlo k prehlasovaniu štátov V4 a hlasmi 18 členských štátov EU bol odsúhlasený zákaz použitia a držby brokového streliva s obsahom olova v mokradiach a v ochrannom pásme v ich okolí. Áno, náš minister hospodárstva dodržal sľub a aj Slovensko hlasovalo proti návrhu.
Európska komisia na tomto základe vydá dodatok k prílohe č. XVII k existujúcemu nariadeniu EP a Rady č. 1907/2006 (REACH), ktorým bude zákaz uložený a priamo záväzný a vykonateľný. Zákaz by mal nadobudnúť účinnosť 24 mesiacov od zverejnenia legislatívy v Úradnom vestníku Európskej únie. Áno, čítate dobre. Už spôsob ustanovenia zákazu je z pohľadu legislatívneho procesu maximálne perfídny. Ide o typicky euro deficit demokracie.
Čo bude zakázané?
V mokradiach a v pásme 100 metrov okolo mokrade sa zakazuje
1. odpálenie hromadnej strely hmotnostne obsahujúcej viac ako 1% olova,
2. držba streliva s hromadnou strelou hmotnostne obsahujúcou viac ako 1% olova a to počas streľby ako aj počas presunu za týmto účelom.
Pokiaľ bude osoba pristihnutá pri držbe takéhoto brokového streliva v mokradi alebo v jej ochrannom pásme počas streľby alebo počas presunu za týmto účelom, zavádza sa prezumpcia držby tohto streliva za účelom jeho použitia v mokradi (tj. prezumpcia viny) s tým, že držiteľ bude znášať dôkazné bremeno preukázania držby takéhoto streliva na iné účely.
Definícia mokrade je úplne bezbrehá a zahŕňa v podstate akúkoľvek vodnú plochu vrátane mlák po daždi!
Členské štáty, ktorých viac ako 20% územia tvoria mokrade môžu prijať prísnejší zákaz vrátane úplného zákazu predaja takéhoto streliva.
Dokumenty v podobe schválenej výborom REACH nájdete tu:
Pôvodné znenie nariadenia EP a Rady č. 1907/2006 (REACH) nájdete tu: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:32006R1907R(01)
Plánovaný plošný zákaz akéhokoľvek streliva s obsahom olova na civilné použitie o ktorom tiež priebežne informujeme je stále na stole a Európska chemická agentúra by v októbri 2020 mala predstaviť jeho paragrafové znenie. S jedlom rastie chuť a nepriatelia slobody budú tlačiť na jeho presadenie rovnakým spôsobom ako presadili zákaz olova v mokradiach. Robíme všetko pre to, aby Slovensko odmietlo aj tento plošný zákaz. Sme však malý štát zviazaný v čoraz pevnejšej únii, ktorý sa vzdal svojej suverenity v prospech vyššieho celku. Nech si eurooptimisti a eurooportunisti hovoria čo chcú, ťaženie proti legálnym zbraniam v rukách občanov je toho jasným a nie jediným rukolapným dôkazom.
Boris Draškaba, podpredseda predstavenstva Legis Telum
PS. Medzirezortné pripomienkové konanie k prepracovanému návrhu novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorou má byť prevzatá zakazovacia eurosmernica, sa blíži. Podľa aktuálnych informácií od jej tvorcov by MPK mohlo začať v horizonte 2 týždňov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov