T-72
Aktuality, Pozemná technika,

Ruský minister obrany Šojgu prehovoril o modernizácii tankov T-72 aj o novej studenej vojne ktorá nastala

Rusko, 7.september 2020 (AM) – Všetky tanky T-72 Ozbrojených síl Ruskej federácie majú byť modernizované na modifikáciu T-72B3M. Vyhlásil to minister obrany RF Sergej Šojgu po ukončení medzinárodných hier Armija 2020.


 

Povedal, že táto udalosť vážne prispela k prijatiu tohto rozhodnutia. Predtým však už k rovnakej situácii došlo, keď sa pred niekoľkými rokmi tejto súťaže zúčastnili T-72B1. Technické riešenia, ktoré boli navrhnuté podľa výsledkov súťaže, pomohli vtedy vo vývoji T-72B3M.

 

Šojgu poznamenal, že technické riešenia použité v tanku T-72B3 umožnila zvýšiť jeho pohyblivosť, spoľahlivosť a ergonómiu. Tankový biatlon v rámci medzinárodných hier Armija 2020 sa konal v Alabine pri Moskve. Víťazom súťaže sa stal ruský tím.

T-72 Ural, povojnový sovietsky hlavný bojový tank, bol prijatý do výzbroje sovietskou armádou v roku 1973. T-72 bol vyvinutý a vyrobený v Uralvagonzavode v Nižnom Tagile. Ural majú vo výzbroji krajiny SNŠ, bol dodávaný do štátov Varšavskej zmluvy, do Fínska, Indie, Iránu, Iraku, Sýrie. Modifikácia T-72 boli vyrábané podľa licencie v Juhoslávii (M-84), Poľsku (RT-91), Československu a Indii, ktoré ich tiež vyvážali.

 

Čínske tanky vs. indické, akú výhodu majú tanky ČĽOA vo vysokohorskom prostredí?

 

T-72B3M má nový motor o kapacite 1130 konských síl, čo je takmer o 300 koní viac, ako má T-72B3. Tank bol vybavený kanónom kalibru 125 mm s lepšou balistikou a životnosťou, zameriavačom Sosna-U, digitálnym balistickým výpočtovým zariadením a panoramatickým zameriavačom na pracovnom mieste veliteľa posádky. Tým bola posilnená ochrana tanku. Inštalovali na neho mriežkové kryty, ktoré chránia pred kumulatívnymi strelami, a dynamickou ochranou Relikt.

 

Šojgu prehovoril o reakcii NATO na návrh o obmedzení počtu cvičení

Rusko navrhlo NATO znížiť počet vojenských cvičení počas pandémie, aby nedošlo k ďalšej komplikácii vzťahov, avšak v Bruseli na túto myšlienku Moskvy reagovali negatívne, oznámil minister obrany Sergej Šojgu.

“Vojenské vedenie Ruska neraz navrhlo odsúhlasenie spoločných opatrení na odvrátenie ďalších komplikácií vzťahov,” povedal novinárom po ukončení armádnych hier.

K týmto akciám podľa neho patrí “premiestnenie oblastí cvičení do hĺbky od styčnej línie Ruska a NATO, dohodnutie minimálnych prípustných vzdialeností zblíženia lodí a lietadiel, zníženie intenzity cvičenia a ďalšie činnosti ruských ozbrojených síl a spojených ozbrojených síl NATO na dobu pandémie “.

“Tieto návrhy sú stále aktuálne. V Bruseli ale na nich reagovali negatívne. Severoatlantická aliancia nie je zatiaľ pripravená na spoločnú konštruktívnu prácu na posilní regionálnej stability, “poznamenal minister.

Vyslovil nádej, že sa tento postoj v budúcnosti zmení. Počet letov prieskumného letectva NATO u ruských hraníc stúpol v poslednej dobe o viac ako 30% oproti minulému roku, povedal Sergej Šojgu.

“Štáty Severoatlantickej aliancie zaktivizovali v poslednej dobe výzvednú činnosť. Intenzita použitia prieskumného letectva NATO u ruských hraníc sa zvýšila o viac ako 30% oproti minulému roku, vlani v auguste sa konalo 87 letov, v tohtoročnom asi 120, “povedal Šojgu.

Len od 23. augusta do 2. septembra vykonali ruské lietadlá minimálne desať letov na zachytenie prieskumných lietadiel nad Baltským, Barentsovým a Čiernym morom. Minister tiež vyhlásil, že sa v Čiernom mori stále častejšie objavujú vojenské lode cudzích štátov, vrátane tých, ktoré nepatria do regiónu.

“Nie sú to naše lode, čo konajú pravidelné plavby tam a späť pri pobreží San Francisca, ale ich lode v Čiernom mori. Navyše sú tam tiež lode neregionálnych štátov. A deje sa to pravidelne, takmer stále, “povedal Šojgu v éteri televízie Rossija 1.

Poznamenal pritom, že ruské lode sprevádzajú cudzie, keď sa objavujú v Čiernom mori. Posťažoval sa tiež na to, že sa v médiách potom objavujú správy o tom, že sa ruskí vojaci vraj správajú neprofesionálne, nekorektne.

“Robíme všetko pre to, aby naša krajina nebola ohrozená,” dodal minister.

Severoatlantická aliancia usiluje o návrat ku konfrontácii z čias studenej vojny, vyhlásil minister obrany RF. Povedal, že NATO rozvíja vojenskú infraštruktúru a pokračuje v rozmiestňovaní systémov protiraketovej obrany vo Východnej Európe.

“Severoatlantická aliancia usiluje v podstate o návrat ku konfrontácii z čias studenej vojny,” povedal Šojgu.

Zdôraznil, že príčina toho je jasná. “Ruská federácia vykonáva nezávislú politiku, aktívne sa zúčastňuje riešení globálnych problémov, zohráva úlohu vyjednávača v urovnaní konfliktov,” povedal minister.

Rastúca medzinárodná autorita Ruska podľa neho stimulovala rozvoj nielen euroázijských, ale aj globálnych integračných združení ako je BRICS.

“Západ to považuje za výzvu voči jeho vedúcemu postaveniu, za pokus o zničenie svetového poriadku s jedným pólom, ktorý bol vytvorený po rozpade ZSSR,” poznamenal.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov