Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko reaguje na tvrdenia Pentagonu o raketách Kaliber na jeho ľadoborcoch

Rusko, 8.september 2020 (AM) – Ruské ministerstvo zahraničia reagovalo na tvrdenia Washingtonu o ľadoborci Ivan Papanin. Ministerstvo zdôraznilo, že nejde o klasický ľadoborec, ale o vojenskú loď, takže sa na ňu dajú dať akékoľvek zbrane. Americké námorníctvo predtým vyjadrilo pochybnosti o zákonnosti inštalácie rakiet Kaliber na Papanin. Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie reagovalo na tvrdenia amerického námorníctva o ľadoborci Ivan Papanin. Informuje o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na veľvyslanca Nikolaja Korčunova.


 

“Toto nie je klasický ľadoborec, ale multifunkčná hliadkovacia loď vytvorená pre ruské námorníctvo … Výzbroj nie je v rozpore s medzinárodnými dohodami, v ktorých je naša krajina jednou zo strán,” uviedol diplomat.

 

Flotila jadrových ľadoborcov robí Rusko neporaziteľným v arktickej oblasti na desaťročia

 

prilákalo vybavenie ľadoborca ​​„Papanin“ riadenými strelami „Kaliber“. Veliteľ amerického námorníctva admirál James Foggo uviedol, že nejde o obranný typ zbrane. A západná tlač pravidelne vychádza s titulkami, ktorých podstatou je, že Amerika už prehrala boj o Arktídu s Ruskom. Aký je dôvod tejto skepsy? Ako veliteľ amerického námorníctva v Európe a Afrike admirál James Foggo poznamenal:

 

„Rusko sa agresívne blíži k Arktíde. Nedávno predstavili nový ľadoborec Ivan Papanin, ktorý môže niesť riadené strely Kaliber. Túto otázku som už položil viackrát a znova sa opýtam: kto kladie rakety na ľadoborce? “ – pýta sa rozzúrený admirál.

 

Ako k tomu prišlo, že Západ zabudol ako stavať lietadlové lode?

 

Vo februári 2019 admirál Foggo sľúbil, že Američania nedovolia Rusku a Číne ovládnuť Arktídu. “Toto nie je voda nikoho.” Všetky krajiny Arktickej rady by k nim mali mať voľný prístup a my sme jej členom, “uviedol Foggo. Americký admirál dodal, že v Arktíde môže dôjsť k treniu medzi Čínou a Ruskom na trase Severného mora. Podľa Fogga sú americké lode príliš veľké pre vody Severného ľadového oceánu, ale v ČĽR je „veľa lodí, ktoré sa ponáhľajú do Arktídy“.

 

Na druhej strane Moskva považuje severomorskú trasu za „historicky zavedenú národnú zjednotenú dopravnú komunikáciu Ruska v Arktíde“.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov