Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Poľské námorníctvo si ponorkami zo Švédska výrazne zvýši svoje kapacity

Poľsko, 10.september 2020 (AM) – V rámci boja proti ruskému námorníctvu poľské ministerstvo obrany už dlhšie zvažuje možnosť získania dvoch použitých ponoriek triedy Södermanland od švédskeho ministerstva obrany. Rokovania o tejto otázke sa stanú skutočnejšími, keď švédske námorníctvo uvedie na trh nové ponorky triedy Blekinge vyrábané spoločnosťou SAAB.


 

Jednou z najdôležitejších požiadaviek poľského námorníctva je schopnosť nových ponoriek odpaľovať okrem torpéd a proti lodných striel tiež rakety s plochou dráhou letu. Ponorky tak pôjdu využiť na napadnutie cieľov na zemi. Spoločnosti ThyssenKrupp a Kockums navrhujú na tento účel osvedčené americké strely Tomahawk. Firma Naval Group ponúka v súčasnosti vyvíjané francúzske rakety MdCN.

 

Poľské námorníctvo chce získať ponorky zo Švédska, čím sa masívne zvýšia jeho kapacity. Dve ponorky triedy Södermanland sú v súčasnosti v službe švédskeho námorníctva. Tieto ponorky prichádzajú s technológiou Air Independent Propulsion AIP –  pohonom nezávislým na vzduchu, čo bude samo o sebe veľkým skokom pre poľské ponorkové sily. Trieda Södermanland výrazne zvýši schopnosť poľského námorníctva. Môžu sa potápať dlhšie a zostať ukryté v zložitom podmorskom prostredí Baltského mora. A budú upgradované o nové funkcie.

 

.

 

Správy o ponorkovej dohode sa objavili na konci minulého roka a odvtedy sa potvrdzujú, naposledy na výročnom seminári švédskeho staviteľa ponoriek Saab Kockums 3. septembra, ktorý má byť súčasťou medzivládnej dohody. Poľské námorníctvo v súčasnosti prevádzkuje jednu ponorku sovietskej éry triedy Kilo a dve triedy Kobben. Tieto malé nemecké ponorky boli postavené v 60. rokoch 20. storočia a predtým, ako ich Poľsko získalo, boli v prevádzke v Nórsku. Švédske ponorky, aj keď sú tiež z druhej ruky, budú pre poľské námorníctvo prínosom.

 

Poľsko, člen NATO, čelí v Pobaltí čoraz silnejšiemu ruskému námorníctvu. Rusko modernizuje svoju pobaltskú flotilu najnovšími útočnými ponorkami triedy L.67. Chýba im AIP, ale majú veľmi veľký sonar na nejadrovú ponorku. A sú vybavené pozemnou útočnou raketou Kalibr.

 

Ponorka triedy Södermanland

 

Nešpecifikované vylepšenia priblížia triedu Södermanland k najnovším švédskym triedam Gotland a Blekinge. Odkazuje sa najmä na nedávnu aktualizáciu triedy Gotland, takže môžeme usúdiť, že tieto vylepšenia by mohli zahŕňať prácu so senzormi, rozhrania posádky a systémy riadenia boja. Švédsko nedávno namontovalo na Gotlands elektrooptické stožiare, ktoré nahradia tradičné periskopy. Gotlands tiež dostal najnovší AIP.

 

Švédsko tiež zavádza novú generáciu ťažkého torpéda. To môže byť zamerané na lode aj ponorky. Dopĺňa ho úplne nové Torpedo-47. Táto ľahká zbraň vedená drôtom je optimalizovaná pre protiponorkovú vojnu v plytkých baltských vodách.

 

Vláda Poľskej republiky už začiatkom minulého roka predstavila plán modernizácie armády krajiny. Poľsko na ňu plánuje dať rekordných 48,9 miliárd dolárov. Informáciu potvrdil minister obrany krajiny Mariusz Błaszczak. Ten tiež hovoril o úlohách armády predovšetkým s ohľadom na “posilnenie východného krídla NATO” a o vytvorenie novej divízie Ozbrojených síl Poľska, má vzniknúť nová poľská armáda pre budúcnosť. Rekordná suma sa má minúť do roku 2026.  Armáda má dostať podľa slov poľského ministra obrany “modernú techniku”, vrátane celkom 32 lietadiel piatej generácie, proti raketovej obrany, úderných vrtuľníkov, dronov, lodí pobrežnej obrany a ponoriek.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov