.
Aktuality, Námorníctvo,

Počet fregát kráľovského námorníctva by sa mohol z rozpočtových dôvodov drasticky znížiť

 


Veľká Británia, 12.september 2020 (AM)  – Informácie o budúcnosti britských síl je v tejto chvíli potrebné brať s rezervou, pretože práve prebiehajú hĺbkové previerky, ktoré majú definovať nové strategické a vojenské priority Spojeného kráľovstva, ako aj preskúmanie verejných výdavkov.

Britská vláda môže podľa svojho zváženia tiež vyslať “sondy” na prieskum svojich možností a určila tak, kam až môže zájsť. Aj keď sa zatiaľ žiadne konkrétne vyhlásenie nevydalo, niektoré náznaky ukazujú, že by sa Britská armáda mohla predčasne zbaviť svojich tankov Challenger 2 z dôvodu ich zastaranosti a neúmerných nákladov na ich modernizáciu.

Boris Johnson sľuboval po Brexite veľkú reštrukturalizáciu vládnych výdavkov za účelom lepšieho prerozdelenia. Ale ak sa britská vláda rozhodne pre úsporné opatrenia v oblasti investícii do armády so zámerom financovať nové obory ako napríklad cyber obranu, odrazí sa to na existujúcich zložkách, ktoré tým pádom utrpia veľké straty nie zo strany nepriateľa, ale ich vlastných politikov.

Po postupnom uvedení do prevádzky svojich nových útočných jadrových ponoriek typu Astute, bol program zameraný na obnovu ponoriek nesúcich jadrové rakety. Taktiež modernizácia svojich 2 lietadlových lodí triedy Queen Elizabeth by mohla spôsobiť výrazné zníženie počtu svojich bojových lodí už v blízkej budúcnosti. O problémoch istej skupiny britských lodí sme si písali v inom článku.

Torpédoborec Typ 45 Daring

Podľa Daily Telegraph, ktorý sa spolieha na priemyselné zdroje, sa skutočne chystá ponechať len 8 fregát namiesto 13. Celkovo a ak vezmeme do úvahy šesť torpédoborcov Type 45 (zamerané na protileteckú obranu flotily), malo by kráľovské námorníctvo len 14 lodí prvej triedy.

Anglické hliadkové plavidlo len čo vstúpilo do služby už je v oprave

V súčasnosti má britské námorníctvo 13 viacúčelových fregát typu 23 Norfolk, ktoré musia byť nahradené novými, proti ponorkovými fregatami typu 26 (Typ 26 Global Combat Ship) do roku 2025. Podľa Telegraph by to však bolo príliš drahé, čo znamená, že kráľovská flotila Navy by sa mohla uspokojiť len s tromi exemplármi, ktoré boli objednané u HMS Glasgow, Cardiff a Belfast. A plán na získanie piatich fregát typu 31, ktoré majú byť ekonomickejšie, by sa však oneskoril.

Chrbtová kosť Britského námorníctva je však tvorená ponorkami a fregatami. Hlavne pre štát akým je práve Veľká Británia, ktorá je navyše len ostrovnou krajinou a má ďalšie vzdialené územia v rôznych častiach sveta prípadne iné záujmy, ktoré treba hájiť vojenskou prítomnosťou. Zníženie počtu fregát prvej línie (frontové fregaty) znamená zníženie schopností v oblasti proti ponorkovej vojny čo je v súčasnej situácii dosť riskantné, obzvlášť z dôvodu zvýšenej ruskej ponorkovej aktivity. Ďalším faktom je, že Briti chcú hrať vedúcu úlohu v rámci NATO a okrem iného, ak sa tento scenár potvrdí, budú Britskí námorníci len ťažko hľadať lode na sprevádzanie ich lietadlových lodí. Niektoré nemenované zdroje Daily Telegraph povedali, že by mohli začať brániť Anglicko na pirogách.

Lietadlová loď Queen Elisabhet

Situácia však nemusí byť taká dramatická len z materiálneho pohľadu. Psychologický efekt má veľký význam ako pre nepriateľa, tak aj pre samotného vojaka v službách svojho štátu. Podľa lorda West-a, bývalého náčelníka štábu Royal Navy, všetko smeruje k tomu, že aktuálne prehodnocovanie je viac orientované na hľadanie možných úspor a nie (žiaľ) na obranu štátu a svojich občanov. K tomu ešte pridal, že “je hanbou pre tak veľký národ mať tak mizerný počet fregát”.

Dominic Cumming je špeciálny poradca britskej vlády a hlava v otázke aktuálnych previerok. Podľa konzervatívneho denníka “Le quoitidien” však vôbec nechápe fakty. Nevie, čo také rozhodnutia môžu znamenať a ako si ich vysvetlia protivníci Veľkej Británie v postoji k ich záujmom. Miera dôležitosti v tomto svete je v dosť veľkej miere určovaná počtom bojaschopných jednotiek i keď je pravda, že iné parametre vstupujú čoraz viac do hry než len veľkosť brutálnej sily, ktorú je schopná daná krajina vygenerovať skrz svoje armády.

Predseda osobitného výboru pre obranu v Dolnej snemovni, konzervatívec Tobias Ellwood je veľmi rozhorčený z tejto situácie a pýtal sa, či vôbec Anglickej armáde zostane nejaká bojová kapacita, keďže ju chcú rozkrájať ako salámu na kúsky. K tomu ešte pridal, že to viac pripomína masaker vlastnej armády než nejaké strategické preskúmanie obrany. Uzavrel to výrokom: Je to nebezpečné a hráme sa s ohňom.

Vyzerá to ako príprava na likvidáciu Britskej schopnosti ubrániť sa. Aj nemecká armáda je v stave rozkladu ku ktorému prispela vo veľkej miere pani Lyen (aktuálne na čele EÚ). Francúzska armáda prešla tiež veľkými rozpočtovými zmenami, čo bol hlavný dôvod odchodu predošlého Náčelníka štábu ozbrojených síl Generála Pierre de Villiers. Na jeho miesto prišiel François Lecointre (20. júl 2017).

Stojí za povšimnutie, že ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva nepoprelo zásadným spôsobom to, čo písal Daily Telegraph. Skôr len neodporúčalo vytvárať nejaké uzávery na základne len čiastkových informácii. Tie môžu byť mylné a mohli by prispieť k vytvoreniu zlej atmosféry v spoločnosti. Ministerstvo ešte k tomu dodalo, že hlavnou zásadou súčasného skúmania je identifikácia hrozieb, ich klasifikácia a či majú kapacity na to, aby ich zvládli.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov