foto: MO ČR
Aktuality, Pozemná technika,

Česko ide vynoviť tanky T-72 za jednu miliardu korún

 


Česko, 16.september 2020 (AM) – V pondelok 14. septembra uzavrel námestník ministra obrany pre riadenie sekcie vyzbrojovania a akvizícií českého ministerstva obrany Lubor Koudelka a za dodávateľa VOP CZ, sp, Šenov u Nového Jičína, riaditeľ podniku Radovan Putna a obchodný riaditeľ Martin Krupa, zmluvu na technické zhodnotenie tanku T-72M4CZ s plnením do konca roka 2025.

Predmetom zákazky je technické zhodnotenie 27 ks bojových tankov T-72M4CZ, 3 ks veliteľských tankov T-72M4CZ a 3 ks vyslobodzovacích tankov VT-72M4CZ. Podstatou technického zhodnotenia bude zámena zastaraných komponentov systému riadenia paľby v rámci prezbrojenia 7. mechanizovanej brigády podľa schváleného strategického programu Vlády Českej republiky. Ďalej bude zaistená kompatibilita na úrovni komunikačných prostriedkov (hlasové i dátové prenosy). Táto modernizácia tankov predĺži ich životnosť minimálne do roku 2030.

Konečná hodnota zákazky predstavuje podľa zmluvy celkom 1, 098 mld českých korún vrátane DPH. Požiadavka na technické zhodnotenie tankov vychádza z plnenia záväzkov na získanie požadovaných schopností Armády Českej republiky, ku ktorým sa zaviazala Česká republika voči koaličným partnerom NATO. 

Ruský minister obrany Šojgu prehovoril o modernizácii tankov T-72 aj o novej studenej vojne ktorá nastala

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov