Haenel MK556
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Osvedčené nemecké samopaly Heckler & Koch neuspeli v domácom tendri – vyhral východonemecký Haenel

Nemecko, 19. september 2020 (AM) – Prekvapivým krokom je, že Nemecko plánuje vyradiť svoju pušku Heckler & Koch G36 v prospech novej zbrane od menej známeho miestneho výrobcu C.G. Haenel. Rozhodnutie o budúcej útočnej puške zverejnilo 14. septembra 2020 nemecké ministerstvo obrany počas rokovania v berlínskom federálnom parlamente.


 

Zbraňou, ktorá bola vybraná, je plne automatický model Haenel AR55-M / M4 v kalibri 5,56 mm. Poloautomatickú verziu tej istej zbrane CR223 už používajú niektoré policajné sily v Nemecku a orgány činné v trestnom konaní v iných krajinách.

 

 

Je však možné, že výber bude predmetom formálneho protestu alebo súdneho preskúmania pred formálnym udelením zmluvy. Spoločnosť Heckler & Koch vydala oficiálne vyhlásenie, ktoré potvrdzuje, že ani jedna z jej ponúk – HK416 a modulárny HK433 – nebola prijatá.

„S výhradou rozsiahlej právnej kontroly nás toto rozhodnutie mrzí,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Heckler & Koch Jens Bodo Koch.

„Zároveň sme absolútne presvedčení o kvalite modelov HK416 a HK433. Túto kvalitu nám v rámci výberového konania potvrdil aj Bundeswehr. S našimi výrobkami sa nemusíme báť žiadnej konkurencie. “ Koch dodal, že firma teraz „podrobne preskúma zákonnosť rozhodnutia a preskúma všetky súdne príležitosti“.

 

 

 

Nemecký nástupca G36 sa obstaráva v rámci programu známeho ako System Sturmgewehr alebo Assault Rifle System. Toto výberové konanie bolo vyhlásené v apríli 2017, keď nemecké ozbrojené sily (Bundeswehr) špecifikovali požiadavku až na 120 000 nových pušiek za cenu približne 245 miliónov EUR. V tom čase boli prvé dodávky sériovo vyrábaných zbraní plánované na tretí štvrťrok 2020. Tender sa riadil smernicou vtedajšej nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej po rozsiahlej kritike zavedenej pušky G36. v polovici 90. rokov.

 

Katalóg porúch spojených s G36 obsahoval problémy pri prevádzke za tepla (tj. po dlhšej dobe streľby) alebo pri rýchlych zmenách teploty okolia; tieto mali za následok zníženú presnosť. Aj keď Bundeswehr potvrdil, že v skutočnosti nebol ohrozený žiadny vojak ako priamy dôsledok nedostatkov skupiny G36, skúsenosti používateľov – najmä so zahraničnými operáciami – zdôraznili značnú mieru nespokojnosti so zbraňou, najmä v podmienkach prachu, oparu alebo bočného vetra.

Požiadavka systému Sturmgewehr na novú pušku stanovovala buď kalibre NATO 5,56 x 45 NATO alebo 7,62 x 51 NATO a vymeniteľné verzie pušky s dlhou a krátkou hlavňou. Zbraň musela mať obojstranné ovládacie prvky pre ľavákov aj pravákov a hmotnosť bez zásobníka a optiky maximálne 3,6kg. Životnosť mechanizmu zbrane mala byť najmenej 30 000 výstrelov, zatiaľ čo životnosť hlavne minimálne 15 000 výstrelov. Medzi špecifikovaným príslušenstvom bol bajonet, tlmič, bubnový zásobník a dvojnožka.

 

Spoločnosť Haenel so sídlom v Suhle, tradičnom stredisku výroby ručných zbraní vo východnej provincii Durínsko, bola pôvodne založená v roku 1840. Pred zjednotením Nemecka pôsobila firma v Nemeckej demokratickej republike (NDR) ako VEB Fahrzeug- und Jagdwaffenwerk. pomenovaná po Ernstovi Thälmannovi, medzivojnovom vodcovi Komunistickej strany Nemecka. Počas studenej vojny sa zaoberala licencovanou výrobou útočných pušiek Kalašnikov pre NDR a zahraničných klientov. Napokon v roku 2008 obnovila činnosť ako start-up pod historickým názvom Haenel. Dnes je súčasťou skupiny Merkel a zase súčasťou skupiny Tawazun Holding so sídlom v Spojených arabských emirátoch.

Haenel už získal určité skúsenosti s výrobou strelných zbraní pre nemecké ozbrojené sily po znovuzjednotení, ktoré používali ostreľovaciu pušku G29 od roku 2016. Väčšina pušiek, guľometov a iných osobných zbraní Bundeswehru však bola poskytnutá už mnoho rokov. spoločnosťou Heckler & Koch so sídlom v Neckare v juhozápadnom Nemecku.

 

Haenel MK556 – MK je skratka pre „Maschinenkarabiner“ alebo strojovú karabínu – bol prvýkrát predstavený v roku 2017 a vďačí predovšetkým za dizajn americkému modelu AR-15 / M4. Podľa správy Deutsche Presse-Agentur (DPA) rozsiahle testy preukázali, že Haenel je „o niečo lepší“ vyhovujúci požiadavkám System Sturmgewehr ako jeho konkurent od Heckler & Koch a je tiež lacnejší.

 

Medzi ďalšie spoločnosti, od ktorých sa očakávala účasť na výberovom konaní, patril spoločný podnik medzi Rheinmetall a rakúskym Steyr-Mannlicher (ponúkajúci pušku RS556) plus Sig Sauer (SIG MCX), ktoré však obe stiahli. Posledné správy z Nemecka sú nepochybne úderom pre spoločnosť Heckler & Koch, ktorá začala dodávať svoje prvé útočné pušky G3 západonemeckým ozbrojeným silám v roku 1959. V poslednej dobe však spoločnosť získala významné kontrakty na dodávku svojej útočnej pušky HK416 do Francúzska a Nórska. Rovnaká puška je obľúbená medzi ozbrojenými silami v Spojených štátoch, kde ju preslávilo použitie SEAL Team Six pri nálete, pri ktorom zahynul Usáma Bin Ládin; odvtedy ho prijala americká armáda a námorná pechota.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov