Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Prečo nemecká armáda vymieňa svoje útočné pušky HK G-36?

 


Nemecko, 20. september 2020 (AM) – Nemecká armáda prekvapivo uprednostnila útočnú pušku MK556 od spoločnosti C.G Haenel pred HK-416. Samopal HK G-36 od Heckler & Koch mohol zostať dlho v službe nemeckých ozbrojených síl [Bundeswehr], ak by počas ich účasti v Afganistane nezistili nepresnosť pri streľbe v horúcom počasí. Zaznamenané odchýlky boli až 50 cm pri streľbe na cieľ zo vzdialenosti 100 metrov.

Potvrdilo to vyšetrovanie nezávislého Inštitútu Ernst-Macha, Technického centra pre zbrane a strelivo [WTD 91] a Výskumného ústavu pre materiály Bundeswehru. Z tejto nepresnosti bol potom obvinený kompozitný prvok spojený s hlavňou, ktorý vplyvom tepla stratil svoju konzistenciu.

Nemecké ministerstvo obrany sa rozhodlo pozastaviť dodávky samopalov HK G-36 a následne vyhlásiť verejné obstarávanie na zabezpečenie nového modelu ako súčasť programu s názvom “System Sturmgewehr“, spusteného v roku 2017.

Preto sa spoločnosť Rheinmetall spojila s rakúskym Steyr-Mannlicher, aby predložili svoj návrh. Ponuky predložili aj spoločnosti SigSauer, ktorí v júni oznámili pozastavenie činnosti, Heckler & Koch a C.G Haenel. Napokon vlani v máji zostali iba dvaja kandidáti: Heckler & Koch s puškami HK-416 [ktoré vybavujú pre francúzsku armádu] a HK433. Druhý zostávajúci kandidát je CG Haenel s MK556 [MK pre “ Maschinenkarabiner “], inšpirovaný americkým AR-15.

Spoločnosť Heckler & Koch je jedným z hlavných a aj obľúbených dodávateľov Nemeckej armády už od jej založenia v roku 1954. A je to podporené aj skutočnosťou, že dodávajú HK-416 pre francúzsku armádu.

MK-556

Napriek tejto nepísanej výhode, rozhodnutie nemeckého ministerstva obrany z 15. septembra nepotvrdilo hegemóniu HK. Vláda sa totiž rozhodla ponechať si MK556 od spoločnosti C.G Haenel, ktorý dosiahol v hodnotení lepšie výsledky ako model z HK.

STG-44
CR-223

Spoločnosť CG Haenel [alebo Haenel Defence] založil v roku 1840 Carl Gottlieb Haenel, pruský kráľovský komisár pre výrobu strelných zbraní. Už v tej dobe mal myšlienku vyrábať zbrane v priemyselnom meradle a vyvinul pre nacistickú armádu samopal Sturmgewehr 44 (StG44).

RS-9

Odvtedy firma CG Haenel oslovila hlavne civilnú klientelu [lovecké zbrane, športová streľba], aj keď v súčasnosti dodáva presné zbrane pre špeciálne sily [pušky G29/RS9], ako aj CR223. [poloautomatická verzia MK556] pre Saskú štátnu políciu. V súčasnosti je firma dcérskou spoločnosťou emirátskej skupiny Tawazun. Bod, ktorý sa podaril zviditeľniť mierovým aktivistom, uvádza Deutsche Welle. „Mysleli sme si, že nemecká vláda nedá zákazku spoločnosti patriacej do Spojených arabských emirátov, ktorá je už roky zapojená do vojny v Jemene po boku Saudskej Arábie,“ zhrnul Jürgen Grässlin.

Spoločnosť H&K sa však pokúsila postaviť šancu na svoju stranu tým, že do čela jej dozornej rady vymenovala Haralda Kujata, bývalého vedúceho kancelárie Bundeswehru. A to v zjavnom pokuse využiť svoje kontakty s armádou na zabezpečenie kontraktu, komentovala Deutsche Welle. Ten však rezignoval, keď sa zbrojár dostal pod kontrolu holdingovej spoločnosti CDE.

HK-416

Vo svojom vyhlásení spoločnosť H&K pripustila svoje zlyhanie a uviedla: „Absolútne presvedčená o kvalite pušiek HK-416 a HK433“. Strata tohto kontraktu v hodnote 250 miliónov eur na 120 000 pušiek je silným úderom pre výrobcu. Jeho finančné zdravie je chúlostivé a jeho výška jeho dlhov sa pohybuje niekde okolo 237 miliónov eur. Nie je jasné, čo robia s peniazmi takéto firmy, ktoré majú stále odbyt a za nemalé peniaze. Teda aspoň doposiaľ mali. Koľko jácht, prípadne rozľahlých rezidenci pomohlo tejto visačke kvality k takým dlhom?

HK-433

Voľba modelu MK556, ktorú urobilo nemecké ministerstvo obrany, však ešte nie je konečná. Stane sa tak, ak v priebehu nasledujúcich štrnástich dní nebude výberový postup napadnutý na súde a ak Bundestag [komora Dolný parlament] dá zelenú.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov