Perun 15
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Puška Perun 15 – český klon populárnej platformy AR15

Česko, 22. september 2020 (AM) – Puška od známej českej firmy Perun, už v nízkej cenovej hladine ponúka množstvo prvkov, ktoré zväčša majú konkurenčné zbrane za dvojnásobnú cenu – nitridovaná za studena kovaná hlaveň s chróm molybdénom zaručuje dlhovekosť a vynikajúcu presnosť. Zatiaľ je možné si vybrať z 2 variant – 12.5″ a 14.5″. Voľne plávajúce predpažbie (free float) je typu slim, s M-lok systémom, uchytené k puške extra 3 skrutkami pre zvýšenú pevnosť. Uper aj lower sú z leteckého duralu 7076. Vsetky prvky sú Mil-spec a zameniteľné s inými produktami určenými pre AR-15. V balení je jeden zásobník.


 

 

Puška je v základnej variante osadená  za studena kovanou 12,5 “alebo 10,5″ hlavńou z ocele 15 142 (42CrMo4) z produkcie Českej Zbrojovky. Vývrt hlavne je nitridovaný technológiou ARCOR (hĺbka nitridovanej vrstvy je údajne až 0,2 mm a dosahuje sa tvrdosti až 60 HRC). Stúpanie vývrtu je 1: 9 čo zbrani dodáva istú univerzálnosť použitia. Ústie hlavne je opatrené závitom, ktorý je osadený tlmičom záblesku typu birdcage.

 

Upper je rovnako ako lower obrobok z výkovku hliníkovej zliatiny 7076 . Upper ukrýva černený oceľový nosič závorníka a samotný záver. Lower ukrýva spúšťový mechanizmus (MILSPEC) a zásobníkovú šachtu, ktorá je schopná pojať (podľa testov) každý na slovenskom trhu dostupný zásobník AR-15 určený pre náboje .223. Na Lower-i sa nachádza aj poistka a prepínač režimu streľby: Bang / No Bang.

 

Samonabíjací mechanizmus zbrane pracuje na princípe odberu prachových splodín z hlavne, konkrétne sa jedná o  direct impingement (plynovka) . Gas block je vyrobený z ocele ktorej povrch je rovnako ako vývrt hlavne nitridovaný technológiou ARCOR. Zbraň je štandardne kompletne osadená  pažbením od tureckej spoločnosti DLG Tactical. Pažba je kompletne polymérová s niekoľkými kovovými dielmi. Samo o sebe pôsobí veľmi robustným a solídnym dojmom

 

Stále sa objavujú otázky, či má byť hlaveň 12.5″, 14.5″, 16″ alebo nebodaj dlhšia. Pomôžeme si jednoduchým príkladom s rýchlosťami (feet per second fps). 12.5″ má 2650fps, 14,5″ má 2750fps a 16” má 2800fps. Samozrejme sú to spriemerované čísla na ústi hlavne – záleží od použitého náboja a na akú vzdialenosť plánujete strieľať. Ale drvivá väčšina strieľa na vzdialenosť 100-300 metrov a pri týchto absolútnych číslach vidíme, že rozdiel v rýchlosti je 5-10%. Výhoda kratšej hlavne (pušky) je naopak v jej skladnosti a manévrovateľnosti. Opakujem – je to len jednoduchý príklad k dĺžkam hlavní na ilustráciu. V žiadnom prípade nechcem teraz rozpútať diskusiu, koľko ďalších faktorov pôsobí na presnosť pušky. Perun AR dováža na Slovensko Svet pušiek.

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov