.
Aktuality, Pozemná technika,

Spojenectvo proti Indii: Pakistan potvrdzuje dodávku nových hlavných bojových tankov VT4 z Číny

 


Pakistan, 26.september 2020 (AM)  – V apríli bola zverejnená správa, že závod spoločnosti Inner Mongolia First Machinery Group Corporation, dcérskej spoločnosti čínskej skupiny Norinco, sa chystá dodať pakistanskej armáde prvú várku bojových tankov VT4. Odvtedy sme o tom nepočuli.

VT4 počas ukážky

Avšak po niekoľko mesačnom čakaní sme sa dočkali. Generál Qamar Javed Bajwa, náčelník štábu pakistanskej armády (CoAS – Chief of Army of Staff) sa skutočne dňa 22. septembra zúčastnil prehliadky tankov VT4 tretej generácie na strelnici v Jhelum, na severe regiónu Paňdžáb. Z toho čo bolo vidieť sa Čínsky VT4 javí ako porovnateľný so inými modernými tankami. NORINCO použil vo svojom stroji vylepšené pancierovanie, zlepšil manévrovateľnosť tanku ako aj palebnú kapacitu. Vedenie Pakistanskej delegácie prejavilo spokojnosť s predvedeným tankom a jeho novými kapacitami a prehlásilo, že „tento výkonný bojový stroj bude po uvedení do prevádzky používaný na ofenzívne úlohy. Tento krok znamená zo strany Pakistanu niečo ako varovný signál pre Indické sily.

VT4 počas ukážky (vodná priekopa)

V júli pakistanská armáda uviedla do prevádzky aj svoje prvé tanky al-Khalid 1, modernizovanú verziu al-Khalid, zariadenia vyvinutého v 90. rokoch Pakistanom a Čínou na základe Čínskeho MBT-2000 (alebo typ 90-IIM). Táto modernizácia, ktorá sa uskutočňovala v spolupráci s Ukrajinou, ktorá dodávala motory KMDB 6TD-2, spočívala v integrácii digitálneho systému riadenia paľby, systémov nočného videnia a nového kompozitného pancierovania.

VT4 počas ukážky pri vysokej rýchlosti na nerovnej ceste

Pokiaľ ide o tank VT4 (alebo MBT-3000), má bojovú hmotnosť 52 ton. Je poháňaný naftovým motorom s výkonom 1 300 hp, vyzbrojený kanónom 125 mm a dvoma guľometmi v sekundárnej výzbroji (12,7 mm a 7,62 mm). A ešte má aj aktívny ochranný systém (GL5), termálny zobrazovací systém tretej generácie a filtračné zariadenie NBC (nukleárne, biologické, chemické).
Podľa zdroja špecializovaného na pakistanskú armádu, Islamabad objednal z Pekingu najmenej 176 tankov VT-4 za sumu 859 miliónov dolárov.

VT4 predviedol počas ukážky aj svoje vylepšené palebné schopnosti

Pripomíname, že Pakistan a Čína nadviazali veľmi úzke vzťahy, pričom navzájom nemali najlepšie vzťahy s Indiou. Táto čínsko-pakistanská blízkosť navyše znamená, že indický generálny štáb vyvinul takzvanú stratégiu „dvojitého frontu“, ktorá spočíva v prípadnom uskutočnení vojenských operácií proti pakistanským silám aj v severných Himalájach a súčasne na čínskych hraniciach.

Generál Qamar Javed Bajwa diskutuje s posádkou tanku po ukážke.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov